Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi

Tee on virkistävä ja lämmittävä juoma, ja valittavia laatujakin olisi monia. Atticus juo vain Earl Greyta. Hän vie joka vaivaan tehoavan lempijuomansa vedenkeittimineen Lontoosta Madridiin. Matkan tarkoituksena on lakkauttaa tuottamaton kirjallisuuslehti. Ei se ihan odotetun yksioikoisesti suju.

Mamen Sánchezin romaani On ilo juoda teetä kanssasi (Bazar 2015) on romanttinen viihdekirja, jossa on jännäriaineksia. Atticus tavallaan katoaa ja häntä etsii madridilainen poliisi. Kirjallisuuslehden viisi naistoimittajaa sotkeutuu katoamiseen ja yksi muuten epämääräiseen toimintaan. Juoni mutkittelee Kentin maaseudulta Espanjan pääkaupungin vilinään ja granadalaiseen mustalaismelskeeseen.On ilo juoda teetä kanssanne

Romaanin hupailevaan tunnelmaan kuuluu arkisen ja sadun yhdistelmä. Se hyödyntää vanhahtavia elementtejä, kuten mustalaisromantiikkaa ja rakkauden viivyttelevää tunnustamista, mutta meininki sijoittuu nykyaikaan. Luontevan lempeä katsanto seuraa henkilöitä, välillä sen vilkaisu on suurpiirteinen, välillä oikein tarkka.

Kaikkiaan henkilöitä on toistakymmentä, kun otetaan huomioon keskushenkilöiden kaverit ja suku. Lemmestä osalliseksi pääsevät niin vakiintuneet parit kuin eri-ikäiset vastarakastuneet. Rakkauden elvytysvoiman lisäksi On ilo juoda teetä kanssasi on yhteisöllisyyden ylistys, sillä keskeistä on ympärillä olevien hyväksyvä tuki. Se tapahtuu piikittelevän vastakkainasettelun keinoin: kuumantunteikas Espanja käy sydämeen ja kalsea brittiläisyys jää järkensä kanssa etäisyyteensä värjöttelemään. Joillekin käänne on mahdollinen.

Jos englantilaisella ei olisi ollut niin pellavaiset hiukset eikä niin valkeat kädet ja kaula, hän olisi mennyt täydestä mustalaisesta. Atticus Craftsman oli nimittäin muuttumassa Doloresin luolan Ticoksi, joka soitti kitaraa sielunsa kynsin ja tulkitsi Granadan Albaicínin surullisimpia soleá-lauluja.

On ilo juoda teetä kanssasi on valoisa ja höpsö viihdyke pimenevän syksyn kirjapinossa – ei enempää. Juonivetoisuus on jutun ydin, ja bonuksena tarjotaan hupaisa kirjallisuushistoriallinen yllätys, jota en paljasta. Sen tohdin paljastaa, että loppu on onnellinen, ja reaalirajat ylittyvät järisyttävällä huippuhetkellä. Vaikkei nautinnon tärinä lukijaan yllä, touhusta huvittuu.

– – –

Mamen Sánchez
On ilo juoda teetä kanssasi
Suomentanut Satu Ekman
Bazar 2015
hupailujännitys
306 sivua.
Lainasin kirjastosta.

Muita lukijoita mm. Mari A, Kirjakko ruispellossa ja Sininen linna 

2 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

2 responses to “Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi

  1. Pidin kirjan kannesta. Se toi hyvän mielen. Tarina ei ollut ihmeellinen, mutta se viihdytti hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s