Blogistania 2016: suosikkikirjani

On aika vuoden 2016 parhaimmistoäänestyksen, kirjabloggaajien Blogistanian. Viime vuonna luin enimmäkseen kotimaista proosaa. Myös käännösromaaneista nautiskelin. Siispä voin osallistua Finlandia ja Globalia-ehdokasasetteluun. Koska tieto- ja lanu-kirjallisuus jäi lukemistossani vähälle, laistan Tieto- ja Kuopus-ehdokasasettelun.

img_5102


Blogistania Finlandia

Kotimainen kirjavuosi on monin äänenpainoin todettu poikkeuksellisen korkeatasoiseksi. Kolmen kärjen valitsen nyt puhtaasti palleatuntumalla. Ehdokkaani ovat kirjoja, jotka aiheuttivat fyysisiä tuntemuksia huikaisevien tekstikohtien aikana.

3 pistettä
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Yöpäiväkirjan hiljaiset mietteet vievät minut kertojan mielenliikahduksiin. Saan tuntumaan mielen ja kaupungin rakentumiseen. Mutta suurinta siinä on se, mitä ei suoraan sanotuksi saa mutta mikä on väkevänä läsnä: ihmisen osa läheisten liepeillä.

2 pistettä
Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Luin tunneliin ajavassa autossa kirjaa samaan aikaan, kun kirjassa ajataan tunneliin ja koetaan kummia. Tunsin Eurooppalaisten unien rajoja ylittävän kerronnan konkreettisesti, kadotin ajan ja paikan ja löysin tilan proosasta, joka tarjoaa ennakoimattomuutta ja ainutlaatuisuutta.

1 piste
Minna Rytisalo: Lempi

Henkilövetoisen proosan taika on siinä, että kuvatut henkilöt viettelevät seuraamaan, eläytymään näkökulmiin ja antavat avoimuutta muodostaa omat johtopäätökset. Lempi nappaa poikkeuksellisen väkevästi henkilöiden ristivalotteisiin suhteisiin.

Lukutoukan kulttuuriblogi laskee pisteet ja julkaisee voittajan 28.1.2017.


blogistania-2016

Otos pistesaaliskirjoistani


Blogistania Globalia

Käännöskirjallisuus jäi selvästi kotimaisten varjoon, mutta nämä romaanit aiheuttivat väristyksiä ja jättivät elämysjälkiä.

3 pistettä
Colm Tóibín: Nora Webster

Henkilökuvauksen juhlaa saa viettää Noran seurassa. Osoittelematonta, monisyistä kuvausta ihailen, ja lumoudun tavasta kuvastella samalla aikaa, tapoja ja elämisen ehtoja.

2 pistettä
Chris Cleave: Sodassa ja rakkaudessa

Lontoota pommitetaan, Maltaa miehitetään, kirjeet kulkevat, tunteet läikkyvät, henkilöt muuttuvat. Mitä muulta voi toivoa historialliselta romaanilta kuin kiinnostavia henkilöitä ja vivahteikasta kerrontaa? En keksi muuta.

1 piste
Deborah Lewy: Uiden kotiin

Mitä ihmeellistä on romaanissa, jossa kuvataan aviokriisiä, teinin kasvukipuja ja levottoman nuoren naisen tasapainottomuutta? Kun kerrontaan saadaan sellaiset kierteet ja tunnelmavärinät kuin Lewyn tiiviissä romaanissa, silloin tavanomaisuudet erikoistuvat.

Kirjakaapin kummitus laskee pisteet ja julkaisee voittajan 28.1.2017.
img_5102

26 kommenttia

Kategoria(t): haaste, Kirjallisuus, Listaus

26 responses to “Blogistania 2016: suosikkikirjani

 1. Pari samaa suosikkia, pari vielä lukematontakin sinulla listoilla. Tuo Colm Toibin nyt täytyy ainakin muistaa lukea.

 2. Minäkin annoin Lempille pisteitä. 🙂 Tuo Cleaven kirja on vielä lukupinossa, mutta odotukset ovat jo korkealla sen suhteen.

 3. Katja / Lumiomena

  Samoja 4/6, sijoitukset hieman erilaiset. En ole yllättynyt. ♥

 4. riitta k

  Puikkonen & Lempi mulla myös. Toivotaan heille pärjäämistä!

 5. Nora Webster oli minullakin käännöksien ykkönen. 🙂 Kotimaisista ehdokkaistasi pidin kaikista niin paljon, että olisin voinut niitä äänestää. Vuoden huimasta tasosta kertoo se, että omat ehdokkaani olivat kuitenkin eri kirjoja.

 6. Jes, Uiden kotiin löytyy myös minun listaltani 🙂 Ja varmasti löytyisi myös Nora Webster, jos en olisi mennyt lukemaan sitä jo edellisvuonna englanniksi. Hieno, hieno romaani!

 7. Yhteensä kolme samaa ehdokasta (Akvarellit, Lempi, Nora Webster), Uiden kotiin on ehdottomasti lukulistallani!

 8. Päätin tänä vuonna Globaliassa niiden kirjojen kesken, jotka olen lukenut käännöksinä. Sen myötä jäi pois esim. Nora Webster ja ehdolle pääsikin sitten vaan yksi, mutta sitäkin kovempi.

  • On tämä niin kirpaisevan vaikeaa valintaa. Venytin oman juttuni kirjoittamista aika viime tippaan, jotta sain annettua tilaa vaistonvaraisille valinnoille. On se hienoa, että on mistä valita!

 9. Norasta ilon kyynel!<3 Tiesin heti kirjan luettuani, että se on nyt tässä.

 10. Nora Webster näkyi niin monessa blogissa, että nyt tuntuu, että se on ihan pakko viimein hankkia luettavaksi. Brooklyn oli viehättävä. Akvarellit ei listalleni mahtunut vaikka hieno onkin. Paljon hienoa kirjallisuutta viime vuonna tulikin.

  • Niin, on mistä valita. Nora vaikutti tosiaan, jotenkin ”stonermainen”.

   Hieno hanke tämä blogistania. Olen saaanut näistä listauksista muutaman pakko lukea -kirjan.

 11. Akvarellit ja Lempi minullakin, Eurooppalaisia unia en ole vielä lukenut.

 12. Tuulevi

  Viikilä on vasta varauksessa. Lempi omallakin listalla. Muut lukulistalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s