Kirjamessutilanteita 2014

Tänä vuonna olosuhteiden painosta messuiluni jäi pieniksi piipahduksiksi. Silti irrotan muutaman tunnelmarivityksen.

Torstaisin ja perjantaisin messuilla voi tavata kirjatarjonnan ohella Suomen nousevaa nuorisoa, sillä Äidinkielen opettajain liitto yhteistyössä messujärjestäjän kanssa jakaa 8000 lippua äidinkielenopettajien kaitsemille teineille. Hanke on näinä lukuinnon laantumisaikoina hieno, sillä koulupäiviä virkistävä kirjallisuusvisiitti saattaa johdatella joitain nuoria lukijan tielle. Ainakin se osoittaa, että kirjallisuus on tapahtuman arvoinen asia.

Perjantain annista valitsen mainittavaksi Tommi Kinnusen haastattelun. Kinnunen on valoisa ja eloisa esiintyjä. Neljäntienristeyksen kerrontaratkaisuista sai valotusta. Esimerkiksi romaanin valokuvauksellisuus tulee oman suvun tavasta nähdä asioita kuvina, ja sitä lisää hänen oma taustansa teatterimiehenä: lyhyet otokset syntyvät luontevasti. Lisäksi hän kertoi kirjoittavansa tulevaa teostaan, jossa hän pyrkii ilmaisemaan asioita sokean kertojan silmin – haastavaa. Saamme siis seuraavaksi Neljäntienristeyksen perheen Helenan tarinana. Tämän vuoden Kinnus-romaani on ehdokkaana vuoden parhaaksi esikoiseksi.

Tommi Kinnunen vastaustaan miettien

Tommi Kinnunen vastaustaan miettien

Dekkarilauantaina Kati Hiekkapelto ja Taavi Soinivaara kertoivat kirjoistaan. Omista tämän hetken lukusuosikeistaan Hiekkapelto mainitsi Toni Morrisonin, Soinivaara puolestaan ruotsalaisdekkaristin. Kumpikin totesi, että muiden dekkareita on jopa mahdoton lukea, kun itse niitä kirjoittaa. Omista dekkareistaan Hiekkapelto toi esille Eskon, kliseiseksi poliisijermuksi mainitun hahmon: jostain kliseet syntyvät, siis todellisuudesta.

Kati Hiekkapelto vastaa, Taavi Soinivaara kuulolla haastattelijan kera

Kati Hiekkapelto vastaa, Taavi Soinivaara kuulolla haastattelijan kera

 

Nina Hurma, Virpi Hämeen-Anttila ja Terttu Anttila olivat haastateltavina 1920–30-lukuihin sijoitetuista jännäreistään. Jokaisella kirjailijalla on oma lähestymistapansa historiaan ja henkilöihinsä. Anttila on valinnut päähenkilönsä tietoisesti toisenlaiseksi kuin tyypilliset ongelmaiset miespoliisihahmot. Hämeen-Anttila halusi sankariksi väliinputoajan ja ulkopuolisen, virkamiehen, jonka tyyppisiä on harvoin päähenkilöinä. Myös Hurman miespäähenkilö on haettu syrjältä, poliisihommista tullitöihin siirretty mies kun on. Tällaisista asetelmista kirjailijat etsivät henkilöihin särmää ja lihaa luiden päälle.

Dekkarilauantainäkymä: estradilla Hurma, Hämeen-Anttila ja Anttila

Dekkarilauantainäkymä: estradilla Hurma, Hämeen-Anttila ja Anttila

Messujen Italia-teeman kunniaksi kuuntelin Silvia Avellonea, Teräs-romaanin tekijää. Avellone painotti yhteiskunnallista näkemystä. Romaanissaan hän kuvaa terästeollisuuskaupungin alasajoa – itse asiassa viimeisimmän sulattamon sulkemisesta uutisoitiin tässä kuussa. Miljöö on todellinen, samoin kuvattujen henkilöiden tilanne. Etenkin naisten ja tyttöjen asema nyky-Italiassa askarruttaa Avellonea, myös työttömyystilanne. Työläisistä ei kirjailijan mielestä kirjoiteta, joten hän halusi muuttaa asiaa ja nähdä kokonaisuuden naisistuvien tyttöjen kannalta, joilla on vain primitiiviset tv:stä saadut mallit elää. Minua sekä romaani että kirjailijahaastattelun terhakka proleote onnistuivat puhuttelemaan.

Silvia Avellane odottaa vastausvuoroaan

Silvia Avellone odottaa vastausvuoroaan

Kirjabloggaajat päivystivät auliin oloisina Boknäsin osastolla. Näin kirjavinkkien välittämistä, itsekin sain pikkuisen vinkata. Sohvanurkkaus kirjahyllyjen suojassa oli miellyttävä ja sopi hienosti bloggaushenkeen. Oli ilo olla mukana. Ensi vuonna taas!

Blogaajapisteessä vuorossa Lukutoukka, Ja kaikkea muuta sekä Rakkaudesta kirjoihin

Blogaajapisteessä vuorossa Lukutoukka, Ja kaikkea muuta sekä Rakkaudesta kirjoihin

Kuin juuri kirjavinkkiä laukomassa on Kirsi (Kirsin kirjanurkka), ja Arja (Kulttuuri kukoistaa) on lukenut ja nähnyt jotain erityisen miellyttävää.

Kuin juuri kirjavinkkiä laukomassa on Kirsi (Kirsin kirjanurkka), ja Arja (Kulttuuri kukoistaa) on lukenut ja nähnyt jotain erityisen miellyttävää.

Kiitos Arjan: sain kirjailijalta omistuskirjoituksen  kirjabloggaajien brunssilta samaan aikaan kuin itse olin toisaalla, blogipisteessä päivystämässä.

Kiitos Arjan: sain kirjailijalta omistuskirjoituksen kirjabloggaajien brunssilta samaan aikaan kuin itse olin toisaalla, blogipisteessä päivystämässä.

5 kommenttia

Kategoria(t): Kirjailijatapaaminen, Kirjallisuus

5 responses to “Kirjamessutilanteita 2014

  1. Haha, messuilla ei muuta nähtykään kuin erityisen miellyttävää (kirjat, kirjailijat, kirjabloggaajat, kirjahullut). Upea kuva sinulla Tommi Kinnusesta, hän on niin sielukkaan näköinen tuossa, vaikka niin kova supliikkimies livenä onkin, että mietiskelevä sielu jää piiloon. Jari Järvelä olisi mielellään tavannut sinut, mutta se ei tainnut onnistua. Kiitos sinun, tulin tutustuneeksi hänen kirjaansa ja sehän oli pommi! (eikö vaan hienosti keksitty sanaleikki) Parasta kotimaisen proosan kastia molempien uudet kirjat.

    • Hieno homma, että Järvelä-vinkkini räjäytti lukupommin ja levitti hyviä sirpaleita (onneton yritykseni Tyttö ja pommi & Särkyvää -kielikuvitteluun…)! Omaan vuoden parhauslistaan valitsin pienen vaakapunninnan jälkeen näista kahdesta jälkimmäisen. Kyllä messuilla törmää kaikkeen kiinnostavaan, mutta ko. kirjailija jäi näkemättä.

  2. Paluuviite: Kirjamessuilla kirjoja, kirjailijoita ja kirjapuhetta | Kirjasfääri

  3. Oli mukava tavata, ja vaikka messujasi kutsut pyrähdykseksi, minusta olet saanut paljon!

    • Kiitos – ja oli tosi kiva tavata. Ja kyllä rajallinen tarjontanappaus tarjosi kokemuksia ja vinkkejä. Käväisin vielä sunnuntaina, ja Juha Hurmeen Edda-hullaannus sekä Arosen haastattelu antoi lisävaloa romaaniin. On monipuolinen tapahtuma!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s