Karoliina Kouvola: Pohjolan jumalattaret

Naistenviikolle ajoitan Karoliina Kouvolan kirjan kansanrunoutemme naismyyteistä. Pohjolan jumalattaret (SKS 2021) esittelee kolmisenkymmentä naishahmoa, joilla oli valtaa uskomusperinteessä:

”Entisaikoina metsä kuhisi uskomusolentoja. Korpi oli toista kuin oma tuttu ja turvallinen oma pihapiiri, joten sinne askellettiin kunnioittavasti, metsänolentoja puhutellen ja lepytellen.”

Uskomusolennoilta pyydettiin suojelusta ja hyviä saaliita. Eri tarkoituksiin oli eri henkiolento. Kouvolan kirja esittelee näitä siksi, että myös uskomusperinteen naishahmot pysyvät mielessä, ei vain Kalevalan miehet. Naisista tuttuja ovat etenkin Pohjan akka ja Aino, nyt tulee lisäksi tukku uusia, kiehtovia olentoja.

Kouvola kuvailee kirjan feminiinit napakasti. Kustakin hahmosta on kirjassa pari sivua. Silti ne tiiviinäkin antavat eloisan kuvan kunkin uskomusnaisen voimista ja taipumuksista. Samalla saa hämmästellä kansan mielikuvitusta. Tuollainen naisjoukko ei synny yksitotisten sepittelijöiden päissä.

Nautiskelen naishahmojen ominaisuuksien ja toimivallan kuvauksia ja pähkäilen, kuka mahtaa olla suosikkini. Koska en harrasta metsästystä, kirjan lopun eri saaliseläinten haltiat eivät niin iske. Paradoksaalinen Mielikki minua kiehtoo, samoin Annikki, Ajattara ja dualistinen sisaruspari Päivätär ja Kuutar. Naiseuden alku ja juuri henkilöityy Luonnottareen, vaikuttavaan naishahmoon:

”Luonnottaret ovat itämerensuomalaisen mytologian naisia, jotka asuvat kosmoksen keskustassa ja kehräävät siellä elämän kudosta kultaisesta langasta. Luonnottaret tuntevat ihmisten kohtalot, joten he esiintyvät kansanrunoudessa tulevasta karusta kohtalosta varoittavina hahmoina. Heidän skandinaaviset sisarensa, nornat, kehräävät henkin elämänlankaa maailmanpuun juurista muodostuneissa saleissa. Luonnotarten kutoma päivänlanka päättyy iltaan ja uneen, elämänlanka kuolemaan.”

Kouvolan tekstin selkeys ilahduttaa, ja siksi kiehtovat uskomusolennot jäävät päähän pörräämään, kenties ilmystyvät tulevilla metsäretkillä. En itse näe heitä sarjakuvatyylisinä kuten kirjan kuvittaja Apila Pepita, vaikkakin mustavalkoisissa kuvissa on hahmojen edellyttämää voimaa ja rouheutta. Ja tämä vielä: jos naismyytit kiinnostavat, suosittelen myös Kaisa Pulakan kirjaa Kurittomat, jossa eri kulttuurien naismyytit löytävät toisiaan.


Karoliina Kouvola

Pohjolan jumalattaret

kuvittanut Apila Pepita

SKS 2021

tietokirja

119 sivua.

Sain kirjan kustantajalta.

1 kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus

One response to “Karoliina Kouvola: Pohjolan jumalattaret

  1. Paluuviite: Naistenviikko 2021 alkaa & kirjavalintani | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s