Miina Supinen: Liha tottelee kuria

Liha tottelee kuriaTämähän on työmatkabussikirjaksi mainio! Luvut ovat lyhyitä, juoni etenee vikkelään ja  kieli jolkottaa notkeasti. Matkailen siis rattoisasti Miina Supisen romaanin Liha tottelee kuria (WSOY 2007) kanssa.

Ylemmän keskiluokan perheessä on ruuvit löysällä. Sisustussuunnittelijaäiti määräilee hermostuneena matriarkkana, kapelimestari-isä haahuilee taidehöpönä, esikoistytär kurittaa kroppaansa seksileikeissä, teinipoika hurahtaa kehonrakennukseen ja nelivuotias kuopus liihottelee onnellisen viattomana. Porukan kohellusta sivuavat tolkullinen kuntosaliyrittäjä, päiväkodin ääliöjohtaja, väliaikainen laitapuolen lastenhoitaja ja julkea sukellusopas.

Ensin alkuun ajattelen, että perheen vuorovaikutushan sujuu rennoissa tunnelmissa ja välit ovat aika mutkattomat. Sitten paljastuu, että vaikutelmaa kannattelevat mamman huolellisesti rakentama kulissi ja manipulointi.

Äidin peittelyprojekti on vinksauttanut kaikki perheenjäsenet, eli teemana on pahojen asioiden maton alle lakaiseminen, villaisella painaminen – mitä ihmeen sanontoja tälle vielä onkaan. Erilaiset hallinnan yritykset peittävät todelliset tunteet. Kokonaisuudesta muodostuu virkeä siten, että kulissien kukistumista seurataan äidin, tyttären ja pojan näkökulmista siihen pisteeseen asti, kun liha ei tottele enää kuria. Käänteen koittaessa esimerkiksi Astra-tytär räjähtää näin:

”Voi vittu kun kukaan ei koskaan ymmärrä mitään!» Astra huusi. Totta kai minä olen tavallinen ja sinä olet tavallinen ja kaikki on ihan tavallista ja vittu nakit ja muussi! Se on kaikki teeskentelyä! Se on niin haurasta. Se on niin kuin perhosen siipi. Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää?”

Romahtamisessa on show-tunnelmaa. Meheviä tyyppikuvia Sutinen maalailee leveällä pensselillä. Kokonaisuus on viihdyttävä, vaikka päätösosuus hieman lopsahtaakin. Lopun avonaisuudesta kyllä pidän. Hirtehisen hauska välipala!

– – –
Miina Supinen
Liha tottelee kuria
WSOY 2007
romaani
370 sivua.
Luin HS-kirjastosta.

2 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

2 responses to “Miina Supinen: Liha tottelee kuria

  1. Luin taannoin Supisen novellikokoelman ”Apatosauruksen maa”, ja pidin lukemastani. Taidanpa tarttua kokonaiseen romaaniinkin vielä joskus! 🙂 Ainiin, olet avainsanaksi kirjoittanut vahingossa Miina Sutinen, et Supinen 🙂

  2. Ou nou, kiitos huomiosta! Korjaan typerän mokani. Ja suosittelen romaania, virkistävän revittelevää proosaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s