Taiteilijaromaanihaaste

Tämän vuoden mittaan olen havahtunut siihen, että monissa lukemissani kirjoissa päähenkilö on taidealalta. Keskushenkilöinä on ollut etenkin kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja muusikoita. Siispä on aika tehdä katselmus taideromaaneihin, joten haastan sinut postaamaan niistä. Koska en juuri nyt muista yhtään tanssitaiteen edustajaa romaanihenkilönä, julistan haasteen päättyvän 29.4. eli kansainvälisenä tanssitaiteen päivänä.

Taiteilijaromaanihaaste

1. Ilmoittaudu mukaan tämän postauksen kommentissa.
2. Postaa ainakin yhdestä romaanista, jossa taiteilijuus, taiteilija tai taide on keskeistä. Taiteilija voi olla fiktiivinen tai faktisesti taiteillut. Mikä tahansa taideala käy. Viittaa postauksessa haasteeseen (#taiteilijaromaani) ja käytä halutessasi taiteilijaromaanihaasteen banneria.
3. Julkaisen koontipostauksen 29.4.2018.
– Liitä siihen linkki juuttuusi/juttuihisi.
– Voit myös kirjoittaa oman koosteen pohtien taiteilijoiden määrää, laatua, merkitystä tai ylipäätään taiteilijuutta romaaneissa. Liitä oma koostejuttusi linkki koontipostaukseeni.
4. Teen yhteenvedon haasteesta ja julkaisen sen 1.5.2017.

 

Taitelijaromaani

Lähiaikoina esimerkiksi olen postannut Paul Austerin romaanista 4321 ja Kjell Westön romaanista Rikinkeltainen taivas, joissa kirjailijuudella on iso rooli. Mieleenpainuvia valokuvaajia on ollut esimerkiksi Arturo Perez-Reverten (Taistelumaalari) ja Pauliina Vanhatalon (Pitkä valotusaika) romaaneissa. Kevääni kirjakuvataiteilija oli päähenkilö Joel Haatelan romaanissa Mistä maailmat alkavat. Arkkitehti kaupunkivisualistina löytyy Pasi Ilmari Jääskeläisen Väärän kissan päivä – romaanista, ja näyttelijöitä esiintyy Sadie Jonesin kirjassa Ehkä rakkaus oli totta. Noin muutaman mainitsen.

Tänään korkkaan taiteilijaromaanihaasteen Marjo Heiskasen muusikkokirjalla Mustat koskettimet. Julkaisujonossa odottavat juttuni Mila Teräksen Schjerfbeck- ja Kati Tervon Thesleff-romaaneista sekä Anna-Leena Härkösen uusimman romaanin kirjailijakuvauksesta. Varsinainen tuplajättipotti on Asko Jaakonahon romaani Valon juhla Katri Valasta ja Olavi Paavolaisesta. Ja lisää aivan varmasti ilmestyy toukokuun loppuun mennessä.

P.S. Tämän haasteen rinnalla kannattaa pitää mielessä Oksan hyllyltä -blogin Naisen tie -naistaiteilijaelämäkertahaastetta. Ainakin minä odotan Kati Tervon Thesleff-romaanin Iltalaulaja rinnalle pian ilmestyvää elämäkertaa Minä maalaan kuin jumala.

17 kommenttia

Kategoria(t): haaste, Kirjallisuus, Romaani, Taiteilijaromaani

17 responses to “Taiteilijaromaanihaaste

 1. Mukana! Westön uusin on minulla lukulistalla, ja varmasti jotain muutakin sopivaa löytyy. Kiva haaste talven iloksi. 🙂

 2. Nanna / Nannan kirjakimara

  Lähden mukaan! Tämä haaste tuli kuin tilauksesta: syksyn kiinnostavista uutuuksista tähän sopii ilahduttavan moni. Austerin 4321 ja Tervon Iltalaulaja ovat minulla sopivasti kesken 🙂 Hustvedtin Säihkyvä maailmakin on ollut tarkoitus lukea jo pidemmän aikaa. Kiitos inspiroivasta haasteesta!

 3. Mukana, sen verran houkuttelevaa on. En vielä tiedä, millä aloitan, mutta sen näemme sitten…!

 4. Ehdottomasti mukana. Sattumoisin juuri aloin lukea haasteeseen sopivaa kirjaakin, jonka siis alun perin valitsin tuohon toiseen haasteeseen, mutta se sopii tähänkin. Kyseessä on The Book of Emma Reyes (hän oli mm. taidemaalari).

 5. Tämä on tosi kiinnostava haaste elämäkertahaasteen kaverukseksi. Osallistun jollain kirjalla. Juuri ehdin kirjoittaa blogiin Jäljet-romaanista sunnuntaina, se oli päivää liian aikaisin tähän, mutta taiteilijaromaaneja tosiaan on ilmestynyt useita viime aikoina, joten eiköhän luettavaa löydy.

 6. Mukana ollaan, sillä varmasti jotain sopivaa tulee vastaan. 🙂

 7. Mukana! Yhden sopivan jo luinkin mutten ole vielä ehtinyt blogata ja lisää suunnitteilla 👍

 8. kirsiranin

  Hei, näin myöhäisheränneenä ilmoittaudun ja mukaan tulee niin Ellen Thesleffiä kuin tuo Westökin!

 9. Paluuviite: Yhteenveto taiteilijaromaanihaasteesta | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s