Ella Kanninen: Ellan Toscana

Nojatuolimatkailu ilahduttaa, kun todellinen reissaaminen on vasta haaveiden tasolla. Ella Kannisen italialaisen kyläelämän kuvailu Ellan Toscana (Tammi 2016) on kerrassaan viehättävä kirjallinen turistimatka. Opas on asiantunteva: hän kertoo asiaan kuuluvasti anekdootteja ja pistää sopivan annoksen tietoja tiskiin – siis keveää mutta sivistävää.

Passaparola on paitsi hauskanoloinen sana, myös äärettömän tehokas ja ikiaikoja vanha keino välittää tietoa. Passare la parola tarkoittaa kirjaimellisesti ”siirtää sanaa” eli kertoa suullisesti toiselle henkilölle tietämästään asiasta. Puhumme siis puskaradiosta.

Kannisen puskaradio toscanalaisesta ihanuudesta toimii. Luvut ovat lyhyen journalistisia. Syvällisyyksiin ei pureuduta, vaan sujuvasti selostetaan vaikutelmia ja yksityiskohtia. Aiheet on valikoitu siten, että niissä käsitellään alueen ja italialaisuuden eri puolia. Tyylikkäästi Kanninen annostelee henkilökohtaista siten, että lähestyttävyys säilyy mutta läheiset säilyttävät yksityisyytensä.

Kirjassa on runsaasti reseptejä, jotka on koottu kyläläisiltä ja anopilta. Herkullisilta ruuat vaikuttavat. Ja miten kauniita ovat vaikkapa ”venuksen navat”! Voin vain kuvitella, miten tahmeilta kikkareilta omat pastanyyttini näyttäisivät.

Tästäpä siunaantuikin oiva aasinsilta kirjan kuvitukseen. Ellan Toscana tuskin olisi näin viehkon tunnelmallinen teos ilman Ofer Amirin kuvia. Niitä on paljon! Niiden välityksellä vaeltelen Ellan seurassa kukkuloilla, viiniviljemillä, kasvimailla, toreilla ja väkijoukoissa. Tervehdin iloisia paikallisia. Nautin annosten silmänruuasta. Kuvissa on arkea eli räpsimiseltä vaikuttavia yksityiskohtaotoksia mutta myös juhlaa ja elämäniloa välittäviä muotokuvia.

Olipa maukas kirjamatka. Seuraava lento Toscanaan?

Ellan Toscana

– – –
Ella Kanninen
Ellan Toscana. Kyläelämää Italiassa
Tammi 2016
elämänmeno- ja reseptiproosaa
208 sivua.
Sain lainaksi ystävältä (kun taannoinen ostoyritys kilpistyi painoksen loppumiseen).

2 kommenttia

Kategoria(t): Asiaproosa, Kirjallisuus

2 responses to “Ella Kanninen: Ellan Toscana

 1. ritvamirjamisuhonen@gmail.com

  Kaunis kirja on upeasti kuvitettu, rennosti ja hauskasti kirjoitettu, nautittava lukuelämys- mutta:joku edellinen lainaaja on kääntänyt useimmat reseptisivut hiirenkorville, uuuuh!
  Reseptit ovat työläitä, mutta nappasin yhden leivontareseptin, La Torta di Mele di Marina) eli Marinan omenapiirakan, jota Ella kehui taivaalliseksi.
  Kirjaa lukiessani elin uudelleen ihanaa heinäkuista lomaviikkoa (v. 2005) Lynin ja Brucen vieraina Toscanassa muistellen keskiaikaista San Cimignanon kylää, Sienaa, Firezeä, Pisaa, Leonardo da Vincin syntymäkaupunkia (muuallakin kävimme ja kuvia on paljon, jos joskus päätät matkustaa Toscanaan) ja hyvää ruokaa ja rentoa yhdessäoloa perheen ja ystävien seurassa.
  Jos luet blogiasi Veronassa, tervehdin sinua lähes ainoilla sanoilla, jotka muistan Reijon ja minun ensimmäiseltä matkaltamme Venetsiasta, Gradosta ja Chioggiasta v. 1969:”uno camera, due letti” (yksi huone, kaksi (?!) vuodetta). Kävin aina tilaamassa meille hotellihuoneen Reijon parkkeeratessa autoamme.

  • Kiitos viestistäsi, Ritva! Veronassa ollaan. Netti ei toimi (paitsi hetken nyt), joten somesta vapana vaellan Veronan kaduilla. Eilen vietin Shakespeare-teemapäivää. Hienoa on. Eikä haittaa, vaikka tämä päivä on sateinen. Bella Italia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s