Kristiina Vuori: Samettiin kätketty

Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia, Tinja – nimipäiviään viettävät: onnittelut! Naistenviikko on siten viimeisessä päivässään, samoin kirjasomen naistenviikkohaaste. Päätöspäivälle valitsin historiaviihdettä yhdeltä Kristiinalta. Juttuni loppuun lisäsin linkit kaikkiin viikon juttuihini. Huomenna blogissani on koko haasteen koontipostaus, josta näkee mukana olleet blogit ja linkkejä blogijuttuihin.

*

Turussa käyn aina mielelläni, viimeksi maaliskuussa, ja miksei sopisi sinne myös vierailu 1640-luvun loppupuolella. Sinne vie Kristiina Vuoren historiallinen romaani Samettiin kätketty (Tammi 2021).

Romaanin kertoja, kolmikymppinen leskivaimo Margareta, toimii kätilönä. Turussa etsitään vauvansa Aurajokeen heittänyttä naista ja Margareta osallistuu etsintöihin. Lapsenmurhaaja pyritään paljastamaan lypsämällä kaupungin naisia. 

Välillä kerronta kulkee hän-muodossa, jonka on tarkoitus lisätä lukijan jännitystä: kenestä kerrotaan ja onko Margaretalla itsellään jotain tekemistä salasynnyttämisessä?

Ymmärrän ja tavallaan en ymmärrä romaanin rakennetta. Ensimmäinen osa sisältää lapsensurmaajan etsinnän ja Margaretan salaisen suhteen muistelun, mutta toinen osa on takautuma Margaretan rakkaussuhteen syntymisestä ja voimasta – sehän jo selvisi ensimmäisessä osassa. Mutta tarkoitus pyhittää keinot: kerronta paisuttaa pariskunnan vetovoimaa. Kolmas osa kuvaa rikostutkintaa ja oikeustoimia sekä sulkee Margaretan kohtalon.

Samettiin kätketty luottaa rehevään ilmaisuun, mitä tulee suhteiden ja seksuaalisuuden kuvailuun. Historiaviihteen perinteitä se myös hyvin noudattaa rakkausromaanina, johon kuuluu järjen vievä hullaannus, epäsäätyisyydestä piittaamaton yhteys ja epäselvyydet suhteen pysyvyydestä. Niistä rakentuu Margaretan ja skotlantilaisen kauppiaan Alexin rakkausdraama.

Tällä kertaa en tempautunut mukaan kirjan romanssiin, taisin kaivata siihen yllättävää ja odottamatonta. Pidänkin Vuoren romaanissa tärkeimpänä naisen aseman käsittelyä. Siinä Vuori on vahvoilla.

Kätilö on ammatti, joka tarjoaa terävän näkökulman tarkastella naista 1600-luvulla. Synnytys on naisen elämän riski yhteiskuntaluokasta riippumatta. Romaanissa on esimerkiksi väkevä kuvaus kohtalokkaasta lapsenpäästöstä. Kaikki muu synnytyksen ulkopuolella ilmentää epätasa-arvoa yhteiskuntaluokkien ja sukupuolten välillä.

Naisia koskevat eri säännöt kuin miehiä. Miehet saalistavat ja kauppaavat naisia omiin tarkoituksiinsa, mutta syytökset ja synti kohdistuvat vain naisiin. Vain naiset saavat siveettömän häpeäleiman pienistäkin hairahduksista saatikka salavuoteudesta tai lapsensurmasta.

”Pappien mukaan meissä naisissa pesivät pahat mahdit, meidän ruumiimme on demonien saastuttama ja altis hallitsemattomille tarpeille ja himoille. Julistavat, että miehissä asustaa järki ja siksi he pitävät lihallisuutensa kurissa meitä paremmin.”

Kaksinaismoraalisella uskonnolla pyhitetyn miesten lakien maailma tulee räikeästi esille oikeuslaitoksen toiminnassa. Tämän kaiken Vuori onnistuu punomaan Margaretan elämänkokemuksiin ja romaanin päätapahtumiin niin, että vakuutun ajankuvasta.

Kristiina Vuori: Samettiin kätketty, Tammi 2021, 259 sivua eKirjana. Luin BookBeatissa.

Naistenviikolla 2022 postaamani jutut:

18. heinäkuuta – Riikka: Riina Tanskanen, Tympeät tytöt
19. heinäkuuta – Sari, Saara, Sara, Sarita, Salli, Salla: Johanna SinisaloUkkoshuilu
20. heinäkuuta – Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareeta: Helena Ruuska, Mary Gallen-Kallela
21. heinäkuuta – Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hannele, Hanne, Joanna: Paula Havaste, Laahus & Johanna Valkama, Kuningatarlaiva
22. heinäkuuta – Leena, Matleena, Leeni, Lenita: Jenni Pääskysaari, Mielen maantiede
23. heinäkuuta – Olga, Oili: Jasmine Westerlund, Olly Donerin kiehtova elämä
24. heinäkuuta – Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia, Tinja: Kristiina Vuori, Samettiin kätketty

Jätä kommentti

Kategoria(t): Romaani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s