Heidi Köngäs: Sandra

Sisällissodasta on pian 100 vuotta. Jo tänä vuonna moni romaani on aiheeseen osunut. Näin itsenäisyyspäivän alla julkaisen kolmen sisällissotaromaanin sarjan: Pirjo Tuomisen Tulen väri punainen, Antti Tuurin Tammikuu 18 ja Heidi Köngäksen Sandra (Otava 2017). Postausrimpsuni päätösromaanista Sandrasta annan aluksi kirjailijan kertoa, sitten sanon siitä sanaseni.

Kirjailija

Heidi Köngäs kertoi Sandrasta elokusena taiteiden yönä 2017 Villa Kivessä. Siinä vaiheessa olin vielä kahden vaiheella, tartunko Köngäksen romaaniin. Sisällissota on aiheena sakea ja raskas, ja tämän vuoden muut aihetta käsitelleet kirjat kuten Anneli Kannon LahtaritPirjo Tuomisen Tulen väri punainen ja Antti Tuurin Tammikuu 1918 tuntuvat jo täyttäneen minut. Mutta sitten tälle romaanille raivasi tilaa kirjailijalta kuultu pohjustus.

Heidi Köngäs tähdensi, ettei romaanin aihe ole sisällissota vaan päähenkilö, mutta myös sisällissotaa pitkään ympäröimä hiljaisuus tekee aiheesta tärkeän. Hän aloitti kirjan kirjoittamisen jo 2009. Köngäs on käyttänyt fiktion aineistona omaa perhetaustaansa. Kokemuksistaan sukutarinoiden, arkistojen ja tutkimusten pohjalta hän sanoi:
– Missioni on ymmärtää ja antaa anteeksi.

Mikrohistoria on nyt suosittua, sotaa käsitellään yksilöiden kautta. Silloin käsittelyssä on se, millä tiedoilla yksilöt aikanaan toimivat. Huhut ja pelot olivat valta-asemassa. Köngästä askarrutti se, että pieni kylä on yhtäkkiä keskellä taistelua.
– Sota on aina tragedia ja sen vaikutukset kestävät pitkään, sodat synnyttävät vain uhreja.

Kirja

Minulta kesti aika pitkään ennen kuin Sandra vetosi. Vierastin nykyhetken aikatasoa, sillä se tuntui osoittelevalta. Siinä Sandran tyttärentytär pohtii sukutaustaansa. Tämä Klaara löytää ränsistyneestä ruovesiläistorpasta ja vanhoista valokuvista edesmenneen isoäitinsä ja arkistomerkinnöistä isoisänsä. Hieman minua riepovat kerronnan toistot: lukijalle selvitetään samoja asioita eri kertojien voimin muttei erilaisin painotuksin. Kirjan lopussa sentään Sandran ja hänen läheistensä elämäntilanteen kohtuuttomuus satutti.

Sandra

Aivan kuten Köngäs lupasi, romaani on henkilövetoinen kuvaus siitä, miten eriarvoistunut yhteiskunta ajautuu sotimaan sekä syöksee siihen osalliset ja osattomat. Miehet voivat pakotettuna tai vahingossa joutua taisteluihin ja tuomituksi väärinkäsitysten tai kostohengen vuoksi. Se on kehys, josta koko kuva näkyy vasta seurauksista, joista perheet kärsivät.

Nykyhetken keski-ikäisen Klaara-kertojan lisäksi romaanissa valaistaan 1900-luvun kaksi alkuvuosikymmentä Sandran ja hänen kälynsä Lyytin kertomuksin. Ne lomittuvat mutta etenevät kronologisesti. Lyytin kautta selviää kaupunkiolojen palveluspiian olosuhteet, ja Sandran elämä taustoitetaan huutolaisuudesta maalaispiiaksi ja siitä torpparin akaksi. Lyytissä on rosoa, Sandra on siloinen, jopa ihannekuva kunniallisesta raatajasta.

Vasta kirjan loppupuolella juoni etenee sisällissotaan ja sen välittömiin seurauksiin. Alkupohjustus sisältää sekä terävän, levottoman Lyytin lemmenleiskuntaa että lämpimiä välittämisen hetkiä Sandran ja Jannen perheenperustamisen alkutaipaleelta. Ne ovat tärkeitä lukijan tunnetilojen ruokkimiseksi, sillä siten luokka-erot, sota-ajan karkea kohtuuttomuus puraisee terävin hampain.

Romaanissa on paljon todentuntuista arkikuvausta, ja pelko, kärsimys ja sinnittely välittyvät vereslihaisesti. Paikoitellen kieli on kovin koreaa ollakseen maalaisnaisten kynästä. Esimerkiksi Lyyti kuvaa säätyeroja uhmaavaa hullaannustaan:

Minä olin kuin kuun kaventaja, hän kuin kuun kuume.

Joukossa on tunnekuvauksia ja luontoelämyksiä, jotka minua koskettavat metaforisuudellaan, mutta herättää epäilykseni, etteivät sandrojen ja lyytien voimat siihen olisi riittäneet kaiken huolen ja raadannan keskellä. Näin Sandran epätoivo välittyy luontokuvin:

Pahoja kuului, muuta ei kuulunut, pelkäsin kuin rintatautinen korppi. En ollut tumma, olin musta. Päivä piteni minuutti minuutilta, mutten nähnyt sitä.
   Pihakuusen oksat taipuivat päästään ylöspäin, ne olivat kuin ylöspäin kohonneet kädet, niiden kasvut kuin apua pyytävät sormet. En tiennyt onko minulla enää miestä.

Jos ei ole paljon sisällissota-aiheesta lukenut, Köngäksen kirja varmasti järisyttää. Jos on siihen jo monen kirjan kera perehtynyt, Sandra sopii joukon jatkoksi. Tämä tarina ansaitsee tulla kerrotuksi, sillä Köngäksen kirja muistuttaa osaltaan, että sata vuotta on lyhyt aika. Muistomerkit tönöttävät yhä niin Ruovedellä kuin muuallakin virtojen vastapuolilla, ja muistot tykyttävät sukupolvien mielenpintojen alla.

Lopultakin jokainen sota on aina häviö, ihmisyyden häviö. Sodilla on aina pitkät jäljet, jotka eivät lakanneet koskaan silloin, kun aseet vaikenivat.
   Miksei voi olla vain yhteistä, vedenväristä surua, surua siitä, että näin kävi, ettei osattu elää ja sopia, vaan piti taistella ja jättää valkoiselle hangelle punaiset jäljet.

– –

Heidi Köngäs
Sandra
Otava 2017
romaani
285 sivua.
Lainasin kirjan kirjastosta.

Sandra sopii Ompun 1918-kirjahaasteeseen.

12 kommenttia

Kategoria(t): haaste, Kirjallisuus, Romaani

12 responses to “Heidi Köngäs: Sandra

 1. Kiitos kirjan esittelystä. Paljon on Sandraa kehuttu, niin paljon että rohkenin esittää tätä seniorilukupiirimme kevään lukulistalle. Käsittelemme tätä maaliskuun lukupiirissä, eli sitä ennen täytyy minunkin tämä lukea. PS. Tavattiin kirjamessuilla, muistatko?

 2. riitta k

  Tämä oli minulle vaikea kirja, jaku harasi kovasti vastaan. Minulle Sandran taustoitusta oli liikaa, niin tuttua jo. Samoin Lyytin erisäätyinen rakkaus. Eniten vierastin Klaaraa. Upeasti Köngäs loppupuolella kirjoitti, mutta ei Köngäksen tuotannosta suosikkini.

  • Ihan samoja tuntemuksia: lopussa nousi, alussa tavanomaista eli tyypillistä 1918-aineistoa, ja Klaara ei oikein klaarannut. Mutta siis lunasti paikkansa sarjassa, jossa muistuteaan sadanvuodentakaisesta.

 3. Mullakin Sandran lukeminen käynnistyi hitaasti, mutta uskon tyylin olevan kirjailijalta tietoinen valinta, jolla hän pyrkii estämään sen tilanteen, että lukija koukuttuu juoneen. Kun ei ole koukuttunut on pakko ajatella enemmän mitä lukee ja silloin tämä tarina ikään kuin huomaamatta nousee vahvaksi.

  Myös se, miten monelle koko sisällissota oli vieras ja sattumanvarainen asia tulee tässä kirjassa hyvin esiin. Vahva kotirintaman ääni.

  • Mielenkiintoinen pointti, Omppu.

   Sisällissota on yhtä kotirintamaa, tavallaan. Sitä ei välttämättä tajua. Romaaneissa sen tajuaa. Siksi niitä tarvitaan.

 4. Leena Lumi

  Hyvät hyssykät miten osuvan kuvan olet ottanut!<3

  Sandra on hyvä, mutta se olisi ainakin minulle ollut vaikuttavampi ilman Klaaraa. Köngäs on suosikkini kovastikin, mutta minulle Dora, Dora ja Vieras mies menivät tämän ohi.

 5. ritvamirjamisuhonen@gmail.com

  Luin Köngäksen Sndran vasta nyt. Olen lukenut paljon kansalaissodasta, käynyt Vapriikin 1918-näyttelyssä ja katsonut ja kuunnellut Tampereella Veljeni vartijan.
  Pidin tavattomasti Köngäksen kirjasta vaikka minäkään en innostunut Klaarasta (pidin kuitenkin tarinan kerroksellisuudesta) enkä lukenut kirjan ”päiväkirjamerkintöjä” kouluttamattoman raatajan kynästä lähteneinä -silti ne vaikuttivat minuun syvästi.
  Torpparien elämä, huutolaisuus ja nälänhätä on kuvattu koskettavasti. Harvoin saa myöskään lukea niin hellästi kuvattua rakkaustarinaa kuin Jannen suhteesta Sandraan.
  Kiitos kirja-arviosta ja Ompun osuvista kommenteista.

 6. Paluuviite: Heidi Köngäs: Luvattu & kirjailijatapaaminen | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 7. Paluuviite: Heidi Köngäs: Mirjami | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s