Fantastisia valopäitä

Tiistaina kävin Tampereen taidemuseossa tutustumassa vuoden nuoren taiteilijan Anna Tuorin näyttelyyn. Kylläpä ihastutti ja ihmetytti. Ihmetys kumpusi maalausten tunnelmasta, johon liimauduin. Museon ylläkerran teokset veivät minut lapsuuteni Liisa ihmemaassa -elämykseen. Se herätti minussa levottomuutta, epämääräistä pelkoa, silti jatkoin eteenpäin.

Tuorin teoksissa yhdistyvät uni, fantasia, scifi (ne valopäät) ja todelta tuntuvat tarinat ja tapahtumat. Museon yläkerran maalauksissa oli hienoja vihreitä, leveitä siveltimenvetoja. Tekniikka on leijailevaa ja lisää fantasian tunnelmaa. Yksityiskohdat tekevät yllättäviä koukkuja, teosten tarinat vilistävät katsojan mielessä omia latujaan – joita ehkä teosten nimet hieman ohjaavat.

Museon alakerran joissain teoksissa oli jopa kauhua, todellisia väkivaltakuvauksia. Isoissa pastellisävyisissä teoksissa on ajatuksia herättäviä tapahtumia. Tapahtumakuvat on hienosti kuin vaaleanpunaisen unimaailman reunoilla puhekuplina. Mutta millaisia tapahtumia? Mitä niissä on sattunut tai sattumassa? Jotakin pahaa? Jäi hiertämään. Hienoa.

http://www.tampere.fi/taidemuseo/nayttelyt/vnt_2011.html

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kulttuurimatkailu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s