Vuoden 2011 TOP 10

Listaan omat kulttuurikohokohtani. Nythän on viimeistään sen aika; erilaisia listoja on lehdissä ja vuositunnustuspalkintoja jaellaan. Ilokseni huomaan, että sakeaan vuoteen (ja etenkin syksyyn) on mahtunut virkistäviä pilkahduksia, jotka ovat katkaiseet kaikenmoista murehtimista. Vaikka välillä tuntuu, että vuorotteluvapaa meni autolla ajeluun ja huoliasioiden hoitoon, olihan siinä muutakin. Ja kukkaro keveni kivasti matkojen, vuorotteluvapaan ym. myötä. Esittelemäni lista ei ihan ole paremmuusjärjestyksessä, mutta huippuhetkiluettelo kylläkin.

1. Venetsia

Olen otettu, että kiskaisin itseni kerran elämässä tuohon merkilliseen vesikaupunkiin. Verdi, Vivaldi  ja Belliini tuottivat koko kaupunkikuvan kera komeimmat kohotukset.

2.Kööpenhamina

Raikas reissu nuhjaantuneen syksyn päätteeksi virkisti. Kauniin kaupungin ohella Glyptoteekin Gauguin-näyttely oli piste iin päälle.

3. Kosto

Minulle vuoden elokuva oli tanskalainen Kosto: monitasoinen ja inhimillinen kuvaus, jossa ei ollut yksiselitteisiä ratkaisuja

4. Sunset Park

Onkohan sittenkin minulle vuoden kirja tämä Paul Austerin romaani. Olihan siinä mielenkiintoisia ihmiskohtalaoita. Luin muutakin  mielenkiintoista, joskin vähemmän kuin muina vuosina.

5. Litografia

Kaisu Sirvio esitteli pienelle työkaveriporukalle Helsingin kivipainossa litografiatekniikkaa. Painotapa ja taiteen tekeminen 15 miljoona vuotta vanhoilla merenpohjan kalkkikivillä teki vaikutuksen; miksei Kaisun työtkin, mutta ennen kaikkea Kuutti Lavosen ja Mitti Hintikan työt. Tällä tekniikalla saa aikaan niin monentyyppistä kuvaa. Yksi Hintikka tuli hankittua, ja myöhemmin kesällä Lavonen viehättävällä Billnäs-Fiskars -reissulla (sekatekniikka, ei litografia).

6. Von Herzen Brothers ja Rubik Huvilateltassa

Poika suostui 20-vuotislahjana lähtemään kanssani konserttiin, jossa bändit vetivät omat settinsä ja yhdessä Queenia. Innostunut tunnelma, oikea hyvän mielen konsertti!

7. Lissabon

Aurinkoa, valoa, eläväisyyttä ja kaikkea eteläeurooppalaisen kivaa toukokuussa!

8. Foo Fighters

Juhannussunnuntaina pääsin irrottautumaan huolistressistä hetkeksi iloittelevaan konserttiin. Selkä oli kyllä monen tunnin notkumisesta sökönä, mutta kokemus kannatti! No, oli Karita Mattilakin katsomisen/kuulemisen väärtti Turun linnan puistossa, elokuisessa illassa.

9 Tyrvään vanha kirkko

Kesäkuun alussa katsastettu OSmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen somistama kirkko jätti mieleen kunnioituksen: mahtava kulttuuriteko jatkaa keskiaikaista kirkkokoristeluperinnettä, mutta reilusti modernilla tavalla.

10 Tv-sarjat: brittiepookit ja tanskalaiskuvaukset

Vetelän vuoden arki-ihanuuksia ovat olleet sohvalla lojuen nautitut tv-tuotannot. Kahden kerroksen väkeä (uudet jaksot) ja Dowwnton Abbey ovat olleet hitusen saippuaisia ja yksioikoisia, mutta niin tyylikkäitä. Tanskalaisista etenkin Kyllä nolottaa -sarjan alkutuotantokaudet piristivät, samoin esimerkiksi huolellinen Henkivartijat-sarja. Täytyyhän tähän lisätä espanjalaista väriäkin: viime vuosien suosikkini Francon aika, nykyisin Farancon jälkeen, pitää pintansa edelleen!

Kiinnostuneena ja uteliaana käännän katseeni tulevan vuoden elämyksiin!

4 kommenttia

Kategoria(t): Sekalaista

4 responses to “Vuoden 2011 TOP 10

 1. ritvamirjamisuhonen@gmail.com

  Hei Tui!
  Suunnittelen marraskuuksi matkaa Lissaboniin veljeni kanssa. Tulit heti mieleeni ihastuttavana matkaoppaana-olisiko muistissasi erityisen ihania vinkkejä?
  Kun luin vuoden 2011 blogiasi, kauhistuin:noinko kauan olet ajellut hoivatehtävissä kelillä kuin kelillä oman elämäsi kaventuessa ja vanhempiesi kunnon hapertuessa.
  Kiitos vinkeistä:kävin lauantaina AI Wein näyttelyssä HAMissa.

 2. Ritva Suhonen

  Olen mökillä kovassa flunssassa.
  Kun sain sinulta nin ihania Pariisin vinkkejä, niin tuskin maltan odottaa näitä!
  Olet edelleen aina (silloin kun olemme Klaukkalassa) tervetullut Klaukkalaan lounaalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s