Eppu Nuotio: Myrkkykeiso

NUOTIOEppu Nuotio aloittaa uuden dekkarisarjan ”Ellen Lähteen tutkimuksia”. Ensimmäinen osa Myrkkykeiso (Otava 2017) ilmestyy sopivasti kesälukemiseksi ja tutustuttaa nimihenkilöön.

Verevä ja rento 58-vuotias Ellen, leskirouva ja eläköitynyt kartanpiirtäjä, ei ole tavallinen jännärihahmo. Nuotio haluaa selvästi karistaa tätiysmielikuvaa tiettyyn ikään päässeistä naisista. Ellen nauttii vapaudestaan, puuhailee pihamaalla ja lähestyy avuliaana kaikenikäisiä pulaan joutuneita. Sosiaalisesti sutjakka Martta-aktiivi touhuaa itsensä katoamistapauksen keskiöön ja naapurin menneisyyssalaisuuteen. Katoamisen ohella keskeisteema on perhesuhteet.

Ellenin tehokkaan verkostoitumisen ja muiden henkilöiden yhteyksien vuoksi kirjassa on melko monia henkilöitä. Ellenin lisäksi lähimmäksi päästään lukioikäistä Samuelia. Hänen kasvupyrähdystään seuraan mielelläni, muuten henkilöitä pidän aika pintapuolisesti kuvattuina. Poliiseja hädintuskin mainitaan, eli selvityshommat jäävät Ellenin ja hänen henkilökohtaisena atk-tukena toimivan Samuelin varaan.

Kerkeäksi kerronnan tekee lyhyet luvut. Seuraamista houkuttamaan loikitaan henkilöistä toiseen, ja kokonaisuus sidotaan Ellenin väliintuloihin. Aluksi vierastan aika selittelevää tyyliä, mutta loppua kohti teksti muuttuu alkua sävykkäämmäksi.

Aloitusosan energiataso suuntaa päähenkilön esittelyyn, ja jännitys jää sen jalkoihin. Alku antaa odottaa, että puutarhanhoidolla olisi merkittävä rooli, mutta eipä olekaan. Seuraava osa suuntaa Andalusian puutarhoihin, joten jospa flooran ja fiktion aluskasvuston merkitys kasvaa ja jännitysmomentit voimistuvat. Nyt lähinnä nautiskelin pelotta ja surutta omassa puutarhassa lojuen kirjan välittämistä Turun seudun maisemista ja kevyestä kesäkivasta.

– –
Eppu Nuotio
Myrkkykeiso
Otava 2017
dekkari
233 sivua.
Lainasin kirjastosta e-kirjana.

Myrkkykeisosta muissa blogeissa: Jännitystä elämään, Hyvähuomen ja Kirjan pauloissa (kotimaisten sarjojen esittelyn lomassa).

Dekkariviikko

Dekkariviikolla on ilmestynyt jo juttuni Fred Vargasin, Donna Leonin ja Arnaldur Indriđasonin dekkareista. Ja lisää seuraa…

5 kommenttia

Kategoria(t): Dekkari, haaste, Kirjallisuus

5 responses to “Eppu Nuotio: Myrkkykeiso

  1. Luin juuri paristakin eri teoksesta siitä, miten vanhemmat naiset piilotetaan yhteiskunnasta eikä heitä oteta mediakuvastoihin mukaan. Hyvä, että Nuotio on huomioinut aiheen ja luonut rikoskirjallisuuteenkin vähän tyypillisestä poikkeavan päähenkilön. Oman kokemukseni mukaan kirjallisuus kaipaa ainakin sellaisia (vanhempia) naishahmoja, jotka voi ottaa vakavasti ja joiden kustannuksella ei pilailla. Näin feministinä voisi olla kiinnostava lukea tämä Nuotion teos ja pohtia, miten viidenkympin ylittänyttä naista tässä representoidaan.

    • Lue ihmeessä! Ellen ilmentää itsemäärämisvapautta niin suhteessa miehiin kuin ajankäyttöönkin. Solidaarisuus muihin naisiin on ilmeistä, ja omasta naiseudesta nauttiminen raikasta. Poikkeuksellinen päähenkilö dekkareissa!

  2. Lukijamamma

    Öhh… aika söpösti olet kirjoittanut tästä kirjasta. Se on nimittäin todella huono kirja. Harmi! Sillä alkuasetelma antaa odottaa laadukasta kertomusta. Henkilöitä pulppuaa, hortonomista ei ole tietoakaan, päähenkilön vahvaa persoonaa kuvataan turhankin alleviivaavasti ja kerrasta toiseen. Talossani asuu lukioikäinen nörtti, jota katsellessa ja kuunnellessa kirjan Samuel on täysin epäuskottava hahmo. Noin ei käyttäydy lukiolainen poika. Kaikenkaikkiaan juoni ja sivujuonet ovat epäuskottavia ja noloja.

    • Noinkin voi kirjan lukea, totta kai. Odotuksia vähemmän minäkin anta kirjasta sain. Päähenkilössä on potentiaalia, itsellisessä aikuisessa naisessa. Jos seuraavassa osassa se fokusoituu – ja hortonomia.

  3. Paluuviite: Eppu Nuotio: Anopinhammas | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s