Satu Leisko: Avaruuden rajalla

Satu Leisko on aiemmin kirjoittanut nuorille selkokielistä fantasiaa. Nyt hän tekee uuden aluevaltauksen: Avaruuden rajalla (Opike 2020) saa kunnian olla ensimmäinen selkokielinen tieteistarina nuorille.

Scifi haastaa mielikuvitusta, koska sen lähtökohta on tuntematon tulevaisuuden maailma. Mutta siinä on silti aina jotain jokaiselle tuttua, mikä helpottaa lukijaa kiinnittymään tekstiin. Kirjat kertovat paljon ihmisistä, ihmissuhteista ja inhimillisesti tärkeistä asioista, ja scifissä tieteistulevaisuus on kertomuksen kehys ja ympäristö.

Miten Leisko saa tulevaisuuden ympäristön elämään? Antti Kososen kuvitus tukee tekstiä, joka mutkattomasti vie avaruuden maailmaan. Avaruusalukset ja avaruuden tutkimuskeskukset kuvataan kirjassa tarkasti, joten lukija saa niistä mielikuvat.

Tutkijat asuvat kahdessa talossa,

jotka ovat tutkimuskeskuksen sivulla.

Kauempana on kaksi matalaa rakennusta,

joissa on varastoja.

Tutkimuskeskuksen ja asuintalojen välissä on paikka,

johon yhteysalukset voivat laskeutua.

Tutkimuskeskuksen edessä ovat laiturit,

niitä on neljä.

Alus on kiinni kaikkein isoimmassa laiturissa.

Eihän sanasto ole tutuinta kieltä, mutta en usko, että varhaisnuoret kompastuvat siihen. Kirjassa on selkokirjaan paljon sopivaa: uusien asioiden selityksiä, toistoa ja helppoja virkerakenteita.

Juoni on selkeä. Visa matkustaa avaruuden tutkimuskeskukseen isän kanssa. Äiti on ollut siellä aikaisemmin, mutta hän on onnettomuuden vuoksi sairaalassa. Nyt on isän vuoro tutkia outoa alusta, josta myös Visa kiinnostuu – kielloista huolimatta. Varhaisnuorten scifiin sopivasti kirjassa on jännitystä, hyviksiä ja pahiksia. Nuoren neuvokkuus kuuluu nuortenkirjan juonikuvioon.

Teemoina ovat nuoren rohkeus nousta vääryyttä vastaan ja kaiken elävän kunnioittaminen. Siten kirjassa on sanomaa: empatiaan kasvamista. Kokonaisuus on viehättävä tutun ja uuden yhdistelmä.

Satu Leisko

Avaruuden rajalla

Opike 2020

kuvitus: Antti Kosonen

scifi-selkonuortenkirja

98 sivua.

Sain kirjan kustantajalta.

2 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

2 responses to “Satu Leisko: Avaruuden rajalla

  1. Marja-Liisa Seppänen

    Kirjaesittelysi on fiksu js informatiiivinen . Luin
    kiinnostuneena , vaikka scifi ei juuri kiinnosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s