Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

Aina herättyään Saara tunnusteli ensimmäiseksi pelkojaan. Hän levitti ne eteensä kuin viuhkan.

Tällaiset visuaalisuuteen vikittelevät kielikuvat ihastuttavat minua. Hiotusta kerronnasta nautiskelen Leena Parkkisen romaanissa Säädyllinen ainesosa (Teos 2016). Tarinassa on arvoituksellisuutta ja viileyttä, jossa kuitenkin polttaa näppinsä. Juonessa on salaisuuksia, siispä sananen vain ajasta, henkilöistä ja tunnelmasta.

Parkkinen pureutuu etenkin 1950-luvun tunnelmiin. Sota on ohi mutta niin lähellä, se vaikuttaa kaikkeen: garderobin koostumukseen ja laatuun, ruokasäännöstelyyn, sukupuolirooleihin, tapakulttuuriin. Pikantti yksityiskohta on sodan välttäneen Ruotsin itseriittoinen hyvinvointi. Kaikkiaan ilmapiiri tavoitetaan tekstissä hienosti. Ajan vaatima käytös on pinnalta hillittyä, jolloin paljon jää sanomatta ja näyttämättä, mutta joka solulla aistii, että pinnan alla porisee kiellettyjä tunteita.

Säädyllinen ainesosa

Mistä romaani kertoo? Hämäyksistä, salaisuuksista, menneistä tapahtumista, jotka vaikuttavat yhä. Se kertoo myös ihmissuhteista, joita täytyy naamioida normiin sopiviksi. On suhteita, joita siedetään, tai sellaisia, joihin liittyy sitoutunut huolehtivuus, ja sitten niitä, joissa hullaannutaan säädyllisyyden rajat ylittäen. Latausta siis on. 

Kuitenkin jonkinlainen epämääräisyys hämärtää, enkä saa kiinni kaikista motiiveista, vaikka jännäriasetelmiakin rakennetaan. Atmosfääri on oleellinen: siinä on kylmän sodan henki, menneen lumoa ja vaaran tuntua. Outo omakohtainen sattumus on se, että katsoin heti kirjan luettuani elokuvan Carol, ja aistin siitä kirjalle tuttua väreilyä ja ajankuvaa.

Joskus hän ajatteli, että hänen ja maailman välissä oli huurrettu lasi, sen ulkopuolella tapahtui todellinen elämä: suuret tunteet ja tarinat, joista hän oli lukenut vain kirjoista.

Saarasta ei oikein ota selkoa. Nykyhetken Saara on rakastava äiti ja tunnollinen rouva. Aviomies on yksi haalea mutta itsekeskeinen hölmö, mutta oleellinen tausta Saaran kehitykselle. Tavallinen, nukkavieru pikkurouva on pintakuva, jota takautumat terävöittävät, ja silti Saarasta jää ääriviivaton käsitys. Onkin kummallista, miten kiinnostava muotokuva syntyy naisesta, jolla ei oikeastaan ole omaa persoonaa.

Saara oli aina ollut sellainen, hänen mielialansa vaihtelivat aina kulloisenkin keskustelukumppanin mukaan.

Saaraan hiipivän muutoksen ja romaanin jännitteiden katalysaattorina loistaa naapurin Elisabeth, todellinen femme fatale. Poikkeuksellisen kosmopoliitit elämänvaiheet lisäävät naisen jännittävyyttä. Hänkin on tavallaan persoonaton mutta toisella tavalla kuin Saara. Jos Saara on valuva, valkoinen maito, Elisabeth läikkyy kuin punaviini, siis jättää jälkeensä vaikeasti poistettavia tahroja.

Pidän romaanin rakenteesta. Tapahtumia seurataan Saara edellä, lähinnä vuonna 1956, mutta merkittävät piipahduksen Elisabethin sota-aikaan ja sodasta toipuvaan Eurooppaan vaikuttavat tarinaan. Niistä moni romaanin salaisuuksista juontaa. Ruokalajein nimetyt lukuotsikot ovat aika hauskoja, osin osoittelevia, osin osuvia. Elisabethin kirjeillä on merkitys, myös sillä, että niistä erottaa heti, ettei niitä ei ole tarkoitettu lähetettäviksi.

Kovin kirjallinen teos on tämä Säädyllinen ainesosa. Se on osa viehätystä, siitä syntyy tyylikästä proosaa, kiehtovaa ajakuvaa ja tunnelmaa. Olen tyytyväinen, että pääsen todistamaan kahden erikoisen naisen käänteitä ja kohtaamista sekä arvoitusten jatkuvuutta.

”Sinun pitää valita, Saara. Kun katsot myöhemmin vuosien taakse elämääsi, niin tämä on se hetki. Se hetki, kun sinä et enää lukenut kirjoja vaan sinusta tulee nainen, josta voisi kirjoittaa kirjan.”

– – –
Leena Parkkinen
Säädyllinen ainesosa
Teos 2016
romaani
335 sivua.
Sain lainaksi bloggaajakaverilta.

Muissa blogeissa mm. lumoutunut Lumiomena, tekstiin tempautunut P.S. Rakastan kirjoja ja ihastuneesti ällistynyt Kulttuuri kukoistaa.

12 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

12 responses to “Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

 1. Muistan Parkkisen joskus sanoneen, että hän ei katso aikaa lineaarisesti, vaan hetkinä: se näkyy tässäkin. Ja tuo kieltämättä hieman haastetta lukijalle. Pidän kyllä tällaisesta salaperäisyydestä ja tunnelmasta, jonka Parkkinen aina luo. Hyviä vertauksia sinulla, viineine ja maitoineen!

 2. Tämä on tulossa minulle tänään kirjastosta. Otin sieltä, koska en ole varma, onko tämä ’minun kirjani’. Viittaus Caroliin sai minut muistamaan, mikä filmi on ostettava…Kiitos<3

 3. En uskaltanut ihan joka sanaa arviostasi lukea, kun tämä on nyt seuraavana lukupinossani. Mutta odotan paljon 😉

  • Kerro sitten luettuasi, miltä maistui ainesosat 😺

   • Huh, olihan tämä huikea teos! Todella hieno. Kirjoitat tästä kiinnostavan pohdiskelevasti, itselläni tahtoi sanat loppua kesken, kuten usein käy näin hyvän kirjan äärellä, ja teksti on melkein pelkkää hehkutusta, vaikka kirja meni kyllä syvemmälle ❤

   • Kiitos, Katri! Jumahdin henkilöhahmoihin kiinni. Pistivät pohtimaan. Kyllä ovat mielenkiintoisia, samoin kuin se, miten naisten aiempia elämänkokemuksia putkahtelee.

 4. Hieno tuo sinun rinnastus maitoon ja viiniin. Tarinan monitahoisuus ja tunnelma lumosivat minut. Helsinki ja Porvoon saaristo. Ihana kirja. Vuoden parhautta kotimaisissa.

 5. Omppu/Readerwhydidimarryhim

  Tuija, olen Säädyllisestä ainesosasta ihan fiiliksissä. Luen tekstistäsi, että sinä et ehkä ihan yhtä paljon. Tiedät, kun tulee halu sanoa, että romaani on täydellinen. Vältän tuota sanaa, mutta se maistuu suussa siitä huolimatta Parkkisen romaania ajatellessani.

  Kuvittele, tämä teos muutti bloggaustyylini. Ihan vaan jotenkin, että varsinaisesti ensin asiaa edes huomasin. Hurraa Leena Parkkinen! Huraa huraa huraa!

  • Omppu, käyn heti blogissasi. Ai muutti tyyliäsi. Nyt on vahvaa!

   Minulle ei Säädyllinen ainesosa ollut täydellinen mutta selkeästi kevään kärkiviisikossa. Joihinkin juttuihin jäin haahuilemaan, mutta (toistan) tunnelma ja ajankuva – se vangitsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s