Carnivalesque: renessanssia elokuuhun

BRQ on jo vuosia toistunut barokkimusiikkifestivaali Vantaalla. Minut oli helppo houkutella konserttiin, jossa italialainen Enseble Micrologus esitti venetsialaista musiikkia 1400-1500 -luvuilta.

Konsertti ponnisti entisajan Commedia dell’Arte -esiintymisperinteestä. Aikanaan se perustui improvisaatioon, mutta hahmot vakiintuivat  tietynlaisiksi. Konsertti-infossa tyyliä luonnehditaan: ”Kumouksellisesta naurusta huolimatta ja sen ansiosta katuteatterin arkkityyppisissä hahmoissa toistuvat ihmisen perustarpeet ja tarinat, ilot ja surut. Karnevaali on vastakulttuuria renessanssielämän ytimessä.”

Laulujen sanat sai suomennettuna. Aivan yhtenäistä tarinaa en niistä saanut koottua, mutta se ei jäänyt epäselväksi, että ainakin lemmenloukuissa kiemurreltiin. Karnevalistiseen revittelyyn kuuluu vähintään vihjaileva ja välistä suora seksuaalisuus. Tässä pari makupalaa:

Tule, ota hänet nyt.
Ota aikaa, vitsiniekka.
Sillä laulan tuhman nilkuttajan.
Ja nilkuttaja tuo ongelmia.
Hän näyttää minulle pe…
Personansa, kavojensa taiteellisen kauneuden.

Ota se käteesi
Ota pieni tanko käteesi
Se on hyvä ja kaunis.

Nämä säkeet kaikuivat keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon koristeellisen sisäkaton holveissa. Jos en olisi sanoituksesta ymmärtänyt mitään, olisin vain fiilistellyt suloisia harmonioita, joita vanhat soittimet ja yhteen soivat lauluäänet loivat. Sisällön tietäen kokonaisuus vaikutti herkullisen ristiriitaiselta.

Renessanssin sointikulut soljuivat vaihtelevina, melodisuus helli miellyttävästi. Välillä vain luuttu soi, välillä meno oli täyteläistä kymmenkunnan soittimen ja neljän laulajan voimin. Tunnelmat vaihtelivat haikeasta reippaaseen riehakkuuteen. Aina laulu ei aivan puhtaalta kuulostanut, mutta ohjelmistoon sopi luonnollinen rosoisuus.

Virkistyin ja viehätyin. Vanha musiikki myös innostaa miettimään aikoja ja tapoja. Minä istuin hillitysti hymyten vantaalaisessa kirkonpenkissä, 1400-luvun väki varmaan nauraa röhötti Venetsian kaduilla ilveileville muusikoille. Elämys nyt ja silloin.

– –

Ensemble Micrologus
http://micrologus.it
BRQ, Vantaa 8.8.2016
http://www.brq.fi/ohjelmainfo/carnivalesque

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjallisuus, Musiikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s