”Paras kirja 2013” ja blogihaasteista

BLOGISTANIAPALKITUT 2013

Kirjabloggareiden viime vuoden suosikkikirjaäänet on laskettu. Valinnat eivät täysin osuneet omiin suosikkeihini (paitsi Murakami). Omat ehdokkaani julkistin blogissani eilen. Olen liittänyt alla olevaan voittolistaan linkit omiin blogijuttuihini, jos lukijoita kiinnostavat kokemukseni, jotka eivät enemmistön kanssa aivan natsanneet.

Nämä seuloituivat vuoden 2013 bloggaajien valitsemiksi voittajiksi:

Blogistanian Finlandia

Blogistanian Finlandia -palkinnon voitti Pauliina Rauhalan teos Taivaslaulu (Gummerus). Toiselle sijalle äänestettiin Kjell Westön Kangastus 38 (Otava, suom. Liisa Ryömä; alkuteos Hägring 38, Schildts & Söderströms). Kolmanneksi tuli Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme (Teos).

Blogistanian Globalia

Globalia-palkinnon voitti Haruki Murakamin teos 1Q84 (Tammi, suom. Aleksi Milonoff). Toiseksi sijoittui Chimamanda Ngozi Adichien Kotiinpalaajat (Otava, suom. Hanna Tarkka) ja kolmanneksi Taiye Selasin Ghana ikuisesti (Otava, suom. Marianna Kurtto).

Blogistanian Kuopus

Kuopus-palkinnon voittaja oli Aino ja Ville Tietäväisen teos Vain pahaa unta (WSOY). Toiselle sijalle äänestettiin Marja-Leena Tiaisen Khao Lakin sydämet (Tammi) ja kolmannen sijan jakavat Katri Kirkkopellon Molli (Lasten keskus) ja Annukka Salaman Piraijakuiskaaja (WSOY).

Blogistanian Tieto

Tieto-palkinnon voitti Tuula Karjalaisen elämäkertakirja Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta (Tammi). Toiseksi äänestettiin Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava) ja kolmanneksi Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen Rivien välissä. Kirjablogikirja (Avain).

Osallistuin kahteen ensimmäiseen sarjaan, koska mielestäni luin kaunokirjallisuutta sellaisen otannan, että saatoin sanoa sanaseni. Muita lajeja luin niin harvakseen, että valintani olisi ollut todella vinoutunut.

Tästä tulenkin jälleen siihen, miten kulttuurisuosikkien valinta on suhteellista ja subjektiivista: jokainen lukija valitsee omien mieltymystensä ja lukukertymänsä mukaan. Hyvästä kirjallisuudesta, sen arvottamisesta ja valinnoista olen muutaman kerran jo kirjoittanut, joten tähän vain kiteytän jotain.

Ainakin omaan lukemiseeni vaikuttavat monet asiat, ja voi olla niin, että toisena aikana ja toisessa tilanteessa sama kirja puraisee ja toisena hetkenä ei. Muutama asia pitää kuitenkin kutinsa: kiinnostava kirja liikauttaa mielentilaani ja ajatuksiani. Kirjan kieli kuljettaa mielikuviin siten, että elelen hetken henkilöiden kanssa ja pääsen tutustumaan selviytymisen vaihtoehtoihin. Kirjan kerronta antaa askarruksen aihetta ja sanottava jää kaihertamaan.

Hyvä kirja on ajaton, kertoo se mistä ajasta tai ympäristöstä tahansa.

Hyvä kirja on ajaton ja elämyksellinen, kertoo se sitten mistä ajasta tai ympäristöstä tahansa.

 BLOGGAAMISESTA

Sain Kulttuuri kukoistaa -blogin Arjalta mukavan haasteen eli liudan kysymyksiä bloggaamisesta. Ne pistävät miettimään, mitä ja miksi luen.

– Kirjablogin pitämisen kolme tärkeintä motiiviasi?
– Oletko aktiivinen somessa muuten kuin bloggaajana? Käytätkö esim. Twitteriä?
– Miten kuvailisit kirjamakuasi tai sen muuttumista vuosien varrella?
– Onko olemassa kirjoja, joita et halua lukea? Mitä/millaisia ne ovat?
– Onko bloginpidosta poikinut seurauksia, joita et osannut odottaa? Millaisia?
– Vaihteleeko lukuaktiivisuutesi, esim. vuodenaikojen mukaan?
– Haluaisitko suositella joitakin blogeja, muita kuin kirja-? Mitä seuraat itse?

Bloggaan, koska
1) lukeminen on hauskaa ja luetun pohtiminen myös
2) luetut kirjat on voi tallentaa näin itselleen muistin virkistykseksi
3) ja käsittämätön bonus on, jos niistä on iloa vielä muillekin.

Olen aina ollut kiinnostunut lukemisesta ja kirjoittamisesta – ja nyt saan ne yhdistettyä. Olen bloggaillut kolmisen vuotta. Somea käytän jonkin verran muutenkin. Blogiini olen kytkenyt Instagramin, johon nappaan kuvan lukuvuorossa olevasta kirjasta. Muuten pyörin Facebookissa, mutta blogillani ei ole omaa Facea.

Kirjamakuni on kirjava. Pääosin luen proosaa, laidasta laitaan, näköjään vähiten fantasiaa ja scifiä. Olen aina ollut proosallinen, mutta tuntuu, että tulen koko ajan kaikkiruokaisemmaksi ja lukijana kokeilevammaksi. Ja uskallan nykyisin jopa jättää kirjan kesken. Hylkään kirjat, joiden kerronta tökkii tai kuvattu teema tai henkilöt eivät lähde vetämään. Olen muuttunut tunnelukijaksi: kirjassa pitää olla kokemuksen ja elämyksen osasia. Pelkkä järkiperäinen erittely ei enää riitä.

Blogista on seurannut sellaista, että sen päivittäminen koukuttaa. Olen säännöllisesti viikonloppuja nettiyhteyden ulottumattomissa, ja jopa poden vieroitusoireita. Tilastoista näen, että blogissani käy lukijoita, mikä tuntuu tosi hivelevältä. Olisi tietysti kiva saada lisää lukijakommentteja ja ajatusten jakamista.

Tuntuu, että työ haittaa harrastusta… en ehdi lukea ja kirjoittaa niin paljon kuin haluaisin. Uusia kirjoja ilmestyy tiuhaan, ja lisäksi on pinoittain vanhoja kiinnostavia, lukemattomia kirjoja. Olen parina viime vuonna lukenut taas enemmän, välillä oli verkkaisia vuosia, eli lukutahti vaihtelee vireystilan, työtilanteen ja eri kausien mukaan. Muita blogeja seuraan vaihtelevasti: seikkailen kirjablogeissa. Kotimaiset kirjablogit -sivusto tarjoaa ajantasaisesti makupaloja. Yhden ruokablogin haluan vinkata: Omenamintussa on makoisia reseptejä ja hienoja valokuvia.

Hyvän kirjan kanssa on jalat maassa ja pää pilvissä; on avaruutta, mutta myös kirpeyttä, juurevuutta ja sulavuutta.

Hyvän kirjan kanssa on jalat maassa ja pää pilvissä; on avaruutta, mutta myös kirpeyttä, juurevuutta ja sulatettavaa.

5 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus, Lukupäiväkirja

5 responses to “”Paras kirja 2013” ja blogihaasteista

 1. Arja

  Blogistaniakisajännitys on nyt siis ohi! Murakami oli minunkin listallani. Kiva lukea noita äänestyslistoja, ja kiva kun innostuit miettimään vastauksia kysymyksiini, kiitos.

  • Mukavan haasteen tyrkkäsit.

   WordPress-ympäristö temppuilee välillä tällä tavoin: postauksessani tavutus ja rivien pituudet ovat mitä sattuu. No, tällaista se on epätaydellisessä maailmassa!

 2. Eila Tamminen

  Kylläpä osui blogistanialistan kärki riemastuttavasti omaan makuuni! Taivaslaulu paikkansa ansainnut!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s