Joulukalenterin luukku 6: Linnan juhlat

Kuva: Niina / Yöpöydän kirjat

Kuva: Niina / Yöpöydän kirjat

Kirjabloggaajat availevat kalenteriluukkuja luettuun ja koettuun. Postauksista paljastuu joulukirjavinkkejä tai muuten ajankohtaan sopivia tunnelmia. Koko kalenterin esittelee joulukuun ensimmäisen päivän postaaja Hyönteisdokumentti. Eilen kalenterivuorossa oli 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, huomenna Kirjakaapin kummitus. Tänään itsenäisyyspäivänä luukusta pomppaa…


 

Linnan juhlat
Suomi täyttää kahden vuoden päästä 100 vuotta. Roope Lipasti kertoo juhlavuodesta mustanpuhuvan veijaritarinan tapaan: Linnan juhlat (Atena 2015).

Tarina alkaa tavallisten nelikymppisten avioerosta, jossa mies on yllätetty reppana, nainen tomera toimija ja perheen murrosikäinen tytär kasvukipuilee. Persoonan treenaaja, arvoituksellinen Mikko, puuttuu tilanteeseen kuin taikasauvaa viuhtova velho: ex-perheenisä-Hannun ikiaikainen toive päästä itsenäisyyspäivänä linnan juhliin voi onnistua ja sen avulla kotijoukkojen uusyhdistäminen.

Linnan juhlat on muikea kooste erotyötä, aikuisten satua ja yhteiskunnallisuutta. Kirja on pinnalta kevyt, ja aluksi se harhauttaa ajattelemaan, että tällaisia miespoloisen kasvuyrityskertomuksia on ilmestynyt kyllästymiseen asti. Vaikka väliosan tiivistäminen olisi tehnyt terää, on Lipastin romaanissa ytyä ja yllätyksiä. Veijarihenkisessä tyylilajissa riittää kärjistyksiä ja äkkikäänteitä, överiksi äitymistäkin.

Kieli on kerkeää ja asioita yhdisteleviä ajatelmia pukkaa. Rakenne palvelee mukavasti: Hannun ja Marian ajatustapojen erot ilmenevät selittelemättä minäkerrontaosuuksissa. Mukana on kolmas kerrontalinja, viranomaisasiakirjat. Ja vaikka aika varhain arvaan niiden tarkoituksen, ei se haittaa.

Entäpä romaanin yhteiskunnallinen ja dystooppinen puoli? Ehkä dystopia on turhan juhlallinen määrite, sillä pelottavan lähellä Lipastin kauhukuvat ovat nykytotta.

Varmasti kyse oli myös poikkeuksellisesta poliittisesta tilanteesta. Työttömyys oli ajat sitten ylittänyt 1990-luvun kauheudet, ja Suomen luottoluokitus oli alennettu lattiarätiksi kun it:stä oli tullut yt. Maailman huonoimman yritysjohtajan tittelistä kilpailivat räjähtäneen ydinvoimalan, kannattamattoman kultakaivoksen sekä tappiota tuottavan viinakaupan pomot.

– Se on tää yhteiskunta, joka on sairas. Sen verran olisi hallituksen kannattanut konsultoida kirurgisen sairaalan kanssa, että kun leikkauksiin lähdetään, niin ei kannata aloittaa päästä.

Kritiikin pistin tuikkaa työttömyys- ja talouskierteeseen, psykiatriseen avohoitoon, arkipäivän rasismiin, mediamelskeeseen jne. Kirjassa vilahtaaa Anarkolepsia-liike, yhteiskunnan nukkuvia herättelevä toiminta. Kipaisepa hakemaan luettavaksi Linnan juhlat ja selvitä, voiko tapahtua todellinen ”Muutosh” vai toimivatko vaikuttimena vain pinnallinen mellastushalu ja raha.

Lipasti viihdyttää vakavilla asioilla. Romaanin Hannu toteaa, että Suomi ei ole sama maa kuin hänen lapsuudessaan. Ei niin, eikä kukaan eikä mikään pysy ennallaan. Lipasti sysää miettimään, mitkä muutokset ovat osa kehitystä, mitkä liikahduksia vikasuuntaan ja miten ihmispolo kaiken keskellä klaaraa. Mutta mitä voi tehdä?

Illalla avaan telkkarin, katson linnan juhlia, tällä kertaa romaanin häiriinnyttämänä. Varovaisesti toivotan kotisohvalta hyvää, tai edes kohtuullista itsenäisyyspäivää, ja lisään: varaudu kaikkeen – enää kaksi vuotta 100-vuotisjuhliin…
Linnan juhlat 2
– – –
Roope Lipasti
Linnan juhlat
Atena 2015
romaani
283 sivua.
Lainasin kirjan kirjastosta.
Muissa blogeissa mm. Lukutoukka ja Kirja hyllyssä tykkäsivät, Kaiken voi lukea! ei niin innostunut.

Joulukalenterin luukunhaltijat löytyvät Hyönteisdokumentti-blogista. Lofgon on tehnyt Yöpöydän kirjat -blogin Niina.

Joulukalenterin luukunhaltijat löytyvät Hyönteisdokumentti-blogista. Logon on tehnyt Yöpöydän kirjat -blogin Niina.

16 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

16 responses to “Joulukalenterin luukku 6: Linnan juhlat

 1. Kuulostaa kelpo kirjalta, Tuija! Tästä saisi ilmeisesti uutta näkökulmaa illan pukuloistoon. Sopiva itsenäisyyspäivän luukku, kiitos! ❤

 2. Tämä tarina vaikuttaa kiinnostavalta! Mainio valinta itsenäisyyspäiväksi.

  • Kiitos, Jonna! Tätä ei oikeastaan voinut ohittaa: ajankohtainen itsenäisyyspäiväsatiiri. Niitä ei usein ilmesty.

   Huomenna on sitten sinun vuorosi. Kiinnostaa!

 3. Margit/Tarukirja

  Oiva valinta itsenäisyyspäivän luukkuun: ei pelkkää hymistelyä.

  • Kiitos sinulle! Sotaveteraanin tyttärenä olen allerginen paraateille ja hyminälle juuri siksi, että arvostan nuoruutensa kuolemanvaarassa tärvänneiden panosta, kykyä selvitä ja rakentaa tämän yhteiskunnan hyvinvoinnin. Heillä ei ollut valinnan varaa. Nyky-yhteiskunnassa on paljon mahdollisuuksia ja valinnanvaraa ja silti… Lipasti survaisee yhden näkymän aiheeseen.

 4. Tämä kirja olikin minulle tuntematon. Kiitos vinkistä. Hieman erilaista näkökulmaa…

 5. Joanna von Scarlett

  En aiemmin ajatellut tarttua Lipasin teokseen, mutta tämä kirjoituksesi sai minut kiinnostumaan! 🙂 Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja kaikille kalenterin seuraajille!

 6. Omppu/Readerwhydidimarryhim

  Nappisuoritus Tuija.

 7. Hieno ja ajatuksia herättävä kirja. Luulin jättäneeni kommentin. Olen raatanut eilen ja tänään kirjojen kanssa, hyllyltä toiseen ja kerrannnut aakkosia ; ) En katso ikinä linnanjuhlia / pukujuhlia.

 8. Anarkolepsia kuulostaa kiinnostavalta liikkeeltä…

  Linnan juhlia yleensä silmäilen läpi seuraavana päivänä nettikoosteena tms. Kun äitini on pukuompelijana työskennellyt ja sitä kautta Linnan juhlat tietysti kiinnostaa niin minullakin on vähän sama asenne että onhan ne vaatteet oikeasti tapahtuman tärkeintä antia, mutta että ne ovat myös ihan hyvä syy katsoa ohjelmaa 🙂

  • Niin se on, kyllä pukuasia nousee ohi muun. Se on mielestäni juuri yksi muutoksista, mutta toisaalta pönöttävästä juhlinnasta onkin syytä hivuttautua krnevaaliin, ja miksei juhlia juhlista koreillen. Kuka haluaa olla kekkereissä ankeana?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s