Sari Peltoniemi: Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille

VAPAATA FABULOINTIA

Nyt nurkkaan loogisuus, hellitys hetkeksi arkitotuuksista. Leikkiin houkuttelee Sari Peltoniemi: ”Tämän kirjan jutut ovat satuja. Eivät enempää eivätkä vähempää. Niissä on oma symboliikkansa niin kuin saduissa aina, mutta tärkeintä on tarinointi, mielikuvituksen vapaa ja hurja virta.” Antaudun siis sadun valtaan ja paneudun Peltoniemen kokoelmaan Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille (Atena 2014).

Olen viime aikoina lukenut useita paksuja kirjoja. Jo se ehkä virittää minut siihen, että kapoinen satukokoelma tuntuu virkistävältä. On pettävän levollinen olo tarttua 15 lyhyeen juttuun, ennakkoajatuksena, että sadun turvakaava vie minut kevyisiin fantasiapaloihin. Ei sitten ihan niin käy, sillä kokoelma uusintaa fabulointiformulaa: nykyaikuissadut herättävät hyvällä tavalla levottomuutta ja hilpeyttä. Vapauttavaa.

Peltoniemi on kyllä perinnetietoinen. Sadut ovat olleet aikanaan aikuisten kertomaperinnettä, miksei nytkin. Sadussa on mökkien väkeä, puhuvia eläimiä, prinsessoja ja kuninkaita sekä verisiä vääryyksiä. Satujuonet juoksevat vilkkaina tapahtumajatkumoina, jossa voi tapahtua mitä vain, päähenkilölle käy pääsääntöisesti hyvin ja usein paha saa palkkansa. Satuympäristöön limittyy näppärästi moderni maailma, kuten kiinteistönvälittäjät, kansainvälisesti etsintäkuulutettu kriminaali tai huonekalumiljonääri. Ei ole mitään outoa siinä, että satu alkaa näin:

Hannu ja Kerttu. Aino ja Joukahainen. Sisko ja sen veli.
He asuivat vanhemmilta perityssä rintamamiestalossa Imatralla.

Sadut ovat symboleilla ryyditettyjä. Osan aukeaminen riemastuttaa, ja vaikka osa jää oivaltamatta, ei se haittaa, sillä odottamattomat yhdistelmät ja arvaamattomat juttukiepautukset huvittavat. Ei kirjailijan välttämättä tarvitsisi todistella tavoitteitaan, kyllä ne hengittävät saduista. Kuriton mielikuvitus kukoistaa.

Mainitsen tässä yhden lempisaduistani, ”Kielitaito”. Se on ladattu tarina rakkaudellisista teoista, ja sisältää se muutakin, sattumia ja onnenkantamoisia. Se on myös oiva esimerkki siitä, miten lyhyiden juttujen yksinkertaisuudesta syntyy tiheyttä, jossa joka sana on paikallaan ja tarkasti tavattava.Miehestä syntynyt

Sananen vielä kirjan ulkoasusta. Kansi on kaunis ja raikas, ja se myötäilee sisältöä omalakisesti. Lisäksi Ea Söderbergin pitsinen kuvitustyyli tuudittaa minut vuosikymmenten takaiseen kirjakokemukseen, Oili Tannisen Nunnu-kuvakirjojen professori Prillin kiharan parran pyörteisiin. Sadun maailma ennen ja nyt – toimii.

_ _ _
Sari Peltoniemi
Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille
Atena 2014
136 sivua
satuja
Kansi: Ea Söderberg
Sain kirjan kustantajalta.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s