Kansallisooppera: Tosca

Olenko muuttunut oopperakatsojana? Viimeiset kymmenkunta vuotta olen totutellut tähän itselleni perin vieraaseen taidelajiin: musiikin johdatteleman laulukerronnan kulttuuriin. En ole kummoinenkaan musiikin tuntija vaan pikemmin tarinoista ja kerronnasta kiinnostunut. 

Jollain lailla ooppera alkaa totuttelun jälkeen vetää puoleensa, mutta musikaalit ovat minulle edelleen mysteeri. Musikaaleissa puheen perään lauluun puhkeaminen tuntuu minua lähinnä huvittavan. Alan kuitenkin viehättyä oopperan tinkimättömään laulu- ja soitantailmaisuun.

Olen kyllä hämmästellyt oopperoiden pöhköjä librettoja, mutta alan selvästi antautua. Joko teksti ontuu ja musiikki tehoaa tai päinvastoin mutta mitäpä siitä. Joskus natsaa kumpikin.

Kansallisoopperan Toscan näin pitkän koronatauon jälkeen, joten kulttuurinälkään ahmin tämän väkevän tulkinnan lähes pureskelematta. Esityksessä on jopa useita kohtia, jotka liikuttavat.

Toscan juoni on sinänsä ajankohtainen #meetoo-aineksineen. Tulinen Tosca rakastaa taidemaalari Cavadossia mutta juonitteleva Scarpia haluaa Toscan hetken huvikeseen. Scarpia pidätyttää Cavadossin ja kiristää Toscaa seksillä. Tapahtuu oopperassa muutakin, mutta traaginen rakkaus ja valta -teema väkevöittää kaiken.

Camilla Nylund ja Tuomas Pursio. Kuva: Emma Suominen, Kansallisoopperan nettisivu

Puccinin Tosca taitaa soida oopperan popimmassa päässä: musiikki on helppoa, nautinnollista kuunneltavaa sellaisenkin korviin, joka ei ole klasariaktiivi. Oopperan orkesterin sointi hivelee, mutta todellisen vaikutuksen tekee pääkolmikko. Saan ihailla voimallisia aarioita ja duettoja.

Tosca (Camilla Nylund), Cavadossi (Andrea  Carè) ja Scarpia (Tuomas Pursio) heittäytyvät rooleihinsa ja antavat palaa. Väkevä eläytyminen tekee vaikutuksen, mitä lisää laulajien äänten vahvuuden ja herkkyyden vaihtuva tunnevoima.

Pidän esityksen selkeästä ja ilmeikkäästä lavastuksesta, mutta puvustus kokonaisuudessaan hieman hämmentää, sillä osin se viittaa 1950-lukuun, osin barokkiin. Kiinnostavasti kehitelty säpinä ja liike joukkokohtauksissa tehoaa, ja ohjaus on kaikkiaan linjakas. Siispä pudotan suojukseni ja totean: Tosca lumoaa.

Fiilistellä voi vielä kotona.

Tosca

Kansallisooppera, esitys 30.9.2021 (ensi-ilta 7.9.2018)

Ciacamo Puccini, sävellys; libretto Victor Sardoun näytelmän pohjalta: Giuseppe Ciacosa ja Luigi Illica

Muut esitystiedot Oopperan sivulta. Katso myös kuvat ja traileri.

4 kommenttia

Kategoria(t): Draama, Oppera

4 responses to “Kansallisooppera: Tosca

 1. Ooppera on parhaimmillaan ihanaa ja huonoimmillaan kärsimystä. Itse pidän eniten alkusoitoista ja kuorokohtauksista. Libretot tuntuvat usein pöhköiltä tosiaan. Joskus jopa Shakespeare vaikuttaa oopperatekstiksi valjastettuna kaikkea muuta kuin nerokkaalta. Parasta ooppera on siskoni kanssa, sillä hän on klassisen musiikin suurkuluttaja, kun taas minä olen epämusikaalinen kirjallisuuden suurkuluttaja.

  • Tuulikki, tuostahan sisarusosaamisesta tulee mainio yhdistelmä keskustella oopperasta. Ajattelen nyt parinkymmenen oopperakokemuksen jälkeen, että kokonaiselämys ratkaisee. Minä tekstiorientoituneena joudun suosiolla luovuttamaan. Mutta täytyy nyt todeta, että Toscassa oli muutama väkevä lyyrinen värssy.

 2. Ritva Suhonen

  Kiitos Tui!
  Nyt tuli niin vahva postaus, ettei paremmasta väliä. Järjestän paraikaa opettajakoulutuksen ryhmälleni tapaamista ja mietin ohjelmaa.
  Vastanneita on nyt yhdeksän; yksi on silloin Lanzarotella, yksi näkee Toscan jo 13. 10., mutta kaikki muut vastanneet haluavat nähdä Toscan 27. 10., jolloin se menee viimeistä kertaa.
  Minulla olisi ollut lippu Sokeaan pisteeseen, mutta en muistanut sitä.
  Kulttuurin nälkä on nyt näköjään ihmisillä pohjaton!
  Ritva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s