Talvilomajännitystä

”Joka tapauksessa murhaaja on ottanut ihan hirveän riskin. Tuntuu uskomattomalta, että siinä tilantheessa ja sillä värkillä pystyy semmosseen tekhoon.”

Ylläksen laskettelukeskuksessa tapahtuu kiireimpään talviloma-aikaan murha, toinenkin. H:n päälle puhuvat poliisit ja ”etelän metian” edustajat selvittävät kilvan rikosta Milla Ollikaisen dekkarissa Veripailakat (Like 2013). Menossa mukana on myös holtittomaan elämänmenoon käänteen kohtaava Stadin friidu.

Ja murha-ase on...

Ja murha-ase on…

Pidän tiiviistä tekstistä ja vuorottelurakenteesta. Henkilöitä on aika paljon, ja muutaman kantilta tarinaa joudutetaan lyhyissä luvuissa. Dialogi ja murresanailu vaikuttavat luontevilta. Kerronnan rytmissä on tehokasta vaihtelevuutta. Sen seurauksena juoni keriytyy ja pysyy kiinnostavana melko pitkään. Loppupuolen viitteellisyys, kiiruhtaminen ja turhan aukkoinen henkilöselvitys latistaa kokonaisvaikutelmaa.

Henkilökuvausherkuttelu jää väläysmäiseksi, ja tuppaa harmittamaan se, että muutama potentiaali hahmo jää tyyppikuvaksi. Särmää olisi etenkin Lapin poliisimiehissä, miksei lappilaisnaisissakin. Ymmärrän, että pääkaupunkilaisnaisten on tarkoitus tuoda kuvaukseen kontrastia, mutta pintapuoliseksi heidän esiintymisensä jää, vaikkakin juoneen heidät näppärästi punotaan.

Veripailakat on aivan lajiinsa sopiva: juonijännitystä syyllisen seulomiseksi. Motiivissa sivutaan menneiden aikojen kalvavaa vaikutusta, ja siihen toivoisi tätä tanakampaa panosta. Koska innostun eniten henkilövetoisista dekkareista, joissa särmikkäät hahmot kasvavat moniulotteisiksi ja tarinan erilaiset tasot limittyvät, innostuksestani jäi hitusen uupumaan. Toivon jatkoa Vuontisjärven ja Vasaran tutkimuksille jänkhämaisemissa nimenomaan niin, että selvittelyissä keskitytään paikallisiin asukkaisiin ja ennen kaivelemattomiin lähihistorian kipukohtiin. Esikoisjännäri viistää vasta pintaa.

PS. Esikoisdekkariin hieman varauksella suhtautuivat ja seuraavaa kiinnostuneesti odottamaan jäivät myös Kirsin kirjanurkka ja Kolmas linja.

2 kommenttia

Kategoria(t): Dekkari, Kirjallisuus

2 responses to “Talvilomajännitystä

  1. Tämä kiinnitti minunkin huomion, mutta kun kaikkea ei millään ehdi! Ehkä luen sitten vasta sen seuraavan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s