Jussi Adler-Olsen: Vartija

Yksi postauskommentoija voittaa Vartija-kirjan. Lue ohjeet jutun lopusta.

Jussi Adler-Olsenin sarja kööpenhaminalaisen rikostutkinnan kellariporukasta jatkuu tuttuun tapaan. Osasto Q setvii vanhoja, selvittämättömiä rikoksia. Vartija (Gummerus 2017) käynnistyy bornholmilaisen poliisin itsemurhasta, mikä juontaa juurensa lähes kaksi vuosikymmentä vanhasta, ratkaisemattomasta nuoren tytön liikennekuolemasta.

Vartija paljastuu mutkikkaan psykologiseksi perhe- ja ihmissuhdetutkielmaksi mustasukkaisuudesta. Nimi Vartija on osuva, sillä kirja kuvaa ihmispolojen monenlaista vartiointia: kytätään toisia, suojellaan totuudelta ja koetetaan pitää loitolla muita oma etu pyhittäen. Moitin hieman juonen pitkittämistä, mutta toisaalta hapuilu ja junnaaminen sopivat siihen, että vanhaan juttuun kuuluvien henkilöiden tunnistaminen ja löytäminen pakostakin vie aikaa. Lopulta etsitty asia löytyy ja lisäksi paljastuu rikoksia, joista lukija saa näkökulmakerronnan vuoksi etukäteen tietää, tutkijat eivät.

Vartija

Q-sarjaan oleellisesti kuuluu päähenkilön Carl Mørkin lähimenneisyyden poliisioperaatio, jossa kollega Hardy neliraajahalvaantui. Sarjan joka osassa nytkähdetään sen tapauksen selvityksessä askel eteenpäin. Samalla käsitellään Hardyn ja Mørkin suhteen kehittymistä, suhteen, jossa sekottuvat syvä ystävyys, syyllisyys ja uhriutuminen. Tämä on kiinnostava juonne Mørk-kirjojen juonissa.

Pidän henkilövetoisista dekkareista, ja sitä herkkua Adler-Olsenin sarjasta saa. Osasto Q:n värikäs henkilöstö keskinäisine suhteineen viihdyttää minua jälleen kerran. Mørkin mörkki persoona vetoaa, ja arvoituksellinen Rose jaksaa hämmästyttää. Uusi jäsen Gordon tuntuu vielä aika hailealta, mutta ei se haittaa, sillä aina ällistyttämään pystyvä Assad pelastaa kirjan. Assad harjoittelee tanskankielisiä sanontoja, vaihtaa kuulustelustrategioita ja seuraa Mørkia kuin hai laivaa – ja säilyttää yhä perimmäiset salaisuutensa. Solidaarisuus työpariin hitsautuu tiiviiksi:

Vaikka tieto olikin julma, heitä oli kaikesta huolimatta kaksi.

Toivoisin Adler-Olsenin löytävän seuraaviin sarjan osiin jysäyttäviä aiheita, kuten romaanissa Tapaus 64, tai virittävän piinaavan jännityksen kuten aloitusosassa Vanki. Aurinkokultti ei aiheena oikein minulle tässä osassa polttaen porota.

Lopuksi on vielä mainittava yksi kiinnostava asia, hitusen henkilökohtainenkin. Isäni alkupuolen elämän kotipaikka oli Kangasala, ja siellä visiteerattiin lapsuudessani tiuhaan. Jotenkin sykähdyttää, kun Vartija-romaaniin ilmestyy yhdeksi keskeiseksi henkilöksi kangasalalainen Pirjo, vaikkei hän taida aivan auvoisaa Suomi-kuvaa välittää…

Kirjamessut 2017 banneriSarjan soisin tulevan monille jännityksen ystäville tutuksi. Siinä yksi syy, miksi arvon  kommentoijien kesken yhden Vartija-kirjan. Vastaa postaukseeni viimeistään 26.10. klo 12 – voit voittaa kirjan omaksesi. Muista myös, että Jussi Adler-Olsen vierailee Helsingin kirjamessuilla 28.10. klo 14.30 Aleksis kivi -lavalla. Arvonnan toiseksi tulleelle lahjoitan Camilla Greben Kun jää pettää alta.

Kiitos Gummerukselle arvontakappaleista! 

P. S. Ennakkotietona tämä: marraskuun alussa vietän jännitysviikkoa. Tule mukaan!

marrasjännitystä (3)

– –

Jussi Adler-Olsen
Vartija
suomentanut Katriina Huttunen
Gummerus 2017
Osasto Q -dekkarisarjan 6. osa
570 sivua.
Sain kirjan kustantajalta lukijoille arvottavaksi.

Juttuni sarjan aiemmista osista:
Vanki
Metsästäjät
Pullopostia
Tapaus 64
Poika varjoista

116 kommenttia

Kategoria(t): Dekkari, Kilpailu, Kirjallisuus

116 responses to “Jussi Adler-Olsen: Vartija

 1. Kiva arvonta! Olen muutaman osan verran lukenut tätä sarjaa, ja on ollut mukavaa luettavaa. Varsinkin Vanki on jäänyt hyvänä kirjana mieleen. Tämä uutuuskin siis kiinnostaa, joten olen mukana arvonnassa. 🙂 Greben kirja minulla jo on, joten jättäydyn sen arvonnasta tällä kertaa pois.

 2. Ah, meinasipa mennä teemaviikko ohitse. Hmm, minulla on yksi dekkari bloggausjonossa, yksi kesken ja kirjaston varaushyllyyn tuli just P. D. Jamesin uusin kertomuskokoelmakäännös. Eli juu, olen ainakin noilla mukana. 🙂 Tuleeko sinulta teemaviikosta vielä jokin erillinen ennakkojuttu? Voisin laittaa tästä infoa myös Haastavaa luettavaa -blogiin. Voin toki linkata tähänkin juttuun.

 3. Laura

  No nyt on sellainen arvonta, ettei osaa sanoa, olisiko parempi ”voittaa” vai tulla toiseksi 🙂 . Molemmat kirjat ovat todella kiinnostavia. Kotimainen dekkarikirjallisuus on vielä melko lailla tutustumatta, mutta listalla… 🙂

 4. Virpi Kalilainen

  Tämä puuttuu vielä sarjasta. Osallistun mielelläni arvontaan. 😀

 5. Riitta

  Kaikki muut Adler-Olsenit hyllystä jo löytyy joten olisi tietysti kovasti tarvetta tällekin. Myös lähipiirin olen opettanut Adler-Olsenia lukemaan. Eikä tuo toinenkaan palkinto ole ollenkaan huono vaihtoehto 🙂

 6. Merja Virtaniemi

  Ihana, että tällaisia arvontoja järjestät. Molemmat kirjat vielä lukematta, mutta Vartija olisi se mieluisempi.

 7. Tiina Koistinen

  En ole vielä ehtinyt tustua Adler-Ohlsenin kirjoihin. Lukisin mielelläni!

 8. Tiina

  Vastaan ja osallistun:)

 9. Sonja Puonti

  Mielekäs arvonta 😍 Tähän on osallistuttava. 💜

 10. Haluan, haluan osallistua arvontaan! Olen tykännyt Mörkistä tosi paljon ja junnaaminen ja hapuilu mielestäni kuuluvat ihan asiaan!

 11. pirkko

  Pohjoismaiset dekkarit ovat kullä ihan huippuja ! Niitä on aina ilo saade kirjahyllyyn 🙂

 12. Minna Lähteenmäki

  Olen kaikki aiemmat lukenut, joten uusienkin kiinnostaa

 13. Anna-Maija Kotisaari-Saukko

  Tähän kirjailijaan en vielä ole tutustunutkaan. Peukut pystyyn, että onni suosii…😄

 14. Kaisa

  Mukana arvonnassa ehdottomasti

 15. Tuija K

  En oo lukenu Adler Olsenia vissiin ollenkaan.Ois kiva tutustua.

 16. Mielelläni mukana. Dekkaririntamalta toivon Suomelta raikkaampia haasteilta kuin Tanskalta. He osaavat sielllä tuotteistaa ja kaupallistaa, mutta sisältö ei ole kaikista omaperäisin.

 17. Riitta Alaluusua

  Kaikki Jussin kirjat luettu, mutta jos onni suosisi niin antaisin tämän joululahjaksi ystävälleni.

 18. Ulla

  Oishan tuo viimeisinkin kiva saada hyllyyn 🙂

 19. Taru Pitkänen

  Osallistun mielelläni arvontaan, nämä kirjat kiinnostavat. Pitkäkestoinen sivujuoni on paikoin kiinnostavampi kuin kulloisenkin kirjan. Mihinkähän osasto Q vielä lukijansa vie?

 20. Reijo

  Jussi on yksi suosikeistani.

 21. Marja-Liisa

  Houkuttava postaus, henkilöhahmot kuulostavat kiinnostavista. En ole tähän kirjailijan vielä tutustunut, mutta listalla on.

 22. Tuula Uusitalo

  Mukana molemmissa, eli arvonnassa sekä jännitysviikossa 😀

 23. Marketta Rautiainen

  Mukana arvonnassa.

 24. Eija Törmänen

  Kaikki muut osat ollaankin ostettu ja luettu miehen kanssa, joten ilolla ollaan arvonnassa mukana!

 25. Marja Toppila

  Minä fanitan Jussia, siksi mukana.

 26. Merja Kiviniemi

  Jonkun kirjan oon kyseiseltä kirjailijalta lukenut ja tykkäsin 👍, kirja siis kiinnostaa. Toinen arvontakirja onkin mulle ihan vieras… Mukaan siis arvontaan 😀 Jännitysviikko kuullostaa myös hyvältä!

 27. Hanski

  Tänä kesänä löysin tämän sarjan, joten tahdon mukaan 😁

 28. Marja Eerikäinen

  Hei! Yhtään Adler-Olsenia en ole lukenut, mutta jostainhan se olisi aloitettava😊ja kirjoja aina mukava saada.

 29. Tanja Hast

  Mukana arvonnassa 😊

 30. Anna H

  Mukana ollaan! 🙂

 31. Johanna

  Kaikki edelliset suomennokset luettu, joten tämäkin kiinnostaa kovasti! Arvonnassa siis mukana 😊. Dekkareiden suurkuluttajana täytyy tutustua jännitysviikkoon

 32. Niina Kovanen

  Minulla menossa poika varjoista nyt, olen tykännyt kaikista q sarjan kirjoista

 33. Satu Suominen

  Siskoni on aivan hurahtanut Adler-Olsoniin ja patistaa minuakin lukemaan. Vielä en ole saanut aikaiseksi. Tv:stä olen joitakin katsonut, mutta kehujen mukaan nämä eivät mitenkään taida yltää kirjojen tasolle.

 34. Aino Stormi-Lunden

  Arvonnassa mukana. Adler-Olsenit kiinnostavat ja uusinta en ole vielä lukenut. Camilla Grebenkin kirja on lukulistalla. Kiinnostavalta kuulostaa myös jännitysviikko. Joskohan siitä saisi uutta potkua Nesserien lukemiseen kun jossakin vaiheessa en jaksanut niitä enää lukea. Lagercrantz on ainoa jonka olen tähän mennessä lukenut.

 35. Minna Majamäki

  Olisipa kiva saada tuo 😊📚

 36. Wallu

  Arvontaan mukaan, kiitos!

 37. Mirja Hihnala

  Mukava arvonta tutustuisin mielelläni molempiin kirjoihin

 38. Merja Mäkimattila

  Olen skandinaavisten dekkarien fani,mutta tämä kirjasarja on toistaiseksi tuntematon. Nyt on aika siis korjata asia. Syksyn pimeneviin iltoihin toivon saavani mielenkiintoista luettavaa! 👍

 39. Satu Valkama

  Mukana arvonnassa! Olen lukenut aiemmat Adler-itsekin kirjat ja pitänyt niistä todella paljon! Yksi suosikeistani!

 40. Päivi Lepistö

  Tykkään Jussin kirjoista mahdottomasti! Olisi hienoa voittaa kirja. Ja kiitos blogistasi! 😊

 41. Kati

  Oi! Olisipa mahtavaa! Ja täytyypä alkaa seurata blogiasi!

 42. Tarja Nylander

  Olen lukenut kaikki aiemmat ja varasin kirjastosta tämän, mutta mahdoton jonotus. Muut Jussin kirjat olen ostanut, mutta nyt en vielä ole voinut. Olen pitänyt hänen kirjoistaan, vaikka aika julmaa menoa niissä on. Päähenkilöt ovat onneksi symppiksiä, vähän outojakin hellyttävällä tavalla.

 43. Ranja Suntio

  Mukaan arvontaan. En ole tutustunut vielä hänen tuotantoon ☺

 44. Eeva Salmela

  Pohjoismainen dekkari osuu ja uppoaa 🙂
  Toivottavasti tämäkin kirja sen todistaa.

 45. Eija Siren

  Kiitos, osallistun arvontaan. Jussin olenkin jo ehtinyt tavata, mutta toki perinteisesti menen messuille.

 46. Sinikka Jaakkola

  Kiitos osallistun❤
  Olen lukenut nuita muita julkaistuja kirjoja ja olen kovin tykästynyt. Mukaansa tempaavia ja voin hyvin kuvitelka jopa itsenikin kirjaan mukaan.

 47. Minna Bragge

  Molemmat kiinnostavat, puuttuva lukematon Vartija täydentäisi kokoelmaani ja Camilla Greben taas olisi miulle uusi tuttavuus.. Mukana siis molempien arvonnassa.

 48. Daria Nyman

  Kiinnostava aloitus, kesti hetken ymmärtää kuinka blogiin pääsee saati osata kommentoida. Tässä se ilmeisesti onnistuu 🙂 Luen liikaa ”lukematta” mutta kirjailijan nimeen Adler-Olsen olen kyllä törmännyt ja mielestäni lukenut, kaivaten lisää. Nyt yrityksenä saada tärppi kohdalleni.

 49. Marita Kourula

  Oi, pakko lukea tuo 🙂

 50. salme pulkkinen

  kirja ois kiva

 51. Johanna

  Osallistuin arvontaan erittäin mielelläni, tätä sarjaa on suositeltu minulle 🙂 Toinen palkintokaan ei huonolta kuulosta 🙂

 52. Pirjo Viitajylhä

  Adler-Olsen on minun lempikirjailijani. Olen kuunnellut ne ruotsiksi (ilmestyvät ennen suomennoksia) ja lukenut suomeksi. Ihan parhaita!

 53. laukkarinenl

  Olisipa kiva voittaa kirja 🙂 voisin vaikka kirjoittaa siitä arvostelun blogiini.

 54. Mymmisme

  Kiva osallistua arvontaan, vaikken koskaan mitään voitakkaan 😀 Muta tämä kirja on ehdottomasti lukulistalla ✌️

 55. Ulla

  Mukana arvonnassa. Olen kaikki aiemmat kirjat jo lukenutkin. Metsästäjät oli varsinkin todella jännittävä loppuun saakka.

 56. Raija Hagman

  Kirjoittaja on minulla vasta jonotusvuorossa. Toivon pääseväni tutustumaan lukemalla piankin. Tämä olisi hyvä aloitus, vaikka olenkin ahkera kirjaston käyttäjäl

 57. KIITOS ARVONTAAN OSALLISTUNEILLE! Vartijan voitti Virpi Kalliainen ja Greben dekkarin Taru Pitkänen. Onnea voittajille!

 58. Paluuviite: Jussi Adler-Olsen: Uhri 2117 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s