Antti Heikkinen: Mummo

Kehveli sentään, miten uudet kirjat kaahaavat usein aiemmin ilmestyneiden ohi. Nyt jarruttelen, enkä virka mitään viime syksynä ilmestyneestä Kehvelistä ennen Antti Heikkisen edellistä romaania. Sukutarinoiden ja rehevän kerronnan ystäville sopii mainiosti Heikkisen romaani Mummo (WSOY 2017). Siinä sanoja suolletaan sukkelaan savolaisissa salometsissä 1920-luvulta lähelle tätä päivää.

Romaani rakentuu mummon ja äidin tarinoiden vuorottelusta. Kumpaakin kuvataan lapsuudesta lähtien. Kaksi kolmasosaa romaanista tarinat kulkevat eri vuosissa, ja loppuosassa kahden naisen kipakkaa kohtaloa pääsee seuraamaan samalta aikatasolta. Rakenneratkaisu onnistuu pitämään jännitettä yllä, sillä kuten perheille on ominaista, salaisuuksia piisaa ja niitä piilotellaan.

– Tässä talossa ei oo keskusteltu ennenkää ja tässä asiassa ei sitäkään vähää.

Voimanaisten kehityskaaret piirtyvät terävästi kuvatusta ympäristöstä, etenkin Maija-mummon piinkovaksi kasvu olosuhteiden johdosta ja Marja-Liisa-äidin isättömyyden arvoitus. Romaanissa korostuvat maalaiselämä ja savolaispuhe. Tarinassa on rutkasti tavallisuutta, vaan Heikkinen saa siitä mehukkuutta irti. Alun raju tappelu imaisee, mummon miehimyssisaren vaiheet ovat sopivasti ennalta arvaamattomia, ja loppuun lävähtää vielä yksi yllätys.

Mummo

Mummossa on viihdyttävät ja liikuttavat hetkensä. Se kertoo helposti lähestyttävästi ihmiselle itselleenkin tunnistamattomista toimintatavoista. En ihan imeydy mummon ja äidin ihon alle, mutta hyvin kirjasta välittyy yksittäisen ihmisen tempoilu itsekseen osana sukuaan, yhteisöään ja aikaansa.

Mutta semmoista on historia, kaikenlainen historia. Se muuttuu sitä mukaan kun uutta paljastuu. Totuuden huomaa vasta aikojen päästä, vaikka miten olisi itse mukana elänyt ja vierestä katsonut. Se on samanlaista yhden ihmisen kuin isompien asioiden kanssa.

Osittain luin sähkökirjaa, osittain kuuntelin. Äänikirjan on elävästi lukenut itse kirjailija, jonka sujuvaa murrepuhuntaa oli ilo kuulla.

– –

Antti Heikkinen
Mummo
WSOY 2017
romaani
lukijana Antti Heikkinen
9 t 34 minuuttia / 191 sivua.
BookBeat: ääni- ja eKirja.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus, Romaani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s