Robert Seethaler: Kokonainen elämä

Kaikenlainen proosa sytyttävästi kerrottuna kelpaa minulle. Luen kokeilevaa kirjallisuutta, viihdettä ja perinneproosaa. Eniten jälkimmäiseen kallellaan on Robert Seethalerin romaani Kokonainen elämä (Aula & Co 2020), mutta hienoisella modenismitwistillä.

Perinteisyys tarkoittaa sitä, että romaanissa paneudutaan yhteen henkilöön ja kerronta pääosin on kronologista. Realismiin nojautuva päätyyli rikkoutuu muutamaan otteeseen, ja modernismin henkäys syntyy tietoisesta kerrontaotteesta ja muutamasta harkitusta kronologian murtamisesta. Kokonaisuus tuo levollisen olon: luotan kertojaan ja kerrontaan. Voin levätä tekstin turvassa.

”Menneisyys näytti mutkittelevan joka suuntaan, ja tapahtumien kulku meni sekaisin hänen muistissaan tai sitten sai erikoisella tapaa aivan uuden muodon ja merkittävyyden.”

Sisältö ei silti ole siloinen, sillä päähenkilön Andreas Eggerin kovaan elämään noin 1920-luvulta lähelle nykyaikaa mahtuu monta tragediaa. Kokonainen elämä on nimensä mukainen elämäntarina raskaine murheineen ja muutaminen onnenhetkineen, joita ei paisutella tekstissä, joten lukija saa tilaa eläytyä, järkyttyä ja liikuttua.

wp-1589111421608.jpg

Karu, hidas, vaatimaton Egger sijoittuu tavallisten tallaajien kunniagalleriaan. Jokamiesnäkökulmasta kirja kuljettaa halki eurooppalaisen rakennemuutoksen maataloudesta teollistumiseen ja palvelutalouteen. Tässä romaanissa näyttämönä toimivat vuoristomaisemat ja niiden kehittyvä turismi. Sotaa ei saksalaisromaanissa voi ohittaa, ja siitä kirja näyttää hieman tavanomaista poikkeuksellisemman näkymän.

Tiivis romaani on ilmava. Tapahtumakulun lisäksi siihen mahtuu huomioita elämän merkityksestä. Kun ne tehdään yksinkertaisen miehen silmin, korostuu se, että elämä ja sen arvoituksellisuus on arvokas sellaisenaan. Ei tarvita saavutuksia tai tavoiteltuja onnen aiheita. Riittää tavallinen kokonainen elämä.

”Egger nyökkäsi, ja prokuristi huokaisi. Ja sitten prokuristi sanoi jotain, jota Egger ei enää koskaan unohtanut, vaikkei sitä sillä hetkellä ymmärtänytkään: ’Sitä voi ostaa mieheltä tunnit, sitä voi varastaa hänen päivänsä tai ryövätä häneltä koko elämän. Mutta kukaan ei voi viedä mieheltä edes yhtä ainokaista hetkeä. Niin se on, ja nyt jätät minut rauhaan!’”

– –

Robert Seethaler
Kokonainen elämä
suomentanut Raimo Salminen
Aula & Co 2020
romaani
140 sivua.
Kaveri lainasi kirjan.

Muualla mm. Hemulin kirjahylly ja Kulttuuri kukoistaa.

4 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

4 responses to “Robert Seethaler: Kokonainen elämä

  1. Luen parhaillaan kirjan viimeisiä sivuja. Hieno teos, tuo mieleen Williamsin Stonerin.

    • Anneli, niin tuo. Minulle tulee mieleen, että kirjailija on halunnut tietoisesti Stonerin sijasta päähenkilöksi simppelin taviksen. Siten romaaniin tulee toisenlaista tunnelmaa kuin Stonerin luokkaretkeen.

  2. Yksinkertaisesti: upea teos! Seethalerin pelkistetty ja oivaltava tapa kirjoittaa ja kertoaa osuu ja uppoaa, toivottavasti jatkoa uralle seuraa:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s