Helsingin kirjamessut tuloillaan

Parin viikon päästä Messukeskus on pullollaan kirjallista vipinää 26. – 29.10.2017. Esittelen muutamat tärpit omilta messupäiviltäni. Valitsen takaperoisen lähestymisen sunnuntaista perjantaihin. Torstaina työ ja muu tohina pitävät minut poissa messuilta.

Kirjamessut 2017 banneri

Sunnuntai

Lukupiirit mahdollistavat vetäytymisen suljettuun, rauhalliseen tilaan ja keskittymisen yhteen kirjaan. Lukupiirissä lukija kohtaa kirjailijan. Olen bloggaajana mukana sunnuntaina klo 10.15 – 11.15 lukupiirissä, jossa aiheena on Anneli Kannon upea, moniääninen romaani Lahtarit (tila 201). Vielä mahtuu mukaan: ilmoittaudu kirjamessujen linkin ohjeiden mukaan.

Lukupiirin nimissä arvon kirjamessulippuja, joten kerro halukkuutesi osallistua messuille tämän postauksen kommentissa (tai Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa). Olet mukana lippuarvonnassa, kun vastaat viimeistään 16.10. Klo 17. Lipun voit käyttää haluamanasi messupäivänä.

kirjamessut_lahtarit

Lukupiirin jälkeen tähtään klo 11.30 kuuntelemaan ajatuksia Linnan Tuntemattomasta ja kokoelmasta Toinen tuntematon (Minna Canth) sekä klo 12 Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historiasta (Aleksis Kivi). Nämä kirjat hienosti – luonnollisesti eri tavoin –  välittävät historiaa ruohonjuuritasolla.

Annan itselleni kunnolla haahuiluaikaa ennen klo 15 alkavaa esikoiskirjapalkintoehdokkaiden esiintymistä (Aleksis Kivi). On kiinnostavaa, osuuko ehdokkuus vuoden mittaan lukemilleni esikoisille, kuten Komendantti ja Vien sinut kotiin.

kirjamessut_esikoiset

Lauantai

Lauantaiaamupäivän liehun kutsutilaisuuksissa. Niiden jälkeen valitsen illansuun ohjelmaa. Koska kuuntelin juuri Peter Franzenin uutuusromaanin äänikirjana, käyn kuuntelemassa taas hänen ääntään virkeän Ella Kannisen haastattelussa (klo 16, Aleksis Kivi).

Kirjabloggaajat päivystävät messupäivinä Booknäsin osastolla 6m48. Bloggaajat kirjavinkkaavat ja keskustelevat kirjoista. Lauantaina pistäydyn osastolla useasti.

Messuilla on ilahduttavasti runo-ohjelmaa. Runoilijat esiintyvät ja välitävät elävästi lyriikkakokemuksia. Taidan pistäytyä ainakin kaiken alkujuurilla, sillä Tarina-lavalla klo 17 juhlitaan: 100 vuotta suomalaista lastenrunoutta.

Philp Teirin romaani Tällä tavalla maailma loppuu on jotenkin hukkunut kirjavirtaan. Kenties porvariston hillitty charmi ei näinä aikoina lyö läpi. Minä vaikutuin kirjasta, joten kirjailijan ajatukset kiinnostavat (Aleksis Kivi klo 17.30).

Ehkä päätän päivän ”Antiikin myytteihin” (Kullervo klo 18). Ne tuntuvat yhä vaikuttavan kirjallisuuteen.

Perjantai

Aloitan klo 11, sillä syksyn kirjakolahduttajat Rosa Liksom ja Kjell Westö ovat silloin yhtäaikaisesti lavalla (Aleksis Kivi). He keskustelevat kirjoittamisen ja maailman muuttumisesta. Hetken harhailun jälkeen käyn kuulostelemassa Selja Ahavan haastattelua (Mika Waltari klo 12.30), sillä hänen uutuusromaaninsa kerronta kiehtoo minua.

Lounaan jälkeen tähtään klo 15 Mika Waltari -lavalle, jossa julkaistaan Johanna Kartion selkoistus Eppu Nuotion romaanista Peiton paikka. Samassa tilaisuudessa julistetaan seuraava selkokirjakummi. No, julkistan sen jo tässä: Tuomas Kyrö – eli kahden vuoden kuluttua ilmestyy ensimmäinen selko-Mielensäpahoittaja. Samassa tilaisuudessa palkitaan selkokirjallisuuden edistäjä, no, sen saaja jääköön vielä salaisuudeksi!

Peiton paikka_messut.jpg

Pidän tärkeänä, että näissäkin kirjakekkereissä muistetaan myös lukijat, joille lukeminen ei ole helppoa. Siksi selkokirjat (Selkokeskuksen osasto 6b68). Ja sen ohella iloitaan messuilla laajalla skaalalla kaikenlaisten kirjakuluttajien makumieltymyksistä, lastenkirjoista kovan luokan tietoteoksiin.

Siis tule messuille mukaan! Ohjelma on messujen nettisivuilla.

Muista: ilmaislippuja luvassa juttuuni kommentoimalla.

 

71 kommenttia

Kategoria(t): Kilpailu, Kirjallisuus, Tapahtuma

71 responses to “Helsingin kirjamessut tuloillaan

 1. Eeva Kähäri

  Rosa Liksom, Kjell Westö ja Anneli Kanto mielessä ensimmäisinä. Kaikkien teokset jo luettu. Ja tytär mielii mukaan.

 2. Kristiina

  No lippua ei vielä ole, mutta olen ilmoittautunut la Dan Brownia kuuntelemaan. Eli sen mukaan mennään muukin ohjelma… 😂

 3. Olet mukana arvonnassa!

 4. Leena

  Mukana arvonnassa!

 5. Liisanen

  Mukana arvonnassa

 6. SannaMi

  Mukana! En ole vielä käynyt aikaisemmin. Nyt olisi kuitenkin sopivasti aikaa käydä katsomassa, että millaiset messut ne ovat 🙂

 7. Risto Vaissi

  Kolmeen lukupiiriin ilmoittauduttu ja kirjat luettu. Ohjelmastakin napsittu kohtuullisesti yhtätoista kalenteriin…

 8. Jyrki Ylä-Juhakkala

  Toivotaan että Dan Browniin mahtuu mukaan ja arvontaan.

 9. Hanna

  Joka vuosi pyrin käymään messuilla. Haluaisin siis osallistua lippujen arvontaan. 🙂

 10. Tuula

  Perjantai ja Seija Ahava kiinnostaa minuakin. Mahdollisesti torstai-iltanakin ajattelin siellä piipahtaa.

 11. Ulla

  Paljon kiinnostavia kirjailijoita ja kirjoja,
  Kyllä messulippu kelpaisi;-)

 12. Kerttuli Piirola

  Kiitos mielelläni tulen mukaan!

 13. Mervi Tolonen

  Näyttäisi perjantai olevan varsin mielenkiintoinen, Liksom ja Westö. En ole vielä ilmoittaunut lukupiiriin. Katsotaan mahdunko.

 14. Messulippu kiinnostaa. Ja tuo Lahtaritkin, jos pääsen mukaan sunnuntaina. Lauantaina jokin Dekkarilauantain jutuista kanssa.

 15. tuatapper

  Olisipa hienoa päästä taas messuille, viime vuosi jäi väliin!

 16. Anu

  Osallistun lippuarvontaan. Olen ilmoittautunut Westön lukupiiriin. Viime vuonna Tommi Kinnusen Lopotti-lukupiiri oli upea kokemus. Tämä viikonloppu on minulle aina syksyn odotetuin.

 17. Tuija Heikkinen

  Ihan huippua olisi rankan kesän ja remontin keskeltä lähteä tutustumaan messuille uusiin kirjoihin ja kuulemaan kirjailijoiden mietteitä!Jos lippu arvonta ei osu kohdalle,taidan eksyä paikalle anyway! 🙂

 18. Riitta Hurme

  Unohtamatta antikvariaattien koukuttavaa antia….

 19. Mukana lippuarvonnassa. Laatuaikaa kirjojen parissa.

 20. Riitta

  Perinteisesti lauantaina on tullut käytyä, vain lippu uupuu

 21. Sonja tourunen

  Kirjat ja lukeminen kiinnostaa aina!

 22. Anneli

  Josko säkä kävisi ja onnetar pysähtyisi kohdalleni. Se ainakin varmistaisi tulemiseni messuille. Täältä pohjoisessa Suomessa kun aina joutuu pohtimaan lähtöä niin monelta kantilta. Eli mukana arvonnassa.

 23. Susanna

  Niin paljon mielenkiintoista ohjelmaa, kirjapinot houkuttelevat myös ostoksille.

 24. Helena Lauriala

  Ihanat messut, valitsen paikanpäällä

 25. Annika

  Kirjamessut on yksi vuoden kohokohdista. Rosa Liksomia on päästävä kuuntelemaan, joten toivotaan, että arpaonni osuu kohdalle 🙂

 26. Laura

  Tunnustan noviisiuteni – en ole koskaan käynyt kirjamessuilla, mutta olisihan se varmasti hieno kokemus 🙂 . Nyt jos sattuisin lipun voittamaan, voisin hyvillä mielin lähteä kinuamaan lapselle hoitajaa, kun kerran messuille ”pitää” mennä 🙂 . Tarjonta on todella laajaa – joka päivä paljon kiinnostavaa.

 27. Virpi Konola

  Hienoa että nostit esiin Paavo Castrenin ja Antiikin myytit, itselleni se tulee olemaan lauantain kohokohta.

 28. Marja Toppila

  Mukana haluan olla arvonnassa.

 29. Outi

  Tyttären kanssa menossa mukana. Lippuarvontaan siis😃Itseäni kiinnostaa juuri Dekkarilauantain ”ohjelmat”ja tytärtä mm. Roman Schatz ja toisen maailmansodan näkökulmia. Vuoden odotetuin tapahtuma kaikkine kirjoineen😍👍

 30. Ilona Vuori

  Lippu ilahduttaisi kovasti 🙂

 31. kaisaillukka

  Mukana arvonnassa! Katselin messuohjelmaa ja heti torstai vaikutti kiinnostuksenkohteisiini nähden tosi monipuoliselta ja jopa täydeltä päivältä. Muutama kirjailijahaastettelu erityisesti tähtäimessä, paneelit ovat myös usein mieluista kuunneltavaa.
  T. Kaisa

 32. Anu Lehmusvaara

  Ben Kalland hurmasi minut täysin.

 33. SUURI KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE! Toivotan antoisia messuja!

 34. Hanna

  Kiitos tärpeistä! Tarkoituksena on oman kirjapiirin kanssa osallistua lukupiiriin 🙂
  Messuja odotellessa! Mukavaa syksyn jatkoa!

 35. Milla

  Mukana arvonnassa!! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s