Helsinki Lit – keskustelevat kirjailijat

Helsinki Lit tarjoaa tilan kirjailijoiden kohtaamiselle yleisön edessä. Kaksi kirjailijaa keskustelee vapaasti ja vastavuoroisesti: siinäpä simppeli ja kohottava formaatti. Salillinen kirjoista kiinnostunutta väkeä kuuntelee keskittyneesti sisältöä. Ei ole messutyylistä markkinahulinaa tai päällekkäisaikataulutusta. Viivytään yhdessä kirjallisuuden lukemisen ja kirjoittamisen keskiössä.

Helsinki Lit

Osallistuin Helsinki Lit -tapahtumaan lauantaina. Keskusteleville pareille oli otsikoitu tietty teema, jota toki sivuttiin, mutta merkittävää ei ollut se, vaan kahden keskustelijan kontakti ja ajatustenvaihto. Haastattelutilanteesta poikkeavasti kohtaaminen vei teemoihin, havaintoihin ja kokemuksiin – ei uusimpien kirjojen teko- tai juoniaineksiin.

Kiehtovasti keskusteluissa oli yhdistäviä asioita. Lauantaiaamupäivänä aistit tai niiden puute limittyivät käsiteltäviin kirjoihin, iltapäivällä taas mielenterveyden herkkä heiluminen. Lisäksi sain paljon kokemustietoa kirjailijuudesta ja kirjailijoiden luomien henkilöhahmojen vaativasta omapäisyydestä päästä paperille.

Tommi Kinnunen vertasi hienosti, että kirjailijoille on annettu samat legopalikat, mutta jokainen rakentaa niistä omanlaiset torninsa. Muitakin symboleja kirjalle tuli kuten Sadien Jonesin katedraalin rakentaminen. Lopputulos voi olla vaja – mutta kyllä omaperäiset rakennelmat ihastuttavat lukijoita.

Lauantaista tallennan lämmittävien kohtaamisten sarjan. Tuntuu kohtuuttomalta nostaa joitain yksityiskohtia, mutta annan mennä: Kinnusen ja Katri Lipsonin ilo kirjoittaa toisen työn ohessa, Sadien Jonesin läsnäolo Juha Itkosen kanssa, Sirpa Kähkösen lämmin yhteys viehättävästi perinteistä brittiälykköhuumoria hyödyntävän Helen Mcdonaldin seurassa. En unohda taiteidenvälistä vuorovaikutusta Hannu Väisäsen ja Hanna Saarikosken kesken. Lisäilona oli kirjabloggajakollegoiden tapaaminen, vaikka lyhyesti, silti antoisasti.


– – –

Helsinki Lit 14.5.2016
Katri Lipson ja Tommi Kinnunen
Hanna Saarikoski ja Hannu Väisänen
Juha Itkonen ja Sadie Jones
Claes Andersson ja Sara Stridsberg
Sirpa Kähkönen ja Helen Mcdonald
Mark Levengood

Litistä lisää: Ompulla on hieno juttu Sadie Jonesiin liittyen ja Kirsin Book Club dokumentoi osuvasti ohjelmaa.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s