Onnen asioita – ja asioita runojen rajoista

Runoudelle on ominaista vapaus. Lyriikka saa rikkoa kielen ja logiikan rajoja pidäkkeettömästi. Kaikenlainen kielen kuvallisuus liittyy runoverbaliikkaan, ja typografisesti voi irrotella siinä kuin sanomisen tavassakin.

Ei runoille silti vierasta ole pysyä rajoissa. Aikojen saatossa runoja on sovitettu erilaisiin mittoihin kuten sonetit, heksametrit, nelipolviset trokeet ja haikut. Kukaan ei kyseenalaista, etteikö mitallinen runous ole runoutta.

En tiedä, kyseenalaistaako kukaan sitä, voiko selkokielellä runoilla. Todistelen silti, että voi. Selkokieli asettaa runolle rajat mutta mahdollistaa runon. Selkokielessä sanasto, rakenne ja sisältö ovat yleiskieltä helpompia. Kielen kuvallisuus ei voi olla yltiöpäistä, eikä mielleyhtymästä toiseen voi loikkia. Lähtökohtana on se, että lukijalla voi olla kielellisiä vaikeuksia, mutta hän pääsee selkon ansiosta osalliseksi lukemaansa.

Olen haastanut itseni ja runon taipumaan selkoon. En tosin rajaa ketään pois: tarkoitan runoni kaikille runoilmaisusta kiinnostuneille. Kirjoitan värssyni kuitenkin siten, että niitä voivat myös lukea myös lukijat, jotka hyötyvät helposta kielestä. Runoistani voi poimia havainnon ja kokemuksen – sellaisenaan jaettavan, sellaisenaan mielikuvia virittävän. Runoissani pyrin ilmaisun selkeyteen, mutta silti jää arvoitus, joka runoihin kuuluu: lukijan vapaus tulkita sanoja, kielen kuvia ja merkityksiä. Monista runoista saattaa löytää symbolisia tasoja, jos niin haluaa.


Onnen asioita (Avain 2017) on toinen selkorunokokoelmani. Ensimmäisessä kokoelmassani Kierrän vuoden (Opike 2016) tarkastelen ihmistä ja luontoa eri vuodenaikoina. Onnen asioita -runoissa katse tarkentuu arkihavaintoihin. Runoissa ollaan kotona, metsässä ja matkalla. Niissä ollaan silmä ja korva tarkkana. Niissä päädytään tien päälle. Niissä kosketetaan ja kosketutaan.

Sanat on kirjoitettu paperille.
Minä näen ja luen ne.
Niin myös sinä.

Joka kerta minua koskettaa
tämä ihmeellinen mahdollisuus.
Voi jakaa paperilla maailman.

Onnen asioita -runoissani sana ”onni” esiintyy vain kerran. Sanakirja sanoo sanasta monta merkitystä, esimerkiksi suuri ilo, syvä tyytyväisyys, kohtalon suopeus, onnellinen sattuma. Onnen tunne ei aina ole suuri, selvä tai suora, mutta sellaiseksi voi kokea tilanteen, joissa jokin tuttu asia tuntuu oikealta tai näyttää uudelta, jokin voi muuttua tai jokin kuormittavassa hetkessä voi kääntyä. Onneksi.

– –

Tuija Takala
Onnen asioita. Selkorunoja
Avain 2017
91 sivua.

Kiitos kustannustoimittaja-Katjalle ja Avaimen graafikolle.

Onnen asioita2

21 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus, Kirjallisuuspohdintoja, omat, Runot, Selkokirja

21 responses to “Onnen asioita – ja asioita runojen rajoista

 1. riitta k

  Voi miten ihana on tuo siteeraamasi runon viimeiset säkeet ❤ Minä en tiedä selkokielestä paljonkaan. Kun ensimmäisen kerran kuulin radiosta selkouutiset, olin ihmeissäni. Hienoa että selkokielellä on tarjontaa.
  Psst. aikomukseni on lukea Onnen asioita, sillä onnea ei ole elämässä koskaan liikaa.

 2. Katja / Lumiomena

  Lämpimät onnittelut! ❤ Onnen asioita antoi minulle paljon, muutenkin kuin työkirjana. Olen lukenut kirjaa ääneen perheelleni ja me kaikki olemme saaneet oivalluksia, pysähtyneet runojen äärelle.

  • Katja, onpa ihana kuulla! Tavoitteeni on täyttymässä: erilaiset ja eri-ikäiset lukijat löytävät eri asioita: havaintoja, oivalluksia, tunnelmia, peilauksia, ajatuslaajennuksia. Sanoja ei tarvita paljon, eikä mutkikuutta – silti kokemukset on jaettavissa ja avoimia kunkin tulkintaan. Kiitän ja kummarran ♥️.

 3. Marjo Repo

  Kiitos kirjasta! Se on oivaltava ja viehättävä, ilahduttavakin.
  En ole lukenut sitä parhaassa mielentilassa vaan ystävän hautajaisten ja työn alkamiskiireiden täyttämien ajatusten keskellä, mutta silti se tuo hyvän mielen häivähdyksiä.
  Tai ehkä juuri surullisessa mielentilassa pienetkin onnen asiat ovat kaikkein merkityksellisimpiä. Luulen, että sinäkin viestität myös sitä.

  • Marjo, kiitoksia sanoistasi! Oikeaan osut siinä, että tähtään Onnen asioita myös mielentiloihin, jotka eivät lähtökohtaisesti ole onnellisia. Eikä kaikki silti onneksi käänny mutta kuitenkin jonkinlaiseksi elämän mielekkyydeksi. Niin kauan, kun sitä on, olkoon oivalluksia.

 4. kirjaasi en ole lukenut, mutta kuullostaa hienolle

 5. Paluuviite: Juho Nieminen: Lainatut kumisaappaat lonksuvat jalassa | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 6. Paluuviite: Hyvä päivä. Lyhyitä novelleja | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 7. Paluuviite: Lauralle oikea – chick lit selkona | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 8. Paluuviite: Klaaran päivän selkokirjahaaste: koonti 12.8.2018 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 9. Paluuviite: Minna Canthin Agnes selkosuomeksi | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 10. Paluuviite: Selkotekijät 2019: yhteenveto ja muuta | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 11. Paluuviite: Muiston ajastus – runoja huomisiin | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 12. Paluuviite: Vanhat runot, uudet lukijat: suomalaisia runoja selkokielellä | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 13. Paluuviite: Vanhat runot, uudet lukijat – mistä on kyse? | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 14. Paluuviite: Selkomukautukseni Minna Canthin novelleista | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 15. Paluuviite: Sormus – romaanini taustoista ja selkokirjallisuudesta | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 16. Paluuviite: Selkokirjoja syyskuussa 2022: kokeile ja tule Oodiin | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 17. Paluuviite: Kirjojani Helmet-haasteeseen 2023 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s