Pasi Virtanen: Mr Pain

Joka viides työikäinen suomalainen kärsii pitkittyneestä kivusta ainakin jossain vaiheessa elämäänsä, ja jokainen kokee kivun eri tavoin (HS 27.5.2021). Ihan tuttu juttu kipu on minullekin, mutta luettuani Pasi Virtasen kirjan käsitän, että on eroa kivulla ja kivulla. Mr Pain (Enostone 2021) kuvailee toimintakyvyn invalidisoivia hermovauriokipuja, joihin ei ole korjaavia hoitoja, vain hetkellisesti auttavat piikit, lääkkeet, kipuhypnoosi ja kipusimulaattori.

Lääketiede tarjoaa perustan, mielenhallinta tarjoaa henkisen voiman, ja käytännön elämään saa helpotusta apuvälineistä – -.” Virtasen kekseliäs konsti elää sietämättömän kivun kanssa on henkilöidä se, sillä Mr Pain on elinikäinen – tinkimättömän tyly – kumppani. Kirjassakin se välistä kommentoi:

”Mutta kivutonta oloa minulla ei ole koskaan.

MR. PAIN: EIKÄ TULE.

Kivun tunne on ahdistava. Kun on asia, jota ei saa hallintaan, niin totta kai se ahdistaa.”

Virtanen ei vähättele koettelemuksiaan, ja hän tuo esille senkin, että ensimmäiset kipuvuodet kuluivat kapinoiden juomingeissa. Selviytymiskeinot kuitenkin vaihtuivat: voimanlähteet ovat perhe, musiikki ja mindfullness. ”Keskityn hyvään” ei kuulosta tässä tarinassa miltään hötöltä. Ei sekään, että hän on oppinut näkemään ympärillään olevan kauneuden, ei vain itseään. Kertojan omia sanoja vahvistavat haastattelupätkät asiantuntijoilta, Virtaselle tärkeiltä muusikoilta, kolmelta pojalta ja Esa Saariselta

Tekstistä kuuluu poikkeusyksilön ääni, arvomaailmansa kirkastanut perheenisä. Kirjan on toimittanut Petri Tamminen, jonka perustyylistä kerronta poikkeaa, joten kirjaan on saatu omaääninen pasivirtasuus. Sanomallisesti kirjassa korostuu selviytymiminen, ja mukana on vertaistukea ja työkirjamaisuutta kipupotilaille. Ja lukijan, jonka kipu ei ole kroonistunut, kirja pysäyttää: ”Mietin jatkuvasti, kuinka ihminen voisi tajuta, ilman että sen tarvitsee käydä läpi jotakin kohtalokasta, että elämä on tässä.” 

Pasi Virtanen

Mr Pain. Keskusteluja kivun kanssa

toimittanut Petri Tamminen

Enostone kustannus 2021

elämäkerta

97 sivua.

Sain kirjan kustantajalta.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s