Kirjamietteet Finlandia-päivänä 2016

En heittäydy nyt päivittelemään sitä, miten järjetöntä on kilpailla kirjallisuudessa. En mieti kisan kaupallisia taustatekijöitä. En ryhdy paheksumaan markkinapöhinää, joka voittajalle lankeaa ja joka jonkun mielestä on muilta pois. En pöyhi epäreiluuksia siitä, miksi vain pieni vähemmistö kelpo kirjailijoista pääsee ratsastamaan ehdokkuus- tai -voittomeriitein. Nyt vietän puhtaasti kirjafiestaa.

finlandia-2016


Päivän asenteeseeni vaikuttavat monet tekijät. Yhtenä todisteena on aamun lehtijuttu Runo synnyttää lampun päässä (HS 24.11.2016). Tiivistetysti kirjallisuuden edut esitetään näin: runous kasvattaa sanavarastoa ja stimuloi aivoja, kaunokirjallisuus on itseapukirjoja tehokkaampaa oman elämän asioiden käsittelyssä ja lukeminen edistää hyvinvointia. Lisäksi lukeminen, kirjoittaminen ja niistä keskusteleminen lisäävät sekä itseymmärrystä että osallisuuden tunnetta. Kirjallisuuskokemus kytkee maailmaan ja ihmisyhteisöön.

Allekirjoitan kaiken. Lehtijutun tutkimustulokset perustuvat paljolti lyriikkaan, etenkin haastavaan runouteen, mutta samansuuntaisia tuloksia on julkaistu muustakin kaunokirjallisuudesta.

Finlandia-juhlassa Kirjasäätiön edustaja haastoi lukutalkoisiin. Olen mieluusti mukana. Kirjallisuusajatukset pyörivät päässäni nyt niin kuin onnenpyörän vauhdissa viuhtova nuoli, joka pomppii seuraaviin pykäliin:

– Kodit tarvitsevat kaikki kannustuskipinät, jotta lorut, runot ja sadut saavat yhä pysyvän sijan arjessa. Neuvoloihin kirjanlukukannustimia.
– Koulujen kirjallisuuskasvatusta tulee kaikin tavoin tukea kotona ja mediassa – myös koulutuspoliittisin ratkaisuin. Ilmiöoppimiseen aina kirjallisuus mukaan, digitaalisena tai perinteisenä käyttöliittymänä, printtinä.
– Lukijoiden kokemukset lukuilosta saakoon tilaa blogeissa ja muussa mediassa, kaikenlaisia lukumakuja maistellen. Blogien lukijat rohkaistukoon mukaan kirjakeskusteluun, jakamisen ketjuun.
– Erittelevää kirjallisuuskritiikkiä tarvitaan lisää päivälehtiin ja muualle mediaan. Printtilehden kulttuurisivujen aukeamanmittaisten henkilöjuttujen sijaan mahtuisi neljä napakkaa ja avartavaa kirjakritiikkiä. Ei juoniselosteita, kiitos!
– Kirjoja kannattaa ostaa ja lainata kirjastosta, jotta kirjailijat jaksavat ja pystyvät kirjoittamaan ja kustantajat kustantaman.
– Kiistanalaisiin kirjallisuuskilpailuihin voi suhtautua siten, että ainakin ne lisäävät kotimaisen kaunokirjallisuuden näkyvyyttä. Se ei ole keneltäkään pois.


Mutta nyt! Rumpujen pärinää! Voittoisina teoksina tänä vuonna ovat kirjat, joiden otsikoista syntyy runo:

Akvarelleja Engelin kaupungista

Et kävele yksin

Yhden lapsen kansa

Salakuljetin näin blogijuttuun runon, niin kuin Jukka Viikilä juhlapuheessaan sanoi tehneensä romaanissaan. Hän kutsui yöpäiväkirjaksi nimettyä teostaan myös hartauskirjaksi. Ymmärrän vertauksen. Akvarelleja Engelin kaupungista saa aikaan pysähtymisen tekstin ääreen, otamaan sen haltuun vivahteisiin ja merkityksiin hiljentyen.

Kotimaisen proosan ahkerana lukijana romaani-Finlandia kiinnosti minua eniten, muita kategorioita mitenkään väheksymättä. Ennen ehdokasasettelua olin jo ehtinyt lukea kaikki kuusi romaanivalittua, tässä tasapuolisesti aakkostettuna: Akvarelleja Engelin kaupungista, Emme enää usko pahaan, Eurooppalaiset unet, Laudatur, Lopotti ja Tankkien kesä. Omassa ehdokaslistassani oli näistä viisi, mutta kaikkia teoksia pidän erinomaisina. Viikilän romaani on komeassa galleriaripustuksessa herkin sävyin maalattu mieleen painuva laatukuva.


En ylittämättömistä syistä päässyt itse Finlandia-juhlaan, vaikka ihmeekseni minut sinne kutsuttiin. Seurasin tapahtumaa tv:stä hiljaisessa huoneessa, sängyn vieressä istuen. Minut kirjallisuuden maailmaan kasvattanut isäni on jättämässä tämän ajan. Koska hän kannusti esimerkillään lukemaan ja kirjoittamaan – luki lapsuudessani minulle runoja, sepitteli satuja, jutteli kirjoista – osallistun Finlandia-iloon kirjojen ja kirjallisuuden puolesta tänään näin postaten, isääni ja kirjallisuuskasvatusta kunnioittaen. Malja sanoille ja maailmoille, jotka vaikuttavat nyt, jättävät jälkiä ja voivat jäädä jälkeemme.

6 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus, Kirjallisuuspohdintoja

6 responses to “Kirjamietteet Finlandia-päivänä 2016

 1. ritvamirjamisuhonen@gmail.com

  Rakas Tui,
  Saanko vastata runolla? Mökin kirjahyllystä löytyi Reijon v. 1960 mummoltaan pikkujoululahjaksi saama ”Eino Leinon kauneimmat runot”- teos ja siitä rohkenen lainata Yksin hiihtäjä-runon viimeiset säkeet:
  Ja kuusien varjot ne tummentuu.
  Tuul’ hiljaa heittävi lunta.
  Joko kotihin korpien hiihtäjä sai
  vai ollutko lie vain unta?
  Uni tuskat vie.
  Päivä loppunut lie
  ja loppunut yksin hiihtäjän tie.
  (Eino Leino, 1900).
  Voimia sinulle, äidillesi ja perheellesi toivottaen Ritva

  • Kiitos Ritva. Ja taas kirjallisuuden keinoin saattoi välittä tukuttain tunteita, aikojen takaa tänne tänään. Tukesi liikuttaa ja on tärkeää. Runo osui: Isä rakasti hiihtämistä ja metsiä.

 2. Omppu/Readerwhydidimarryhim

  Hieno ja kattava luettelo ”pykäliä”. Olitkin lukenut kaikki kaunokirjallisuusehdokkaat. Hurjaa. Minä en ole lukenut Viikilää? Apua, mörkö varmaan syö mut nyt.

  Hieno päivä kirjallisuudelle, mutta ajatukseni ovat sinun luonasi siellä, missä nyt olet isääsi saattamassa. Voimia teille kaikille!

  • Kiitos Omppu! Kun olin siellä, missä olin, olin oikeassa paikassa.

   Tv-lähetyksen perusteella tilaisuus oli tunnelmallinen. Tietokirjailijapuhe yhdisti hienosti tiedon ja tunteen, lastenkirjallisuuspalkitun puhe kosketti, Baba Lybeck puhui hienosti ja Jukka Viikilä toi kirjallisuuden kirjoittamisen merkityksen ruohonjuuritasolle. Odotan, mitä sanot Viikilän akvarelleista.

   Kuten jutussani kirjoitin, sain isältäni kirjallisuuden, ja jaoin jollain tavalla tämänpäiväisen juhlan vielä hänen kanssaan.

 3. Hieno teksti ja tosi hyviä pointteja lukemiseen liittyen. Ja kaikkeen muuhunkin! Itse kirjoitin tänän hieman kriittisemmällä otteella, mutta minusta on hyvä, että keskustelua syntyy puolin ja toisin.

  Ja kaikkea hyvää sinulle ja isällesi, toivottavasti hän saa lähteä levollisin mielin ja rakkauden ympäröimänä ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s