Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö

Onnea tämän päivän Margareetat, Maaritit, Reettat ja Marketat! Nimipäivätoivotus myös huomisille Johannoille, sillä tämänpäiväinen naistenviikkokirjani päähenkilö on huomispäivän juhlittava. Johannan vaiheista julkaisevat tänään juttunsa myös Erja ja Ulla. Tutustu muutenkin naistenviikkoblogijuttuihin.
naistenviikko


Johannasta tulee tyttö tarmokkaan suunnitelmallisesti. Hän kehittää roolinimen, Dolly Wilde, ja rooliasun: pulska tyttö mustissa vermeissä silinterihattu päässä rajattomasti ronskeja puhuen. Tarkoitus on pärjätä äijien maailmassa, sillä pikkukaupunkilainen työläistyttö tahtoo ansaita kannuksensa lontoolaisen rokkilehden toimituksessa 16-vuotaana. Johanna/Dollyn edesottamuksia 14-vuotiaasta täysi-ikäiseksi pääsee seuraamaan Caitlin Moranin romaanissa Näin minusta tuli tyttö (suom. Sari Luhtanen, Schildts & Söderströms).

Kirjailija todistelee kirjan ensi lehdellä, miten perusfaktat tangeeraavat häntä, mutta silti kyseessä on fiktio. Niin sitten on. Elävältä ja läheiseltä sepite vaikuttaa, ja siihen minäkerronnalla on osuutensa. Minäkertoja selostaa varhaiskypsiä teinivuosiaan viisastuneen takamatkan päästä.

Moran kirjoittaa vetävästi. Tekstissä on vauhtia, mutta se myös junnaa teinitytön mieltä askarruttavissa seikoissa, kuten itsetyydytyksessä ja isoissa vehkeissä. Kaihtelemattomuutta tavoitellaan ja se saavutetaan. Täti-ihminen täällä ei järkyty mutta kaipaa hitusen tiivistämistä, sillä sanoma välittyisi vähemmälläkin roiskinnalla. Valittaen totean: pidän tyyliä laskelmoivana. Enteilen jatko-osaa ja tiedän elokuvan olevan tekeillä.

Romaanissa on monia tykästyttäviä seikkoja. Perhe-elämän kuvaus on originellia, ja epäsovinnaisen kotiväen parissa viihtyisin enemmänkin. Sisaruussuhteissa on vivahteikkuutta. Hörähtelen monesti kertojan tavalle ilmaista sattumuksia ja dialogia. 1990-luvun alun meininki elävöittyy hienosti musa- ja politiikkataustalla. Yhteiskunnallista näkemystä on, voisi olla lisää. Tyttöteemassa on naisasiaa: jokainen on omanlaisensa, on kelvattava itselleen sellaisena kuin on. Johanna raivaa rajoja ryskyen, ensin pelaten poikain säännöillä.

Erikoisena pidän sitä, että tyttöjen välinen ystävyys loistaa poissaolollan. Johannan oman paikan hakuun ei oikein muita mahdu. Kaiken elämöinnin keskiössä on Johannan kivulias kasvatusprojekti roolinvetotytöstä sellaiseksi tytöksi ja hivuttaen ihan omaksi itsekseen. Näin minusta tuli tyttö on moralisoimaton sanomatarina, hyvällä asialla.

Siksi, että opettelen yhä edelleen kävelemään ja puhumaan, ja on miljoona kertaa helpompaa olla kyyninen ja heiluttaa sanan säilää kuin olla avosydäminen ja seistä ilmapallo käsissä synttärikakun vieressä ja näyttää niin hölmöltä kuin mahdollista. Siksi etten vieläkään tiedä, mitä oikeasti ajattelen tai tunnen, joten viskon kranaatteja niin, että ilma täyttyy savusta samalla kun yritän epätoivoisesti, epätoivoisesti nousta maasta ilmaan, päästä ylemmäksi. Siksi etten ole vielä oppinut sitä kaikkein yksinkertaisinta ja tärkeintä asiaa: maailma on hankala paikka, ja me kaikki olemme särkyviä. Joten on parempi olla ystävällinen.

Näin minusta tuli tyttö

– – –
Caitlin Moran
Näin minustatuli tyttö
How to Build a Girl
Suomentanut Sari Luhtanen
Schildts & Söderströms 2015
romaani
Lainasin kirjastosta.
Lumiomena hauskuuttui, mutta kaipaa laillani karsintaa, Rakkaudesta kirjoihin suosittelee sumeilematta ja Oksan hyllyltä pitää särmikkäästä asenteesta ja huumorista.

8 kommenttia

Kategoria(t): haaste, Kirjallisuus

8 responses to “Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö

 1. Ritva Suhonen

  ”Olen suunnattoman onnellinen siitä, että saan elää. Ymmärrän, että ilo on elämän syvin tarkoitus – antaa iloa ja saada sitä.”
  Luin kirjaa siitä, ”miten työväeluokka hoitaa hommat omalla tavallaan”, mutta yhtä paljon siitä, miten työväenluokkainen tyttö ponnistelee luodakseen itselleen ”uran” hyvin vaatimattomista lähtökohdista käsin.
  Jäin miettimään, missä olivat tukijoukot? Missä olivat läheiset? Mikä on lasten rooli vaurioituneessa perheessä? Miten ihminen säilyttää uskonsa tulevaisuuteen puutteessa ja niukkuudessa? Miten ihminen jaksaa unelmoida?
  Aina törmätään samaan: jostaIn on saatava vastakaikua ja ymmärrystä ja onnistumisen elämyksiä. Jonkun pitää välittää ja olla kiinnostunut.
  Moran osaa kirjoittaa, mutta laskelmointia ei voi kiistää. Tämä kirja viehätti silti minua enemmän kuin hänen Naisena olemisen taidosta -teoksensa.
  Molemmilla tyttärilläni on toisen nimen päivät Naisten viikolla: Niina on Johanna ja Titta Kristiina. Olen onnellinen heistä.
  Sinua kiitän fiksuista ja antoisista, lähes päivittäisistä ajatuksistasi blogiesi välityksellä. Olen onnellinen myös sinusta!

  • Ja minä olen onnellinen sinusta, Ritva! Ja onnittelut nimipäivtytöillesi sinusta, nimistä ja elämästä!

   Olisin kaivannut vielä tanakampaa yhteiskuntaeetosta, tai ehkä oli hyvä, että työläistausta tulee rivien välistä (no, välillä suoraan esim. Sen yhden juipin bileissä), mutta jotenkin purevammin kuin sukulaisäijien kaljalänkyttämisvilahduksina.

   Mutta kategoriaa ”ihan kiva”.

   • Ritva Suhonen

    Jep-ihan kiva.
    Kaikkia kirjoja lukee kulloisenkin mielentilansa ja elämäntilanteensa pohjalta. Eihän tämä syvällinen työväenluokan kuvaus ollut eikä teinitytön ”kirjoittama”, mutta kirja jäi mieleeni, sillä ajattelin lukiessani paljon omaa työväenluokan taustaani ja arvostin vanhempieni yritteliäisyyttä lastensa hyvän eteen.

   • Juuri niin se on: lukutilanteella ja -tunnelmalla on merkitystä!

 2. Minä en päässyt tähän mukaan. Vasta lopussa uuden inventaarion osuudessa piristyin. Että ihan kiva kirja…

 3. Kiva kun nostit esiin tuon lainauksen kirjasta.

  Kaiken sen kohkaamisen keskellä, niin hauskaa kun sitä olikin lukea, oli hienoa kun välissä oli suvantoja, joissa Moran yhtäkkiä heittää hiiteen kaiken kyynisyyden ja teeskentelyn; ”olemme kaikki särkyviä, eli parempi olla kiltti”. Voi että, niin onkii ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s