On aika vuoden 2016 parhaimmistoäänestyksen, kirjabloggaajien Blogistanian. Viime vuonna luin enimmäkseen kotimaista proosaa. Myös käännösromaaneista nautiskelin. Siispä voin osallistua Finlandia ja Globalia-ehdokasasetteluun. Koska tieto- ja lanu-kirjallisuus jäi lukemistossani vähälle, laistan Tieto- ja Kuopus-ehdokasasettelun.
Blogistania Finlandia
Kotimainen kirjavuosi on monin äänenpainoin todettu poikkeuksellisen korkeatasoiseksi. Kolmen kärjen valitsen nyt puhtaasti palleatuntumalla. Ehdokkaani ovat kirjoja, jotka aiheuttivat fyysisiä tuntemuksia huikaisevien tekstikohtien aikana.
3 pistettä
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista
Yöpäiväkirjan hiljaiset mietteet vievät minut kertojan mielenliikahduksiin. Saan tuntumaan mielen ja kaupungin rakentumiseen. Mutta suurinta siinä on se, mitä ei suoraan sanotuksi saa mutta mikä on väkevänä läsnä: ihmisen osa läheisten liepeillä.
2 pistettä
Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
Luin tunneliin ajavassa autossa kirjaa samaan aikaan, kun kirjassa ajataan tunneliin ja koetaan kummia. Tunsin Eurooppalaisten unien rajoja ylittävän kerronnan konkreettisesti, kadotin ajan ja paikan ja löysin tilan proosasta, joka tarjoaa ennakoimattomuutta ja ainutlaatuisuutta.
1 piste
Minna Rytisalo: Lempi
Henkilövetoisen proosan taika on siinä, että kuvatut henkilöt viettelevät seuraamaan, eläytymään näkökulmiin ja antavat avoimuutta muodostaa omat johtopäätökset. Lempi nappaa poikkeuksellisen väkevästi henkilöiden ristivalotteisiin suhteisiin.
Lukutoukan kulttuuriblogi laskee pisteet ja julkaisee voittajan 28.1.2017.

Otos pistesaaliskirjoistani
Blogistania Globalia
Käännöskirjallisuus jäi selvästi kotimaisten varjoon, mutta nämä romaanit aiheuttivat väristyksiä ja jättivät elämysjälkiä.
3 pistettä
Colm Tóibín: Nora Webster
Henkilökuvauksen juhlaa saa viettää Noran seurassa. Osoittelematonta, monisyistä kuvausta ihailen, ja lumoudun tavasta kuvastella samalla aikaa, tapoja ja elämisen ehtoja.
2 pistettä
Chris Cleave: Sodassa ja rakkaudessa
Lontoota pommitetaan, Maltaa miehitetään, kirjeet kulkevat, tunteet läikkyvät, henkilöt muuttuvat. Mitä muulta voi toivoa historialliselta romaanilta kuin kiinnostavia henkilöitä ja vivahteikasta kerrontaa? En keksi muuta.
1 piste
Deborah Lewy: Uiden kotiin
Mitä ihmeellistä on romaanissa, jossa kuvataan aviokriisiä, teinin kasvukipuja ja levottoman nuoren naisen tasapainottomuutta? Kun kerrontaan saadaan sellaiset kierteet ja tunnelmavärinät kuin Lewyn tiiviissä romaanissa, silloin tavanomaisuudet erikoistuvat.
Kirjakaapin kummitus laskee pisteet ja julkaisee voittajan 28.1.2017.
Pari samaa suosikkia, pari vielä lukematontakin sinulla listoilla. Tuo Colm Toibin nyt täytyy ainakin muistaa lukea.
Pitääpä käydä katsomassa listasi! Nyt tulee kiva ilta, kun käy tsekkailemassa kollegoiden listauksia!
Minäkin annoin Lempille pisteitä. 🙂 Tuo Cleaven kirja on vielä lukupinossa, mutta odotukset ovat jo korkealla sen suhteen.
Oli kyllä vaikea valita, etenkin finlandiat.
Samoja 4/6, sijoitukset hieman erilaiset. En ole yllättynyt. ♥
En minäkään 😻.
Puikkonen & Lempi mulla myös. Toivotaan heille pärjäämistä!
Peukkuja pidetään! Vaikka voisi listallani olla vielä vaikka Laudatur ja Tankkien kesä ja…
Tankkien kesä on minun listallani. Lempi tietysti myös.
Nora Webster oli minullakin käännöksien ykkönen. 🙂 Kotimaisista ehdokkaistasi pidin kaikista niin paljon, että olisin voinut niitä äänestää. Vuoden huimasta tasosta kertoo se, että omat ehdokkaani olivat kuitenkin eri kirjoja.
Mielenkiintoista! Ryhdyn kohta tutkimaan sinun ja muiden listauksia. Valinnan vaikeutta tosiaan oli.
Jes, Uiden kotiin löytyy myös minun listaltani 🙂 Ja varmasti löytyisi myös Nora Webster, jos en olisi mennyt lukemaan sitä jo edellisvuonna englanniksi. Hieno, hieno romaani!
Jaha, kielitaitoiset keulivat😆. Voi että kun olisi englantini niin hyvä, että saisin fiktiosta kaikki sävyt irti. Mutta onneksi on mainioita suomentajia!
Menee luettavien listalle oitis.
Yhteensä kolme samaa ehdokasta (Akvarellit, Lempi, Nora Webster), Uiden kotiin on ehdottomasti lukulistallani!
Näiden listauksien yksi hieno juttu on kirjavinkkien kerääminen. Onhan niitä pitkin vuotta blogeista saanut, mutta listaus vielä niittaa kiinnostavuuden.
Päätin tänä vuonna Globaliassa niiden kirjojen kesken, jotka olen lukenut käännöksinä. Sen myötä jäi pois esim. Nora Webster ja ehdolle pääsikin sitten vaan yksi, mutta sitäkin kovempi.
On tämä niin kirpaisevan vaikeaa valintaa. Venytin oman juttuni kirjoittamista aika viime tippaan, jotta sain annettua tilaa vaistonvaraisille valinnoille. On se hienoa, että on mistä valita!
Norasta ilon kyynel!<3 Tiesin heti kirjan luettuani, että se on nyt tässä.
On se vaikuttava henkilökuva, kerronnan taituruusnäyte.
Nora Webster näkyi niin monessa blogissa, että nyt tuntuu, että se on ihan pakko viimein hankkia luettavaksi. Brooklyn oli viehättävä. Akvarellit ei listalleni mahtunut vaikka hieno onkin. Paljon hienoa kirjallisuutta viime vuonna tulikin.
Niin, on mistä valita. Nora vaikutti tosiaan, jotenkin ”stonermainen”.
Hieno hanke tämä blogistania. Olen saaanut näistä listauksista muutaman pakko lukea -kirjan.
Akvarellit ja Lempi minullakin, Eurooppalaisia unia en ole vielä lukenut.
Unia kohti sitten! Se on kirja, jota ei voi kovin lyhyesti määritellä.
Viikilä on vasta varauksessa. Lempi omallakin listalla. Muut lukulistalle!
Kyllä on nyt blogistanialaisille vinkkejä poikineen!