Lauralle oikea – chick lit selkona

Mitä? Voiko selkokirjoissa ilakoida ihastumisilla? Saako selkokirjan minäkertoja hymähdellä itselleen, kun hän siirtyy kipeistä kepeisiin muistoihin? Voiko selkokirjaa lukea kuka vain? Saa ja voi, olkaa hyvä: Lauralle oikea (Avain 2018).

Äiti yrittää hymyillä.
Minä virnistän niin,
että takahampaat näkyvät.
Ikinä en ole ollut varmempi.
Oikeasti.

Kun kävelen äidin luota omaan kotiin,
mietin kaikkia vaiheitani.
Voiko 25-vuotias muistella
elämän tärkeimmät tapahtumat?
Niin että kertoisin elämäkertani?
Tällainen ihan tavallinen Laura?

Selkosuomeksi voi lukea entistä enemmän eri genren kirjoja. Tietokirjoja ilmestyy eri aiheista, ja fiktiota on dekkareista kauhuun, fantasiasta klassikkomukautuksiin. Myös selkorunoja on ilmestynyt, minultakin kaksi kokoelmaa (Kierrän vuoden ja Onnen asioita), samoin yksi kokoelma selkonovelleja (Hyvä päivä, Opike 2018). Nyt on tuotannossani selkoromaanin vuoro. Lauralle oikea sopii viihdyttävän kirjallisuuden lukijoille. Selkosuomeksi ei juurikaan ole ilmestynyt nuorten naisten romanttisia kehityskertomuksia.

20180801_202739.jpg

Selkoromaanissa Laura muistelee ensimmäistä 25 vuottaan. Selviytymistarinan ote on kevyt, joten Lauralle oikea lähentyy tyyliltään chick litiä. Laura näkee elämänsä tapahtumissa huvittavuutta. Se kuuluu lajityyppiin, samoin onnellinen loppu. Myös ystävien tärkeys kuuluu asiaan, ja siksi Lauran rinnalla kulkee kaksi tärkeää lapsuudenystävää, Telle ja Ville.

Haluan, että kirjassa on mukavan tunnelman ohella särmää ja emansipoivaa henkeä. Lisäksi kirjassa kulkee eri kerroksia erilaisille lukijoille, vaikka juonta on vaivatonta seurata ja kieli pääsääntöisesti noudattaa selkokielisesti mahdollisimman helppoja sanavalintoja ja virkerakenteita.

Kun kirjoitin Lauralle oikeaa, ajattelin lukijaksi nuoria ja aikuisia, joita kiinnostavat toiveikkaat kasvukertomukset. Lauraan voivat samastua eri-ikäiset ja erilaiset lukijat. Lukija voi olla yläkouluikäinen, parikymppinen tai keski-ikäinen ihminen. Toivon, että kirja kiinnostaa sukupuolesta riippumatta, vaikka naiseksi kasvaminen on kirjassa keskeinen teema. Lauralle oikea sopii myös siihen, että lukija harjoittelee suomenkielisen kirjallisuuden lukemista.


Sain idean Lauralle oikea -selkoromaaniin keskellä pimeintä talviyötä. Laura ilmestyi elävänä vahvuuksineen ja puutteineen, iloineen ja suruineen – ja pakotti kertomaan tarinansa. Kirjan kirjoittaminen tarjosi minulle monia valoisia hetkiä. Toivottavasti se välittyy lukijalle!

– –

Tuija Takala
Lauralle oikea
Avain 2018 (kustantajan verkkokauppa)
selkoromaani
110 sivua.


Vielä ehtii lukea selkokirjahaasteeseen yhden kirjan ja osallistumaan.

23 kommenttia

Kategoria(t): Hömppä, Kirjallisuus, omat, Romaani, Selkokirja

23 responses to “Lauralle oikea – chick lit selkona

 1. Onnea Tuija tästä uudesta kirjasta. En ole tiennytkään, että olet julkaissut kirjoja. Hienoa! Tutustun ehdottomasti tähän Laura-kirjaan.

  • Kiitos, Anneli! Neljä selkokirjaa minulta on julkaissut, ja sitä ennen olen ollut tietokirjailija, pedagogisia julkaisuja olen ollut tekemässä erilaisissa työryhmissä. Mutta nyt on Lauralle oikean vuoro!

 2. Margit/Tarukirja

  Onnea uusista kirjoistasi! Ne tulevat varmasti tarpeeseen.

 3. Paluuviite: Hyvä päivä. Lyhyitä novelleja | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 4. Onnea Tuija! Erittäin hienoa, että selkokirjojen kasvava tarve on ymmärretty, ja aivan totta, niitä tarvitaan eri genreistä.

  • Kia, iloitsen samanmielisyydestämme. Toivon niin, että valtamedia päästää selkokirjat pannasta ja tuo niitä esille siinä kuin muutakin kirjallisuutta (tiedän, tiedän, että kirjajutut ovat muutenkin vähentyneet muualta kuin somesta).

 5. Aivan mahtavaa, onnittelut! Selkoa todellakin tarvitaan joka genressä, hieno juttu!

 6. Paluuviite: Klaaran päivän selkokirjahaaste: koonti 12.8.2018 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 7. Paluuviite: Tapani Bagge: Polttava rakkaus | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 8. Paluuviite: Etkot – Turun kirjamessut 2018 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 9. Paluuviite: Joulukirjavinkkini 2018 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 10. Paluuviite: Tuijatan vuosi 2018 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 11. Paluuviite: Minna Canthin Agnes selkosuomeksi | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 12. Paluuviite: Selkotekijät 2019: yhteenveto ja muuta | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 13. Paluuviite: Selkomukautukseni Minna Canthin novelleista | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 14. Paluuviite: Sormus – romaanini taustoista ja selkokirjallisuudesta | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 15. Paluuviite: Selkokirjoja syyskuussa 2022: kokeile ja tule Oodiin | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 16. Paluuviite: Tittamari Marttinen: Sarjarakastuja – tavis & helppo | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 17. Paluuviite: Kirjojani Helmet-haasteeseen 2023 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s