Kuva ja kieli

Taryn Simonin valokuvanäyttely on Meilahden museossa paraikaa. Hienoja valokuvia ihmisistä ja elämästä. Kuvat ovat yhtäaikaa taidetta, dokumentteja ja kannanottoja. Kuvien taustalla on paljon ajatuksia näkymättömistä asioista. Onkin askarruttavaa, mitä kuvissa voidaan näyttää, mitä peittää.

Simon on kuvannut lentokentällä takavarikoituja esineitä ja aineita. Ne taiteilija on laittanut esille pienikokoisina kuvina ja kuvaryhminä. Jokaisen otoksen takana on jonkun matkailijan ja maahantulijan tarina. Mikä on esimerkiksi lehmänlantahammastahnan tarina. Opas kertoi makkarakuvan taustan: romanialaisperhe on jo puolivuosikymmentä asunut Jenkeissä ja viimein myynyt romanialaistilansa ja siitä viimesenä merkkinä on tilan sioista tehty makkara, jonka perhe toi kotimaahansa. Se sitten jäi tullimiesten haltuun.

Näyttelyn toisessa osassa on taidokkaita kuvia erilasista kohteista, jotka muuttuvat heti toiseksi, kun lukeen niihin liittyvät faktat. Kuvat ovat kytköksissä kielelliseen kuvaukseen. Ne olisivat aivan toisia ilman toisiaan.

Kolmannessa osassa on ihmisiä, jotka on tuomittu syyttöminä ja sittemmin vapautuneet vankilasta. Järisyttäviä kohtaloita. Kuva on hetki ihmisen elämästä, kuvan ulkopuolella on mittaamaton määrä hetkiä ja jokunen käännekohta.

2 kommenttia

Kategoria(t): Kulttuurimatkailu

2 responses to “Kuva ja kieli

 1. Ritva Suhonen

  Hieno näyttely!
  Kävin tänään ennen äidin luo menoa. Olipa edes jotain ”hauskaa”, kun äiti puolestaan oli äärettömän onneton ja itsetuhoinen puheissaan.
  Voi, että joku oli yrittänyt salakuljettaa hirven kieliäkin!
  Ritu

 2. Late

  Maailma on ihmeellinen: toiset osaavat sitä dokumtoida ja toiset sinnitellä eläen! Tai sekä että.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s