Tarquin Hall: Vish Puri & Lemmenkommandojen tapaus

KASTIRAJA RAILONA AUKEAA

Neljäs Vish Puri -suomennos (Gummerus 2015) on suoremmin yhteiskuntakriittinen kuin aiemmat osat (kahdesta ensimmäisestä blogissani: Kuolleen palvelijattaren tapaus ja Nauruun kuolleen miehen tapaus). Kyllä muissakin sarjan osissa on sivuttu intialaisia maan tapojen kääntöpuolia, mutta Vish Puri & Lemmenkommandojen tapaus törkkii avoimesti kastisysteemiä.

Tarquin Hallin Vish Puri -dekkareiden juonet eivät pistä käsiä hikoamaan piinaavasta jännityksestä. Kukin ”tapaus” on kuin pakollinen paha muun mielenkiintoisen koristelun liimana. Kirjojen viehätys on pitkälti mentaliteetissa sekä miljööseen liittyvissä äänissä, mauissa ja tuoksuissa. Intialaisen elämänmenon kuvaus on tyyliteltyä hupilukemistoa.Vish Puri 4

Puri-kirjakeitosten ydinluu on nimihenkilö, Mitä yksityisimmät etsivät Oy:n toimitusjohtaja. Koomisen olemuksen kätköissä on nokkela sotkujen selvittelijä, siis varsinainen kova luu. Lisämausteita tarinointi saa Vish Purin arvoituksellisesta työväestä ja kyseiseen juttuun liittyvistä henkilöistä. Lemmenkommandojen tapauksessa porukkaa juonen ympärille keräävät kastien ylittävään rakastumiseen liittyvät katoamiset ja kuolemantapaukset. Puri joutuu myös koville kilpailijansa kanssa. Jutussa on siis juonikasta toimintaa, jonka lomaan eksyy välillä kireitä pohdintoja kastirajoista.

”Herra Puri – -. Mutta tämän voin kyllä sanoa: Intia ei kehity koskaan, se ei ikipäivänä tule osaksi sivistynyttä maailmaa, ellemme me pääse lopullisesti eroon kastilaitoksesta. Se on äärimmäisen vahingollinen, se synnyttää korruptiota poliittisessa järjestelmässämme ja takaa, että kymmenet miljoonat intialaiset pysyvät koko elämänsä köyhyydessä ja tietämättömyydessä – kastilaitos on meidän kaikkien kaulaan ripustettu valtaisa albatrossi. – -.”
”Tuossa asiassa minä en käy väittämään vastaan”, sanoi Puri, joka ei ollut aivan varma, mikä albatrossi oli, mutta hän ei viitsinyt käydä sitä kyselemään.

Perhe ja sen laajat suhdeverkostot ovat mitä ilmeisimmin intialaisille oleellisen tärkeitä. Vish Puri -sarja näyttää sen kaikessa kirjavuudessaan huumoripuolta unohtamatta. Osa osalta Purin äiti saa isomman roolin ja tekee yhä näkyvämmin omia rikosselvityksiään, mikä kismittää poikaa. Sukupuolien roolit ja niissä taiteilu kuvataan Purin kotioloissa eloisasti, mutta muuten yhteiskunnassa naisten altavastaajaosa näkyy karusti.

Pönäkkä etsivä kantaa kotioloissa hellyttävää Pullukka-nimeä, eikä syyttä. Mausteisten herkkujen ahmiminen on Vish Purin pahe. Ruokia kuvaillaan antaumuksella, ja lopussa on muutama maukas resepti, joten voi siis sanoa, että siltä osin Tarquin Hall kirjoittaa herkullista viihdettä. Purit nielee tökkimättä; ne ovat monipuolisesti ravitsevan kirjallisuuden ystävälle pikanttia pikaruokaa pikkunälkään.

– – –
Tarquin Hall
Vish Puri & Lemmenkommandojen tapaus
Suomentanut Tero Valkonen
Gummerus 2015
Sain kirjan kustantajalta. Tapaan kirjailijan kustantajan järjestämässä tilaisuudessa 23.3.2015.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s