Vaikutelmista railakkaasti

Yle Teema on viime viikkoina tarjoillut impressionismia ravistelevan sarjan. BBC:n neliosaisen taideohjelman Impressionistit (2011) Waldemar Janusczak on rehvakas asiantuntija, joka esittelee 1800-luvun taidesuuntauksen tuoreesti. Jo sarjan tunnusosan huippumaalauksia parodioiva musiikkivideo antaa viitteitä siitä, mitä tuleman pitää.

Sarja alkaa siten, että Waldemar kahmii ympärilleen kaiken mahdollisen populaarin roinan, jossa on kuvitusta kuuluisimmista impressionismiteoksista: sateenvarjoja, suklaarasioita, kasseja ja pussukoita. Miten tähän sälätuotteistukseen on tultu?

Värikäs ja pinnallisen pikkusievältä näyttävä impressionismi esitellään radikaalina, aikaisemman taidekäsityksen murtavana suuntauksena, mitä se onkin, mutta on unohtunut sitä seuranneen modernismin vuoksi. Valon, luonnon, arjen ja ihmisten vaikutelmailmaisu on yhä elävää. Se tarjoillaan sohvaperunalle taiteilijoita, tekniikkaa ja ympäristöjä taustoittaen. Manet, Monet, Cézanne ja kumppanit luovat nahkansa Waldemarin jälkiviisaassa käsittelyssä. Tätä on herkullista seurata viime syksyn Pariisin reissun impressionismigallerioiden jäljiltä!

Zola Manetin kuvaamana taiteilijan ateljeessa

Zola Manetin kuvaamana taiteilijan ateljeessa

Waldemar Janusczak valikoi esittelyyn tietyt taiteilijat ja heidän tietyt teoksensa. Hän osoittaa niistä yksityiskohtia ja pistäytyy autenttisilla maalauspaikoilla. Hienointa sarjassa on se, miten taidetuntijaselostaja pureutuu aiheeseensa. Se, miten tekniikka, välineet ja materiaalit konkretisoidaan, tekee vaikutuksen. Maalausjälki mullistui, kun siveltimien kalliista näädästä siirryttiin karkeisiin siankarvoihin, maalit pakattiin tuubeihin ja uusi, kompakti maalausteline saatiin vaivatta luontoon. Sykähdyttävää on, miten pastelliliitukauppa on samassa paikassa samoine tuotteineen kuin Degasin aikoihin.

Ymmärrän kyllä, että joitain touhukas taidehistorioitsijamies ärsyttää: hän pistää itsensä likoon, heittäytyy ja vaahtoaa. Minua ihastuttaa se, että kulturelli korrektius saa huutia taideteoksien viehättävyyttä tai vaikuttavuutta väheksymättä. Kyllä Waldemar on itsetyytyväinen showmies, mutta olkoon. Muutama vuosi sitten hän luotsasi barokkisarjaa – ja olin lumottu kulmikkaan juontajan touhuamisesta dramaattisen taidesuuntauksen esittelijänä. Tämä miekkonen sopii tuulettamaan myös pinnalta hempeää impressionismia ja osoittamaan sen ikuisuusarvot

2 kommenttia

Kategoria(t): Draama, Taide

2 responses to “Vaikutelmista railakkaasti

  1. Olen myös ihastunut tähän impressionismi-sarjaan.
    Impressionismi on aina viehättänyt minua kovasti, ja olen pitänyt sitä enemmän uutta luovana ja radikaalina kuin pikkusievänä. Lähtihän taideakatemioiden normittama sovinnainen maalaustaide vähitellen täysin uusille urille impressionistien vaikutuksesta.
    Juontaja on todella vauhdikas ja asiastaan innostunut. Minua hän ei ärsytä, mutta huvittaa välillä väkisinkin. Näätä kainalossa, porsas hihnan päässä Pariisin kadulla seisova mies todella havainnollistaa kerrottavansa ja laittaa itsensä likoon!
    Suosittelan sarjaa kaikille hiukankin impressionismista kiinnostuneille.

  2. Tiistaina tulee Teemalla sarjan viimeinen osa. Kiinnostaa, mitä konkretisointia Waldemar vielä keksii, kun on ollut jo nuo elukat, nainen pesusoikossa ja …

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s