Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö 

Vinkkaan oitis: lue juttuni loppuun, saat ohjeet kirja-arvontaan.

Karina Sainz Borgo vieraili Turun kirjamessuilla esittelemässä juuri suomennettua kirjaansa Caracasissa on vielä yö (Aula & Co. 2019). Romaani kertoo Venezuelan kaoottisesta tilanteesta, kirjailijan sanoin:

– Se on metafora, miten Venezualalla menee, missä tilassa demokratia voi olla. Niin voi olla myös muualla, mistä kertoo pakolaistilanne. Euroopassa ei ymmärretä, miten öljyvaltiossa voivat ihmiset kuolla nälkään. Korruption ja väkivallan määrää ei tajuta. Kirjaa on kutsuttu apokalyptiseksi vaikka se on nykytodellisuutta. Venezuela on minulle nykyään aave: kaikki, mitä rakastan, on menetetty.

20191008_141304_resize_76.jpg

Kirjailija signeeraa teostaan bloggajatapaamisessa.

Kirja on ilmestynyt Espanjassa, jossa Sainz Borgo on asunut jo kymmenisen vuotta, eikä kirjailija oleta teoksensa myyvän vanhassa kotimaassa, jossa ihmisillä ei ole edes rahaa ruokaan. Näkemys nyky-Venezuelasta on lohduton. Se tuli esille sekä Sainz Borgon puheissa että romaanissa.

”Tämän kusikaivon pinta oli noussut huomattavasti päämme yläpuolelle. Haudannut meidät elävältä.”

Romaanin kertoja on journalistinainen, jonka äiti on juuri kuollut. Kaduilla mellakoidaan ja tapetaan ihmisiä sattumanvaraisesti. Väkivaltaiset katupartiot rohmuavat omaisuutta, esmerkiksi valtaavat päähenkilön asunnon. Se on käänne: päähenkilö löytää sen seurauksena ainoan ratkaisun tilanteeseen.

Mistään ei ole odotettavissa apua tai turvaa. Raaistuneen yhteiskunnan kuvaus on rosoista ja säälimätöntä. Päähenkilön toivottomuus, koko yhteiskunnan toivottomuus hyökyy tekstistä.

– Paskamainen tilanne, vai mitä? Hän sanoi nostamatta sormeaan pöytäliinasta.
– Niin mikä? Äidin syöpä, hallituksen toiminta, pula kaikesta, koko tämä maa?
– Se, ettei kukaan auttanut sinua.

Ihmissuhteisiin ei romaanissa keskitytä, koska jokaisella on täysi työ selvitä hengissä. Ihmisten vaikutus toisiinsa välittyy silti. Maan tilanne vaikuttaa kaikkeen: jos huolehtii läheisistään kuten minäkertojan vanha ystävä veljensä kohtalosta, tulee huolesta sekopäiseksi.

Romaani mielestäni keskittyy tilannekuvaan ja päähenkilön keinoihin selviytyä. Taitavasti kerronta vilauttaa kertojan lapsuutta ja nuoruutta, matkoja äidin kotiseudulle ja elinoloja ennen. Kontrastia nykyisyyteen ei revitellä mutta ero entiseen vaikuttaa. Kirjailija kertoi käsittelevänsä kirjassaan menneisyyttä ja identiteettiä. Jälkimmäisen merkitys voimistuu romaanin loppupuolella.

20191008_141937_resize_95.jpg

Sainz Borgo kertoi, että häntä kiinnostaa kirjallisuus, jossa kauheisiin asioihin yhdistyy kaunista kuvausta. Se toteutuu hänen omassa romaanissaan, sillä vähän väliä on hienoja hahmotuksia ja yksityiskohtia hirveyksissä ja niiden taukopaikoissa.

Caracasissa on vielä yö muistuttaa tuiki tarpeellisesti romaanin mahdollisuudesta välittää ja kommentoida taiteen keinoin, mitä maailmassa on menossa ja miten ihmisen ja ihmisyyden siinä menossa käy. Pääset siitä osalliseksi, sillä arvon blogissani Karina Sainz Borgon vaikuttavan romaanin, kun kommentoit, mitä odotat tämän kirjan lukemiselta.

Uskon sinun saavan kirjasta väkevän lukukokemuksen.

Lisäys: arvonta-aikaa on sunnuntai-iltaan 13.10. saakka.

– –

Karina Sainz Borgo
Caracasissa on vielä yö
suomentanut Taina Helkamo
Aula & co 2019
208 sivua.
Sain kirjan kustantajalta.

Muita lukijoita muun muassa Lumiomena, Mummo matkalla ja Reader why did I marry him. Espanjankielisenä kirjan ovat lukeneet Kirjaluotsi ja Kirja vieköön!

32 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus, Romaani

32 responses to “Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö 

 1. riittakoo

  On niin helppo ohittaa uutisten kamaluudet, mutta kun lukee mitä esim. Venezuelan kaaos merkitsee yksilötasolla, asia ei hevin lähde mielestä. Luulen, että tämä on ollut minulle vuoden vaikuttavin teos, ainakin se on jättänyt pisipään kestävän muistijäljen.
  PS
  En ota osaa arvontaan.

  • Riitta, kiitos kommentistasi. Hienointa romaanissa on se, että vaikka siinä on selvä agenda, se on silkkaa kaunokirjallisuutta, siis romaanitekstinä rakenteen ja kerronnan kannalta moniulotteinen. Vaikuttava.

 2. Johanna

  Juuri nyt haluaisin lukea jotain, jossa käsitellään tämän päivän maailmaa. Ajattelen paljon menneisyyttä, mikä toki johtuu valtaosin kulttuuriperintöalan koulutuksestani. Luulen, että tätä kirjaa lukiessanikin peilaisin kirjassa käsiteltäviä asioita aika laajasti Etelä-Amerikan – ja yleensäkin uuden maailman – historiaan, ja etsiskelisin syy-seuraussuhteita ym. linkkejä yhteiskunnallisille ilmiöille menneisyyden ja nykyhetken välillä.

 3. Borgo on taitava yhdistäessään rumaa ja kaunista sekä välittäessään lukijalleen maailmanmenoa tavalla, joka ei jätä lukijaa kylmäksi. Hieno teos, yksi ehdottomista syksyn kirjasadon helmistä.
  Onkin erittäin mielenkiintoista seurata, kuinka Borgo kirjailijanuraansa jatkaa:)

  • Ja eikö ole hienoa, että kirja suomennettiin näin nopeasti! Yhä edelleen kaunokirjallisuus on väylä vaikuttaa.

   Kyllä hänellä on uusia kirjasuunnitelmia, niin hän kertoi Turun kirjamessujen bloggaajatapaamisessa. Yksityiskohtaisia paljastuksia emme saaneet – tai jos niitä puheessa vilahti, en ymmärtänyt 🙂

  • Auli

   Kiinnostuin kirjasta sen ajankohtaisen aiheen vuoksi. Lukisin myös mielelläni jotain minulle vierasta kulttuuria edustavaa kirjailijaa, kun enimmäkseen tulee luettua anglo-amerikkalaista tai pohjoismaista kirjallisuutta.

   • Tuo on niin totta: aina ilahduttaa, kun kuulee kirjasta ei-niin-tutuista kulttuureista. Kaunokirjallisuus on siinäkin suhteessa ylivoimainen ymmärryksen lisääjä maailmasta. Hatunnosto sille, että tällaisia kirjoja suomennetaan!

 4. Iira Rautiainen

  Odotan koskettavaa lukukokemusta! Nykykirjallisuus etelä- ja väliamerikasta kiinnostaa.

 5. Liisa Juusti-Suominen

  Odotan mieleenpainuvaa lukukokemusta, joka sijoittuu uutisten kautta tuntemaani maahan ja sen nykytilanteeseen, jossa yksittäinen ihminen on melkoisen voimaton.

 6. Kukka

  Odotan kirjalta saavani selvyyttä Venezuelan tilanteeseen, itse maahan ja kulttuuriin.

  Jostain syystä asiaa käsitellään Suomen julkisuusessa todella vähän ja lähes ainoa mielikuva mitä on jäänyt, on ollut: siellä on köyhää ja vaarallista.

  Olisi kiva tietää vihdoin perusteellisemmin syitä.

  • Monet maailman kriisit ohittuvat uutisoinnissa. Sekin on yksi syy, miksi tämä kirja kolahtaa: miksi ei tästä pidetä melua. Mikä terävä vainu onkaan ollut kustantajalla, että tämä kirja on napattu tuoreeltaan!

 7. Kaisa

  Kiinnostaisi nimenomaan se, miten ympäröivä maailma yhtäkkiä muuttaa ihmisen identiteetin ihan toisenlaiseksi.

 8. Olen nyt lukenut useamman blogikirjoituksen tästä kirjasta ja kirja kiinnostaa todella! Venezuelan nykytilanteesta olen lukenut vain pinnallisesti uutisten kautta mutta jo nämä lyhyet blogiarviot ovat niin vahvaa luettavaa, että haluan syventyä aiheeseen enemmän. Ensimmäinen kysymykseni on miten itse selviäisin noin kaoottisesta tilanteesta. Vai selviäisinkö?

 9. Hannnnnna

  Uskon saavani koskettavan ja mieleenpainuvan lukukokemuksen. ❤

 10. Ansku

  Kirjoitan itse paraikaa naisista, jotka kohtaavat elämässään erilaista väkivaltaa. Kerroit, että kirjassa on kuvattu hirveyksiä kauniilla tavalla, se herätti mielenkiintoni kirjaa kohti todella, koska sitä kohti yritän myös itse omassa tekstissäni kulkea. Ehkä odotan siis eniten oppia, näkemystä, taitavaa ja kaunista kerrontaa asioista jotka eivät ole kauniita. Ja tietysti myös hienoa lukukokemusta, tarinaa, joka jättäisi jälkensä.

 11. Osallistun arvontaan. Blogiarvioiden perusteella odotan kirjalta säväyttävää lukukokemusta ja tutustumista Venezuelan nykytilanteeseen. Enkä pidä pahana sitäkään, että saan luettavakseni siivun etelä-amerikkalaisesta kirjallisuudesta, jota tunnen nolottavan vähän.

 12. klaara

  Odotan valaisua Venetzuelan vaikeatilanteesee. an yhteiskunnalliseen

 13. MarjaKoo

  Odotan kirjan avaavan Venezuelan nykytilannetta ja siis tuovan uutta perspektiiviä uutisvirtaan. Maan kulttuuri kiinnostaa; ystäväpariskunta lähti sinne töihin määräaikaisesti ja joutui palaamaan kesken kaiken pois, koska maassa oleskeluun liittyi niin paljon turvattomuustekijöitä.

 14. Suuri kiitos arvontaan osallistuneille! Onnetar osui yhteen: Hannnnnna. Saat minulta sähköpostia, jotta kirja löytää voittajansa. Kiitos myös kustantajalle, jolta sain arvontakappaleen!

 15. Pia Santa

  Odotan mielenkiintoista, avartavaa lukukokemusta. Olen viettänyt yhden vuorokauden Caracasissa, enkä silloin tiennyt ollenkaan millaisessa paikassa olin ja mitä kaikkea siellä oli meneillään.

 16. Paluuviite: Naistenpäivän 2020 tärppilista | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s