Villecomtalin nainen – kirjailijatapaaminen

Beatrix oli aina nauttinut tammimetsästä, joka peitti ympäröivän, viljelyskelvottoman maan. Villecomtalia ympäröivät vuoret olivat sen peitossa. Ainoa tapa irrottaa silmänsä metsästä oli katsoa suoraan ylös taivaalle. Puita oli kyllä yritetty harventaa ja istuttaa tilalle juurikasta tai viljaa – turhaan. Punaiset kalliorinteet olivat pengerrettyinäkin liian jyrkkiä, eikä mikään muu kasvanut niillä kuin viiniköynnös.

Maisema on ranskalaisesta kylästä, jossa nykyisin asuu kirjailija Milja Kaunisto. Kuvaus kylläkin sijoittuu vuoteen 1402 ja on Kauniston esikoisromaanista Synnintekijä (2013). Paikkakunta vilahtaa myös tammikuussa ilmestyneessä jatko-osassa Kalmantanssi (2014).

Gummerus ja Blogat järjestivät 30.1. kirjailijatapaamisen, jossa Milja Kaunisto kertoi kirjoittamisesta, kirjoistaan ja inspiroivasta kotikylästään. Kaunisto asuu perheineen keskiaikaisessa luostarirakennuksessa. Metrinpaksuiset kiviseinät ja vanhat kivilattiat takaavat talvella varpaat palelluttavan viileyden. Kellarista lähtee salakäytävä läheiseen kirkkoon ja jo raunioituneeseen linnaan. Ympäristö innoittaa ja antaa fyysisen yhteyden satojen vuosien taa.

Milja Kaunisto

Milja Kaunisto

Romaanisarjan pääosassa on Olavi Maununpoika, joka opiskeli Pariisissa 1420-30 -luvuilla. Tästä Turun piispasta syntyi romaanihenkilö, koska kirjailijaa alkoi kiehtoa Sorbonnen yliopiston rehtoriksikin päätynyt mies, josta tiedetään kovin vähän. Rankana on historiallista tutkimusfaktaa, lihana mehukasta fabulointia. Ensimmäisessä osassa Olavi on kaksikymppinen nuori mies maailmalla ja maailmallisten houkutusten vietävissä. Toisessa osassa meno mutkistuu: Olavi kiedotaan valtajuoniin. Kolmas osa on tekeillä ja kirjailijaa kutkuttavassa vaiheessa.

Olen historiallisten romaanien ystävä, joten oli kiinnostava kuulla kirjoitusprosessista ja kirjailijaa itseään kiehtovista aineksista. Kaunisto osaa puhua mukaansa tempaavasti, värikkäästi ja elävästi – sen lisäksi, että hän kirjoittaa rehevää ja aistivoimaista proosaa.

Sarjan aikana sekä kerronnan tempo että päähenkilö muuttuu ja kehittyy. Kirjailijatapaaminen lisäsi odotuksia kolmanteen osaan. Faktojen perusteella Olavi eteni urallaan ja kulki Roomaa myöten lähettiläänä. Mutta miten käy fiktio-Olavin sieluntilan, sydämen ja sisun? Mitä valta tuo ja vie?

Omistuskirjoitusten aika

Omistuskirjoitusten aika

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjailijatapaaminen, Kirjallisuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s