Tove Jansson: Kesäkirja

Pitkät automatkat sujuvat yleensä radiokanavilla puikkelehtien. Vähitellen sisäänajan itseäni äänikirjallisuuteen. Kuuloaistin varassa kirjaan uppoaminen ei ihan luonnikkaasti minulta suju, silti yhden suvisen reissun vietin soljuvan kuulonvaraisen tekstin turvin: Tove Janssonin Kesäkirja (WSOY Äänikirjat 2014).Kesäkirja

Janssonilla on kyky taluttaa turvallisesti tarinaan, jonka kulkua ei voi ennakoida. Hän tallentaa tunnelmia, väläyksiä ja tilanteita. Selityksiä ei hän tarjoa, enkä minä niitä kaipaa. Kuljen mukana luottaen mutta valppaana, silla myös jotain vaarallista voi tapahtua.

Kesäkirja on rakenteeltaan novellimainen: jokainen luku on oma ehjä kertomuksensa, joka toimii sellaisenaan. Kokonaisuus sen sijaan tarjoaa kesän kiertokulun keväästä syksyn alkuun. Mukana on sakeaa elämäntuntua mutta myös katoavuuden haikeutta.

Pieni tyttö ja isoäiti viettävät kesän saaressa vanhassa suvun huvilassa. On mukana isäkin, vaan hänellä on vain taustarooli, ei yhden yhtä repliikkiä. Keskustelut ja toiminta kilpistyvät Sofiaan ja isoäitiin. Mitään erityistä ei tapahdu, kesää eletään luonnon helmassa, ja silti tapahtuu paljon merkityksellistä kävely- ja meriretkillä, leikeissä, sadepäivien tylsyydessä ja kuumottavien kallioiden lämmössä.

Taustalla on tytön äidin kuolema. Se vain ohimennen mainitaan, mutta se säteilee tunnelmaan ja tytön olemiseen. Jansson tavoittaa ihailtavasti elämän hahmottamista harjoittelevan lapsen ja jo siitä luopumista lähenevän vanhan naisen maailmat sekä heidän keskinäisen suhteensa. Siinä on leikkiin antautumista, lempeyttä, kiukuttelua ja ärsyttämistä. Lapsen kirje kiteyttää paljon: ”Vihaan sinua. Rakkaudella Sofia”

Kesäkirjan päähenkilöihin kiintyy, mutta heitä ei voi koskaan tuntea läpikotaisin. Heissä on ikuinen kasvunvara, iästä riippumatta. Kuvaus lumoaa, ja sitä lisää saariluonnon ja vaihtelevien säätilojen tallennus. Kesäkirjan äänenä on Tytti Paavolainen, jonka luenta vahvistaa tekstin tunnelmaa: siinä on väkevää läsnäoloa ja ajattomuutta.

Toivottavasti kaikilla on aikaa kompaktille Kesäkirjalle joko kuultuna tai omin silmin luettuna. Teoksen tunnelmista intouduin luomaan oman kirjatrailerin. Jos alla oleva kuvake ei käynnistä traileria, tämä Drive-linkki sen teke (pahoittelen kuvan laatua).

  
– – –
Tove Jansson
Kesäkirja
WSOY Äänikirja 2014
Lukijana Tytti Paavolainen, äänitys vuodelta 1998
Kesto n. 2 t 35 min
Lainasin kirjastosta.

8 kommenttia

Kategoria(t): Äänikirja, Kirjallisuus

8 responses to “Tove Jansson: Kesäkirja

 1. Ritva Suhonen

  Janssonin Kesäkirja on ihana teos ja päätinkin heti, että kaivan sen kirjahyllystäni luettavakseni.
  Olit tehnyt suloisen trailerin siitä – siinä tuoksui kesältä ja tuntui kesältä!
  Luen paraikaa Emma Hooperin romaania Etta ja Otto ja Russel ja James. Reilut sata sivua alusta olivat vallan viehättäviä, Hooper on taitava lapsuuden kuvaaja. Jatkosta en sano vielä mitään, mutta kallistun kyllä ajatuksiisi söpöstelystä. Hyvä, ettei kirja vedä aivan kokonaan puoleensa, sillä saan huomenna veljeni Martin tänne muutamaksi päiväksi ja aion vielä illalla leipoa Sikke Sumarin Namasteen sämpylöitä ja laittaa paikkoja reilaan. Kiva jos sää lämpenee huomiseksi, sillä tänään täällä on ollut kylmä!

  • Lempeitä kesäpäiviä sinne. Lue vain sopivasti annostellen 🙂

   Kiitos kirjatraileripalautteesta!

   • Ritva Suhonen

    Luin kirjan aamulla loppuun ja veljeni saapui klo 10. 45.
    En yhdy kirjasta kansi- ja sisälehdillä annettuihin ylistyksiin, mutta mukava sitä oli lukea. Dementiakaan ei ollut oikein hyvin kuvattu (epäilen esim. Ettan kykyä kalastaa muovikassivirityksillään; kokemukseni mukaan dementoitunut ei rakenna uusia toimintamalleja?).
    Pilvinen, mutta lämmin päivä.

   • Niin, se on sitä söpöstelyä, mutta ajattelen muos, että Ettan osuuksissa on henkilön mielikuvia, ei ulkomaailmalle tosia vaan dementoituneen päänsisäisiä.

    Kauniita kesäpäiviä!

   • Ritva Suhonen

    Fiksu huomio Etasta! Silti olen sitä mieltä, että Oton lapsuuden kuvaukset ovat romaanin parhainta antia – ja muu varsin yhdentekevää!

 2. Harmittaa kun en tästä padilta pääse katsomaan traileria, mutta onneksi näin sen jo aiemmin facebookissa, se on hieno!

  Kesäkirja on melkoinen ikoni, äänikirjana vaatii kyllä lukijalta paljon. Epäilemättä Tytti Paavolainen kuitenkin onnistuu hyvin, muistelen että hänellä olisi just se oikea Jansson-ääni 🙂

 3. Paluuviite: Johanna Venho: Syyskirja | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s