Milja Kaunisto: Luxus

Milja Kauniston Luxusta (Gummerus 2016) edeltänyt Olavi Maununpoika -trilogia herätti keskiajan henkiin kuvaten rehevästi suomalaisen opiskelijanuorukaisen Ranskan vuosia, vähän takapajuisen Turun piispanistuimenkin aluetta. Nyt pysytään Ranskan maalla, vallankumousmellastuksessa 1790-luvun alussa.

Luxuksen tarinan aloittaa pyövelikisälli-Isidoren minämuotoinen osuus, jonka päätähtenä on rahvaan vihaa pakeneva kreivitär Marie. Sitä seuraa Marien lähtötilanteen ja pudotuksen osuus, ja lopussa vuorottelee näiden kahden henkilön käänne tulevaan. Eletään aikoja, jolloin rokonarpinen äpärä ja valkohipiäinen aatelinen voivat kohdata, kun kaikki on menetetty.

Luxus

Luxus ei ole perinteinen rakkausromaani, vaikka asetelma antaisi niin ymmärtää. Kaikkea kyllä annetaan ymmärtää, sillä porttolaympäristöissä pyöritään. Lihan revittelystä enemmänkin puhutaan, vähemmän tiiraillaan tositoimia. Kauniston kaihtelematon kuvailu pääsee kyllä oikeuksiinsa niin bordelli- kuin pyövelikäytäntöjenkin osalta.

Sujuvasti teksti suoltaa siekailemattomuuksia ja päähenkilöihin liittyviä tapahtumia taustanaan vallankumouksen juonitteleva ja verenhimoinen ilmapiiri. Markiisi de Saden ilmestyminen pääjuonijaksi oikein yllyttää, bonuksena luksusbakkanaalit ja vallan hamuaminen.

He nousivat yhtä aikaa seisomaan ja Marie katsoi markiisin loistaviin, mustiin silmiin. ”Nainen, joka on syntynyt kuningaskunnan tuhkista. Nainen, jossa vanhan maailman kunnia ja uuden maailman väkivaltainen syntymä yhdistyvät. Kuin Ranska itse. Murrettu, häväisty, raiskattu, köyhtynyt, nälkäinen, tuskan puhdistama, raunioilta noussut, vapauden tulessa muovattu. Te, kreivitär, olette Marianne.

Minua miellyttää romaanissa se, että kaunopuheiset ja eri lähtökohdista hyveitä peräävät Isidore ja Marie kääntävät takkiaan, erehtyvät ja tarttuvat oljenkorsiin, he muuntuvat. Historiaviihteessä on menoa ja meininkiä, mutta totta toinen puoli – enkä tarkoita nyt useita henkilöitä, joilla on historialliset esikuvansa.

Vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Se on mahdollista vain pelimiehille. Naisia eivät iskulauseet koske. Naiset ovat holhouksen alla, alistettuja ja kaupattuja, hallitsee sitten kuningaskunta tai tasavalta. Se on yksi Luxuksen alateksteistä. Toinen on se, että luksukseen tottunut tavoittelee sitä periaatteitaan venyttäen. Kolmas on se, että vallankäyttö on himoista vahvimpia, joskin muitakin on riittämiin. Neljäs kuvaa rahvaan mahdollisuuksia edetä mitättömiksi, ja massoja viedään kuin pässiä narusta.

Surutta Luxusta olisi voinut supistaa. Poliittishistoriallisen taustoituksen ymmärrän, jotain luentomaisuutta on joukkoon jäänyt. Sukkela dialogi kyllä asemoi henkilöt, siten erilaiset ajattelutavat erottuvat. En ihan imeytynyt henkilöihin, mutta kyllä he kyllin kiinnostavat. Tuntuu, että nyt tarina vasta alkaa: tervetuloa Purppuragiljotiini-sarjan tulevat osat. Miten Marie muuttuu Marianneksi ja pärjää de Saden juonikynsissä tai miten Isidore sivistyneenä puoliverisenä löytää paikkansa luksusta hamuavien käskyläisenä?

– – –
Milja Kaunisto
Luxus
Gummerus 2016
historiaviihderomaani
548 sivua.
Lainasin kirjastosta.

Ainakin näissä blogeissa: Morre erottelee kiinnostavasti kirjasta kolme tasoa, Kirsi pitää faktan, fiktion ja aistien sekoituksesta, Vinttikamarissa vietti lukuaikaa ahmien ja Minna tykkäsi hurjasti.

4 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

4 responses to “Milja Kaunisto: Luxus

 1. Voi että minä tykkäsin tästä! Voin sanoa että olen Kauniston fani, sillä hän vei minut historiallisen kirjallisuuden pariin, ja Luxus oli ehkä vielä parempi kuin Olavi Maununpoika-trilogia. Se oli kyllä totta, että kunnolla tarina pyörähti käyntiin vasta lopussa, ja kylläpä nyt odotuttaa seuraava osa. 🙂

  • Aivan! Ihastelin ensimmäisessä trilogiassa Kauniston tapaa rehevöittää ilmaisua. Samaa henkeä on Luxuksessa ja ajan ominaislaatu tulee hyvin esille. Siis jatkoa odottaen!

 2. tuijata
  mie lueskelin Luxusta monella tapaa, esim.
  http://hikkaj.blogspot.fi/2016/02/taas-tampataan.html
  http://www.city.fi/blogit/hikkaj/bordelli+pariisissa/131522
  sitten vielä Kirjavinkeissä
  annoin neljä tähtöstä viidestä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s