Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta

Viisikymppisen naisen asenneopuksille on tilausta. Bridgetjonesinsa lukeneet keski-ikäiset ovat merkittävä lukijapotentiaali kevyelle kirjallisuudelle, jossa on pintahilpeyden ohella sanottavaa naiselämän perusasioista. Kaisa Haatanen osuu saumaan kirjallaan Meikkipussin pohjalta (Johnny Kniga 2015).Meikkipussin

Suoruus ja häpeämättömyys on Haataisen kirjan valtti. Minäkertoja Tytti Karakoski on keskiluokkainen, hyvätuloinen, matkusteleva, kulttuurikokemuksista innostuva hitusen alle 50-vuotias itsellinen nainen. Vuorotteluvapaa virittää hänet kokoamaan elämänsä aakkoset. Rakenne on yksikertainen ja sopivan kekseliäs: lyhyet jutusteluluvut tärkeistä asioista etenevät aakkosjärjestyksessä.

Tärkeitä voivat olla haaveet, onni, perhe ja raha – muun muassa. Omat lukunsa ansaitsevat myös ihokarvat, kohdunpoisto, kuolema ja tenaleidit. Kevyen ja raskaan, helpon ja vaikean yhdistelmät riemastuttavat, ja etenkin raikas suoraan sanomisen meininki ihastuttaa. Kertoja on sinut sinkkuutensa ja ikääntymisensä kanssa, eikä hän kaihda katsoa elämän lieveilmiöitä. Erityishuvitusta tuottavat esimerkiksi luvut, jotka kuitataan yhdellä ja kahdella virkkeellä: seksi ja rakkaus. Mitäpä niistä muuta.

Kaikenlaisista muista perhemalleista puhutaan nykyään eri yhteyksissä paljon, mutta ei aikuisperheestä. Minulla on ilo ja murhe kuulua aikuisperheeseen, jossa meitä on isä, äiti ja kaksi lasta.

Meikkipussin pohjilta kuvailee eläviä ja surkuhupaisia tilanteita seitsemänkymppisten vanhempien ja viisikymppisten lasten kohtaamisista. Niissä sekoittuvat lapsuusperheen ikiasetelmat aikuisten olemiseen. Sekä perhetilanteissa että kertojan yksinolon hetkinä kirkastuu asiantilojen hyväksymisen tunne: juuri näin voi elää, juuri näin minulla menee. Hyvä.

Haatanen pöyhii onnistuneesti naiselon meikkipussinpohjan suttuiset töhnät ja ihanat elämänehosteet. Pussinpohja tulee nopeasti vastaan, se sopii tässä tyylilajissa. Jotain toisteisuutta tarinoinnissa on, ei ollenkaan haitaksi asti, sillä teksti on vaivatonta, viihdyttävää.

– – –
Kaisa Haatanen
Meikkipussin pohjalta
Johnny Kniga 2015
romaani
170 sivua.
Lainasin kirjastosta.

”Kalkkunakirjallisuuden” avauksesta ja sen kolumnityylistä ovat kiinnostuneet ainakin Airi, ArjaSiina ja Taika.

8 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

8 responses to “Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta

 1. Ritva Suhonen

  Olet niin mainio näissä kirjabloggauksissasi, että en ymmärrä, ettei kukaan ole ehdottanut sinulle managerointia – vai onko?
  Ajattelin olla lukematta tätä kirjaa, kun en ole innostunut chick lit-tyylistä (mahtoiko mennä oikein?), mutta nyt on pakko tilata se, sillä lähestyn seitsemääkymppiä hurjin harppauksin ja vanhempi tyttäremme ylitti neljänkympin iän vuosi sitten.
  Luulen olevani melko hyvin ajan hermolla ja mainiota seuraa tyttärillini, mutta todellisuus on tietysti erilainen heidän vinkkelistään katsottuna.

  • Todellisuus voi olla myös samansorttinen – se on myös mahdollista! Mutta aina on mielenkiintoista, miten kukin katsoo asioita tavallaa. Meikkipussi-kirjan ansio on juuri näkökulma aikuisperheeseen, ennen avaamattomaan. Ja kevyt elämäntilannekartoitus on oiva välipala muutenkin.

   Ilahdutat minua kovasti kannustavuudellasi!

   • Ritva Suhonen

    —”tyttärillini”-hm, oikeinkirjoitus ei enää näytä oikein sujuvan, mutta mitäs tuosta! vastaan viimeiseen lauseeseesi:kiva, jos voin ilahduttaa sinua, sillä molemmat blogisi tuottavat minulle hämmästeltävää, ihasteltavaa, oivalluksia, iloa, uudenlaisia näkökulmia, mahdollisuuden kontaktiin…

  • Eikä ole managerointia eikä kirjoitussopimuksia sadellut, yhtäkään. 😏😁😆

 2. arja

  Tämä on kyllä mainio kirja, aidosti hauska eikä tarvitse myötähäpeillä tai haukotella. Kirjoitustaidoistasi samaa mieltä kuin edellinen kommentoija.

 3. En olisi ikinä uskonut, kuinka hauska kirja tämä on. Viihdyin tosissani tämän kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s