Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta

Valitettavasti ei ole mitään syytä olettaa, että maailmankaikkeuden sekavat ja kummalliset tapahtumat asettuisivat tarinaksi muuta kuin väkivalloin. Jos onkin jokin rakenne tai merkitys, ei ole mitään syytä olettaa, että me rajoittuneine aivoinemme pääsisimme siihen käsiksi. Etenkään ei ole mitään syytä olettaa, että olisimme huipentuma. Tai ettei asteroidi voisi iskeä koska tahansa.

Dinosauruksia, ekokatastrofienteitä, matematiikkaneroutta, kehitysvammaisuutta, perheasioita, koirapoika, kummituksia, suhdesotkuja. Rikkonaisia, epätäydellisiä ja arvaamattomia henkilöitä. Paljon kaikennäköistä kovin kiinnostavasti: tarina ja rakenne on hienosti hallittua kaaosta, joka ei vaikuta väkivalloin rakennetulta vaan monimuotoisen luontoilmiön tapaan jäsennetyltä. Kiitokset Iida Raumalle ennakoimattomasta romaanista Seksistä ja matematiikasta (Gummerus 2015).

Erika on sosiaalisesti rajoittunut matematiikkanero ja romaanin keskeishenkilö. Sattuu traumaattinen kokemus ja Erikan tarinaa keritään taakse- ja eteenpäin. Valloittavan murrepuheinen Annukka on kerrontakeventäjä, vaikkei hänenkään elämisensä höyhenen lentoa ole. Tuovi on tarinan yllätystyyppi, yhtäkkiä juttuun ujuttautuva hahmo. Erikoisen hienosti ulkoisilla asioilla ei ole merkitystä, merkitystä on kehollisuudella ja ihmisiä muuten käynnissä pitävillä voimilla, kuten väreinä avautuvilla numeroilla.

seksistä ja matematiikasta
Se, että tapahtumista ei voi etukäteen mitään arvailla, on herkkua. Tyylissä on rentoutta vaikka kuvatuissa keskushenkilöissä on kireyttä. Ahdistavia asioita kasautuu, mutta toteutus ei ole missään määrin raskas vaan pikemmin ahmittavan liukkaasti etenevä. Lisäksi kovin sujuvasti tiukan rationaaliseen maailmankatsomukseen sotkeutuu rajantakaisuutta, aineksia muusta kuin tästä maailmasta.

Me kaipaamme lohdullisia ja yksinkertaistavia selityksiä. Siksi me kerromme tarinoita, lievittääksemme pelkoa.

Minäkin kaipaan lohdullisuutta, pelottomuutta, ja sitä tyhjentämätön Seksistä ja matematiikasta tarjoaa kaikella muulla kuin yksinkertaistavalla tavalla. Siksi taitavat kertojat kertovat, jotta me lukijat saamme tarinoita, joita emme olisi ikinä kyenneet kuvittelemaan.
– – –
Iida Rauma
Seksistä ja matematiikasta
Gummerus2015
romaani
474 sivua.
Lainasin kirjastosta.

Ja on tästä tosiaan tykätty, mm. Kirjamuistikirja, Kirjanurkkaus ja Opus eka.

2 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

2 responses to “Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta

  1. Omppu/Readerwhydidimarryhim

    Mahtava teos. Tuovi oli ihan paras. Tuovi on toivoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s