Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet…

”Käsissäsi on pieni suuri kirja.” Näin lupaa takakansi Jenni Pääskysaaren kirjasta Tyttö sinä olet… (Otava 2015). Miksipä ei! Kannen väri ja tunnelma tuovat mieleen murkkuna saamani Uma Aaltosen valistuskirjan, mutta Pääskysaarelta pönötys puuttuu, hän ikään kuin päivittää hengennostatuksen, viehättävän tyttövoimanponnistuksen. Kirjasta innostuneena apinoin rakenteen, mutta valitsen vain kolme näkökulmaa. Siispä: Kirja sinä olet…

SUORA

Jenni Pääskysaaren teksti on luistavaa ja selkeää. Lyhyitä lukuja on rapiat 40. Teemat sivuavat toisiaan, mutta eri kulmista vahvistetaan sitä, että kukin kelpaa sellaisenaan. Pidän etenkin siitä, että kirja kannustaa ottamaan ohjat omin käsiin muita polkematta ja siten, että älyllisen ponnistelun merkitys näkyy, rohkeutta ja myötätuntoa unohtamatta. Tavoite on kasvattaa muttei sormi ojossa.

RAIKAS

Myönteisyys ja silkka ilo välittyy tekstistä. Ote ei ole tekoreipas, se on reilu ja arvostava, eikä onnen kääntöpuolia häivytetä, ne nähdään selviytymisen näkökulmasta. Kirjallisuussitaatit on oivallisesti valittu, ja ne istuvat hyvin asiayhteyteen. Niissä on ajattomuuden havinaa. Virkistäviä ovat muutamat haastattelut ja esimerkit tyttönaisten pärjäämisestä. Hieno luku on sisaruutta käsittelevä kohta. Ääneen pääsevät Kuustosen sisarukset, mutta suurimman vaikutuksen tekee se, että luvussa sisaruudella tarkoitetaan sukulaisuuden ylittävää solidaarisuutta. Voimatyttöyttä on itsevarmuus, mutta myös tilannetaju, tilan anto itselle ja muille.

Kuuntele myös niitä, jotka eivät puhu paljon – hiljaisia ääniä, äänenpainoja, harvoja, painavia sanoja, kuiskauksia, taukoja, henkäyksiä, huokauksia, naurahduksia ja tuhahduksia. Niissä piilee paljon enemmän kuin osaat aavistaakaan.

RAJATON

Tekstin takaa kuultaa vilpitön tunne: ollaan oikealla asialla – kaikkien asialla. Pääskysaari tähtää kirjan 10-17-vuotiaille tytöille, ja sopii se monta vuosikymmentä siitä eteenpäinkin. Kirja käy tyttöjen lisäksi äideille ja isille, miksei ikityttöjen puolisoillekin opaskirjaksi. Uskon kirjan levittävän ymmärrystä jokaisen ainutlaatuisuudesta ja kunnioitettavasta epätäydellisyydestä. Käsitän, että tyttökeskiössä on oma merkityksensä, itseisarvo, johon ei poikia sotketa. Tyttö sinä olet… on sukupuolitettu, ei diskriminoiden vaan omaehtoisesti. (Pojat ansaitsevat ja saakoon omaa omalaatuisuuttaan arvostavan teoksensa.)Tyttö sinä olet

Jenni Pääskysaari
Tyttö sinä olet…
Otava 2015
Kuvitus Nana Sjöblom
asiaproosaa
140 sivua.
Ostin kirjan kummitytölle 13-vuotislahjaksi.
Kirjaa on runsaasti luettu ja siitä riemuittu, mm. Lukutoukka ja Kujerruksia.

8 kommenttia

Kategoria(t): Asiaproosa, Kirjallisuus, Tietokirja

8 responses to “Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet…

 1. Omppu/Readerwhydidimarryhim

  Tuot hienosti esiin tämän kirjan tunnelman. Kyllä tämä lienee yleisönsä löytänyt, sillä bloggaustani tästä kirjasta on luettu todella paljon ja edelleenkin bloggaus keikkuu kuukauden kymmenen luetuimmalla listalla, vaikka siitä on jo kuukausia aikaa. Tyttöjen/naisten välistä solidaarisuutta ei koskaan voi korostaa liikaa. Hyvät veljet omissa ympyröissään asian jo osaavat mainiosti.

  • Nettihaku on joskus aukkoista, sillä elokuussa juttuani kirjoittaessani lävähti vain muutama postaus. Nyt kävin juttusi lukemassa, avot, asiaa! Ja tyttöasiaa ei ole liikaa. Viime aikoina kun on uutisoitu, miten tytöt täyttävät lukiot ja korkeakoulut, on sävy ollut jotenkin välillä kääntymässä niin, että se on tyttöjen vika. Ei ole.

   Onneksi tänään HS:n mielipidepalstalla perättiin isä poikiensa läksyntekokaveriksi, malliksi lukemista ja koulutusta arvostaviksi miehiksi, joiksi kannattaa kasvaa. Ja sopii sellainen isän malli tytöillekin. Kokemusta on – sellainen isä oli minulla.

 2. Haluaisin kuulla, mitä mieltä kirjan kohdeyleisö on tästä kirjasta. Ainakaan minun lähipiiriini kuuluva 18-vuotias tyttö ei jaksanut lukea tätä kirjaa loppuun, vaikka minusta kirja olisi sopinut hänelle äärettömän hyvin! Jäin muuten pohtimaan, kuka olisi se henkilö joka kirjoittaisi/ kirjoittaa pojille yhtä loistavan kirjan…

  • Tarttuisiko vaikka Henkka Hyppönen poikahaasteeseen… Noin niin kuin perheyrityksenä 😀

   Kiinnostava tuo 18-vuotiaan kokemus. Jos kirja pureekin etenkin entisiin tyttöihin! En ole vielä kuullut, kuinka kävi 13-vuotiaan kummityttöni.

 3. Hyppönen voisi olla mielenkiintoinen ”valinta”. Tai ehkä Elastinen, kun on niin positiivinen tyyppi ja kiinnostunut lasten ja nuorten hyvinvoinnista (mukana esim. KiVa-koulu ohjelmassa). On mukava lukea, että ”Tyttö sinä olet” -kirja on innostanut nuoria lukijoita! Minäkin nimittäin ajattelin, josko teos vetoaa enemmän meihin ”entisiin tyttöihin”, jotka ymmärtävät, miksi on tärkeää, että tällainen kirja on kirjoitettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s