Jälleen on aika osallistua kirjabloggaajien äänestykseen vuoden 2017 kirjoista. Osallistun tällä kertaa kaikkiin kategorioihin.
Blogistanian Finlandia
Kirjavuosi tuotti suurta iloa kotimaisesta kirjallisuudesta. Kovan väännön jälkeen nämä asettuivat tähän järjestykseen:
3 pistettä: Katja Kallio, Yön kantaja
2 pistettä: Rosa Liksom, Everstinna
1 piste: Anneli Kanto, Lahtarit
Blogistanian Globalia
Luin verrattain vähän käännöskirjallisuutta, mutta sen verran, että tohdin äänestää.
3 pistettä: Pierre Lemaitre, Silmukka
2 pistettä: Han Kang, Vegetaristi
1 piste: Haruki Murakami, Rajasta etelään, auringosta länteen
Blogistanian Kuopus
Tänä vuonna on huokailtu lukutaidon heikkenemistä. Siksi on muistutettava kaikkia siitä, että on lukutaitoon innostavaa, helppoa ja laadukasta kirjallisuutta eli selkokirjallistuutta myös lapsille ja nuorille. Muistakaa! Ja on inspiroivaa kotimaista kuvakirjalaatua – tällä kertaa yhden pisteen edestä.
3 pistettä: Tittamari Marttinen, Maalivahdin salaisuus
2 pistettä: Satu Leisko, Unohtunut poika
1 piste: Mauri Kunnas, Koiramäen Suomen historia
Blogistanian Tieto
Haluan laittaa genret sekaisin niin kuin tekee usein itse kirjallisuus. Tietoa voi tarjota myös rempseästi kuten kahden pisteen kirjani osoittaa. (Tosin kirjan romaaniutta ansiokkaasti todistelee Jukka Petäjä, HS 3.2.2018.)
3 pistettä: Hanna-Reetta Schreck, Minä maalaan kuin jumala. Ellen Thesleffin elämä ja taide.
2 pistettä: Juha Hurme, Niemi
1 piste: Ella Kanninen, Ellan kotona Italiassa
Bloggaajat julkaisevat kirjasuosikkinsa 4.2.2018 klo 10 ja lisäävät ne kunkin kategorian emäntäblogiin: Finlandia (Hurja Hassu Lukija), Globalia (Oksan hyllyltä), Kuopus (Yöpöydän kirjat) ja Tieto (Hannan kirjokansi). Äänestystulokset selviävät 5.2.2018 klo 10.
Veikkaanpa, että jos osallistuisin äänestyksiin, Yön kantaja olisi ollut kolmen parhaani joukossa!
Kirsi, et osallistunut! Ei vais, kyllä minäkin harkitsin. Vaikeaa on tämä listaus. Olisin halunnut erikseen runosarjan – sielua vääntäen valitsin proosat Finlandiaan, mutta niin nyt tein. Valintani ovat tyystin fiilispohjaisia: tässä proosa, joka sai ihan kananlihalle ja sisuksiin kalvavuutta.
Kaikki Finlandia-listasi kirjat luin, mutta ne eivät omalle listalleni mahtuneet. Hurmeen Niemen heitin kärkeen, koska se oli vuoden kotimaisista ehdottomasti suurin lukunautinto. En ruvennut pohtimaan sen tietokirjamaisuutta, vaikka juuri genren rajojen rikkominen siitä tekee niin loistavan.
Ihan ilkikurisuuttani tyrkkäsin sen tietokategoriaan, ja Niemen hienous on siinä, että se ei kategorioista piittaa. Hieno kirjavuosi tietää hyvin erilaisia listoja, mikä on vain hyväksi.
Everstinna & Lahtarit: ♥
Niille suuri sydän! Ja kiinnostavalle kirjallisuudelle. On, mistä valita ♥️
Ihanaa, että sinullakin on Vegataristi listalla. Se oli minulle kirkkaasti vaikuttavin käännöskirja. Kotimaisissakin on kaksi samaa, ja Yön kantajastakin pidin paljon, vaikka se ei ihan kärkeen mahtunutkaan. Ja Schreckin kirjaakin harkitsin pitkään tietopuolelle.
Tästä tulee hauska listavierailupäivä! Runsaudenpulasta pitää omaan listaan valita – ja vähän arpomiseksi se meni. Syystä 😀
Hauskaa, että laitoit Niemen tietokirjalistalle, nyt jälkiviisaana sen olisi voinut itsekin heittää reteästi siihen! 😀 (Kirja jäi nyt pois kaikilta listoiltani.) Täytyypä lukea tuo Petäjän teksti, kiitti vinkistä. Lahtarit ja Yön kantaja olisivat voineet olla mullakin Finlandiassa jos olisin keskittynyt vain romaaneihin, mutta halusin listalle suuren vaikutuksen tehneet novelli- ja runokokoelmat myös.
Tuomas, nostan hattua genrevalinnoillesi. Minua nyt vähän jäytää, että ohitin Kontion runokokoelman ja päädyin proosavalikkoon. Ja kyllä, tein tietoisen Niemi-valinnan.
Jep Tuija! Globaliassa kaikki samoja, järjestys vaan eri. Pikaisella silmäyksellä hurjasti hajontaa. Merkki vaan siitä että bloggarit lukevat monipuolisesti.
Riitta, juuri niin. Ja hyviä kirjoja riittää!
Tiedon äänet poimittu mukaan laskuihin. Kiitos äänestämisestä!
Hanna, kiitos emännöinnistä!
Hyvät valinnat = olisin voinut valita samoja… Paitsi Lahtareita en ole lukenut, kuten tiedät, luotan näytelmän näkemiseen! Schrekin kirjaa en kerennyt harmi kyllä lukea, mutta henkisellä lukulistalla!
Henkinen lukulista voi muuttua aineelliseksi: kummatkin kirjat saat vaikka minulta lainaan!
Jopas, listoillemme ei mahtunut yhtään samaa teosta! Kunnaksen Koiramäen Suomen historia on ainut, jonka olen lukenut ehdokkaistasi. Oma suosikkini kaunokirjallisuudessa oli Kytömäen Kivitasku, lasten- ja nuortenkirjallisuudessa Thomasin Viha jonka kylvät.
Tuo Thomas täytyy lukea, eli lukulistalle se. Kytömäen kivitaskun olisin voinut valita, se on ehdottomasti TOP10-listallani.
Bravo, sinulla on Silmukka! Ajattelin, että tätä eivät kirjaa ja Lemaitrea tuntemattomat tajua:) Se vaan on niin hyvä.
Everstinna ehdottomasti<3 Lahtarit olisi tullut lukuun, mutta tuli hetki, jolloin en jaksanut aihetta…Yhteensattumien summa.
Yön kantaja on niin hieno nimi, että kirja pitäisi lukea jo senkin takia. Minulla neljäs olisi ollut Lumikadun kertoja…Kirjojen nimet kuin runoa<3
Silmukka – ehdottomasti. Samoin Everstinna. Niin paljon hyviä kirjoja!
Everstinna ja Silmukka minunkin listoillani. Varmaan olisi Niemikin, jos sen lukeminen ei olisi vielä kesken.
Niemi on hieno kirja – genrestä riippumatta.
Ellan kirjat ovat ihania! En ole niistä koskaan blogannut, mutta kirjastossa olen selaillut ja ihaillut hänen Italia-kirjojaan. Oiva tapa nostattaa matkakuumetta. 🙂
Kyllä vain! Piste meni puhtaasti eskapismille.