Lukutaidon puolesta

Harva taito on itsestäänselvyys. Sellainen ei ole lukutaitokaan, ei Suomessa, ei muualla. Oppimistulosvertailut pitävät suomalaisia kelpo lukijoina, mutta totuus on, että valtaosin koululaistemme taito on tyydyttävää. Lukeminen harrastuksena hiippuu koko ajan, etenkin kirjainnostus kiinnittyy harvoihin, on lukemattomia lukemattomia. Kun kysyn opetusryhmiltäni, kuinka moni on lukenut kirjan viimeisen puolen vuoden aikana, parhaimmillaan pari nostaa parinkymmenen nuoren joukosta kätensä. Nuoret kyllä lukevat muuta, etenkin netissä. Lukututkimukset kertovat, että nettilukeminen vaikuttaa lukemiseen tapaan siten, että se on lyhytjänteistä ja silmäilevää, siksi romaaniin tai tietokirjaan tarttumisen kynnys käy monelle yhä korkeammaksi.

Täällä on kuitenkin kaikilla mahdollisuus lukea. Jopa virkakielen ymmärrettävyyteen on alettu tarttua, ainakin nyt pyritään takaamaan asioiden tasa-arvoinen ymmärtäminen. Kotus on juuri saanut valmiiksi virkakielen selkiyttämishankkeen kansalaistunnustelun: 200 osallistui vinkkeineen kielen helpottamiseideatalkoisiin (HS 1.9.2013). Monesta aiheesta alkaa olla jo selkokielistäkin materiaalia, vaikka lisää sitä tarvitaan – ja siihenkin tukea ja varoja.

Voisimme kuitenkin jokainen tahollamme lisätä lukutaidon arvostusta ja välittää sen hyötyjä ja huveja. Kukin käyttäköön lukutaitojaan miten lystää, mutta uskon, että jokaisella on myönteisiä kokemuksia siitä, miten lukutaito on toiminut tietojen, taitojen, tunteiden ja kokemusten saamiseen ja välittämiseen. Niitä elämyksiä vain jakoon!

Koska lukutaito on monissa maissa vielä harvojen etu, kotimaiset kirjabloggarit kampanjoivat 6. – 13.9.2013 lukutaidon puolesta. Jokaisesta viikon aikana luetusta kirjasta kirjabloggarit tipauttavat euron Suomen pakolaisavun lukutaitokirstuun. Tätä varten on perustettu keräystili, jonka avulla voi seurata, kuinka moni lähtee kirjabloggareiden tempaamaan tukimatkaan. Suomen pakolaisapu on aatteista riippumaton avustusjärjestö, joten avoimella idealismimielellä olemme liikkeellä. Lahjoitukset osoitetaan lukutaidon edistämiseen Thaimaan, Liberian, Ugandan ja Sierra Leonen paluumuutto- ja pakolaisleirialueilla.

Olen tässä suunnittelemassa ajankäyttöä ja kirjoja tulevan lukuviikon ratoksi, ja tarkoituksena on julkaista blogipostauksiakin tuon viikon aikana normaalia tiuhempaan. Pääasia ei ole mikään lukumaraton tai lukumääräkilpailu, osallistun myös ajatuksen ilosta, joten jos ennätän lukea vain yhden kirjan, moninkertaistan lahjoitussumman mieleni mukaan – vaikka sen perusteella, miten monta kirjaa olisin halunnut lukea. Sinäkin voit osallistua lukemasi kirjamäärän, kirja-ajatusten tai luettujen kirjablogitekstien määrän mukaan – tai miten vain! Jo eurolla saa hankituksi kirjan lukutaidon edistämiseen maissa, joissa lukutaidon saavuttaminen voi pelastaa hengen. Neljällä eurolla on mahdollista hankkia jo muitakin koulutarvikkeita.

Siis jelpitään: seuraavasta linkistä pääset kartuttamaan kirjabloggareiden perustamaa keräystiliä lukuviikon aikana tai vaikka heti: https://jelpi.fi/kerayssivut/kirjabloggaajat-lukevat-lukutaitoa

Jätä kommentti

Kategoria(t): Lukupäiväkirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s