Pärttyli Rinne: Viimeinen sana

PUHUMATTOMAN KOULUKUVA

Pärttyli Rinteen esikoisromaani Viimeinen sana (Noxboox 2014) kertoo tuntemisen, sanomisen ja vuorovaikutuksen vaikeuksista. Siihen on kuvattu tavoittamattomuuden tila, josta ei voi seurata kuin katastrofi.

Oli kaksi esitystä: se, jonka hän esitti itselleen, ja se, jonka hän esitti toisille. Ensimmäinen koostui näkymättömistä tapahtumista hänen mielensä hiljaisuudessa, jälkimmäinen eli heidän kasvojensa yhteydessä. Hän mutristi kasvoilleen pohdiskelevan ilmeen ja käänsi sivua, vaikka oli kadottanut tekstin merkityksen. Kolehmainen avasi laatikon pienellä avaimella ja otti esiin pistoolin.

Päähenkilö Franz on lukiolaisnuori, joka päässään kehittelee mullistavaa vapauden filosofiaa, luonnollisesti Nietzsche esikuvanaan. Franz luonnehtii itseään eristäytyneeksi, ei yksinäiseksi. On hänellä yksi kaveri, Kolehmainen. Tyypilliseen tapaan joukosta poikkeavat nuoret miehet ovat vähintään normiporukan syrjimiä.

Kolehmainen puhuu ja touhuaa pistoolinsa kanssa. Taitaa olla niin, että pelottavimpia eivät ole nämä höpöttelijät, vaan vaikenevat franzit, joiden hautomista ajatuksista ei pääse perille. Kuinka paljon heitä on lukion ja ammattikoulujen käytävillä, naureskeltuja vetäytyjiä, eristettyjä puhumattomia? Näin on Viimeisessä sanassa. Näin on ollut muutaman kerran lähihistoriamme kouluammunnoissa.

Rinne kehittelee kylmäävästi Franzin henkilökuvaa. Koska yhteys ulkomaailmaan on epäonnistumisien ketjua, nuori mies jumittuu luomaansa yli-ihmiskehikkoon. Tämä kulminoituu vaikuttavasti kohdassa, jossa Franz vetäytyy filosofiaväittelykilpailusta uskotellen ylivoimaisuuttaan. Rinne kuvaa tylyn tehokkaasti ihmistyyppiä, joka pystyy kääntämään kaiken omaan päähänpinttymämalliinsa. Lukiessa minut valtaa epätoivo: ovatko nämä puhumattomat poikapommit tunnistettavissa ja onko fanaatikon suhteen mitään tehtävissä? Uskonkiihkossaan – on se sitten yli-ihmisyyttä, jihadismia tai mitä tahansa vaihtoehdotonta – ihminen ei kykene vuorovaikutukseen vaan lukittautuu ainoaan oikeaan totuuteensa ympäristöstään piittaamatta.

Oli tapahtunut mittaamattomasti enemmän kuin Franz oli salaisimmissa unelmissaankaan osannut aavistaa. Virpin käsissä oli nyt määrätä hänen siviilielämänsä suunta tästä hetkestä kuukausiksi, vuosiksi, tai kenties koko elämäksi eteenpäin.

Rakkaus voisi olla ratkaisu. Virpi avaa Franzille rakkauden oven mutta sulkee sen, vaikka raastavan raolleen se jää Franzin mielikuvamaailmassa. Karkeaa, kapeaa ja kipeää on nykynuorten rakkaus, jos se matkitaan nettipornosta, ja niin käy, jollei ole muunlaisia malleja tai taitoja kommunikoida. Erityisen karmivalla tavalla kirja kuvaa perhesuhteita, niiden outoja mekanismeja, joissa vanhemmat ovat kadottaneet yhteyden lapseensa ja jossa lapsi hallitsee kauhun tasapainoa.viimeinen sana

Rinne ei selittele. En tiedä, mitä perheessä on tapahtunut, näen vain tämänhetkisen tuhotilan. En tiedä Franzin kouluhistoriaa, näen vain muutaman oppitunnin, kohtaamattomuuden ja Franzin äänettömän filosofeeraamisen. En tiedä Franzin ystävyys- tai ihastusyrityksistä, näen vain kouluyhteisön, Kolehmaisen ja Virpin sekä hakusessa olevat sosiaaliset taidot.

Romaanin alku vetää vahvasti. Se pohjustaa ja antaa odottaa peruuttamatonta. Loppupuolella on epätasaisia kerrontavaiheita, mutta ymmärrän kerrontalinjat päähenkilön järkkymiskehitykseksi. Franzin filosofointi antaa odottaa itseään, eikä se vakuuta – niin on kai tarkoituskin, koska Franzin heikko kohta on se, mitä hän luulee vahvuudekseen. Loppu on koettava, viimeiset sanat kuultava. Viimeinen sana on levottomuutta herättävä koulu-, koti- ja henkilökuva.

– – –
Pärttyli Rinne
Viimeinen sana
Noxboox 2014
213 sivua
romaani nuorille ja aikuisille
Sain kirjan kustantajalta.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s