Selja Ahava & Emma Puikkonen: Rakennenautintoja

Selja Ahava ja Emma Puikkonen ovat kirjailijoita, joiden romaaneita olen ihaillut. He ovat kokeneita ja taitavia prosaisteja erikseen, ja yhdessä heidän esseekokoelmastaan Rakennenautintoja (Kosmos 2023) kehkeytyy nautinnollinen kaleidoskooppi romaanikerrontaan. Alaotsikko Esseitä kirjoittamisen ja lukemisen ilosta kertoo kirjoittajien lähtökohdasta – kirjoittaminen ja lukeminen tuottavat nautintoja ja riemua. 

Kyllä kirjassa tulee esille myös kirjailijanäkökulmasta kirjoittamisprosessin raskaus, välillä epätoivokin, mutta seuraa siitä myös iloa. Minä koin iloa tämän kirjan monipuolisen ja havainnollisen esitystavan seurassa.

*

Aloitan kolmiosaisen kirjan pohdinnan keskeltä. Kirjan toisessa osassa Ahava ja Puikkonen möyrivät omien teostensa muoto- ja rakenneratkaisussa. Ahava avaa autofiktion kirjoittamista, eli romaani Ennen kuin mieheni katoaa saa ikään kuin ruumiinavauksen. Emma Puikkonen puolestaan omassa esseessään kuvailee Eurooppalaiset unetromaanin tietoiset ja tiedostamattomat ratkaisut.

Esseet houkuttavat lukemaan romaanit uudestaan. Ylipäätään on harvinaista ja nautittavaa tutustua näin perin juurin romaanien taustoihin ja ratkaisuihin kirjailijoiden itsensä esitteleminä.

*

Kirjan alkuosassa on kirjoittajien omia ja yhteisiä esseitä aukoista, ajasta, kertojapositiosta inhimillisestä ei-elolliseen, fragmenteista ja musiikkirakenteesta. Näissä esseistiikka kukoistaa: omakohtaista, pohdittua ja lukuisia eläviä esimerkkejä kirjallisuudesta ja muista taiteista.

Loppuosa ruotii määrittelyjä. Kirjoittajat järjestivät esseekirjansa kirjoittamisen oheen kirjallisuuskeskusteluja, ja niiden herätteitä on monissa esseissä. Esseessä ”Romaanin rakenteen perusteet” kirjoittajat maistelevat esseessään Laura Piipon ja Sinikka Vuolan keskustelun hedelmiä, kun aihe pureskelee romaanin määrittelyä. Romaani karttaa sellaista: ”Romaani on liukas pentele, joka pakenee tarkkoja rajauksia.” Syyt siihen välittyvät esseestä monipuolisesti. Lopussa on myös napakka käsitemäärittelyosuus.

*

Poimin juttuuni vain päällimmäisiä ajatuksia. Olisin voinut napata monia lainauksia kirjan havainnoista ja kirjassa mainittuja kirjailija- ja romaaniesimerkkejä. Se pisti silmääni, että Olga Tokarczukin kirja Päivän talo, yön talo mainittiin useasti. Siis lukulistalle.

Esseeteoksessa on kirjallisuusammattilaisille varmasti tuttua teoriaa ja käytäntöä (mitä sitten!), vaan kyllähän avartaa tällainen kirjailijoiden avoimuus käsitellä heitä kiinnostavia näkökulmia romaanitaiteesta. Ainakin tällaista kirjoista ja kirjoittamisesta nauttivaa osa-aikaharrastaja vakuuttui ja ilahtui. Rakennenautintoja lunastaa lupauksensa kääntää katse:

”Kirjan muotoon liittyviä valintoja nimetään harvoin erikseen, niihin saatetaan viitata jollain lauseella, mutta kirjailijan tekemien rakenneratkaisujen yhteyttä esimerkiksi kirjan aiheeseen tai siihen, miten nuo rakenneratkaisut tuottavat merkityksiä, aika harvoin pysähdytään erittelemään.”

Nyt pysähdytään ja pysäytetään lukija.

*

Selja Ahava & Emma Puikkonen: Rakennenautintoja. Kosmos 2023, 304 sivua. Sain kirjan kustantajalta.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Esseet

Jätä kommentti