Blogistania-kirjani 2019

Bologgaajaporukka äänestää jälleen vuoden kirjasuosikeistaan. Ja aina on sama tuska: yksi ihminen voi lukea rajallisesti ja äänestää siten vain lukemastaan kirjajoukosta. Monta helmeä on lukematta. Minulla on myös toinen ongelma, sillä luetut kirjat loksahtelevat eri suosikkisijoille nyt kuin esimerkiksi viime lokakuussa tai joulukuussa. Aika muuttaa mieltä.

Äänestän tällä kertaa vain kahdessa kategoriassa, eli kotimaisten ja käännettyjen kirjojen sarjoissa.

blogistanian_kaikki_2018_vaaka2


Blogistania Finlandia

3 pistettä
Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin?
Verenkiertomainen kerronta hiussuonineen (juonineen) tempaa mukaansa ja saa kananlihalle, kun ajattelee henkilöitä, pikkukaupungin toimintatapoja ja tapahtumia. Velhomaista kerrontaa.

2 pistettä
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys
Tämä kirja on riematusvonkale proosavirrassa. En ole erityisesti spefi-fani, mutta tällä tavalla ympättynä ihan mikä tahansa arktisen hysterian höyre nappaa pyydykseeni.

1 piste
Pajtim Statovci: Bolla
Onhan tämä hieno, järisyttävä kirja ihmisestä, ihmisistä, olosuhteista, teoista.

Blgistania Finlandin postaukset kokoaa tänä vuonna Amman lukuhetki.


Blogistania Globalia

3 pistettä
Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis
Kun kaikki mahdolliset sosiaaliset ongelmat ja sen päälle murha iskevät yhteen henkilöön, sen voi kertoa myös näin. Mestarillista proosakerrontaa!

2 pistettä
Ian McEwan: Kaltaiseni koneet
Aika sulloutuu kertojan kuivausrumpuun, jossa sotketaan surutta ennen eläineitä tulevaan tekoälyyn niin, että kertojan osa on olla osallinen, tulkki ja hölmö. Kerronnan kirjopyykki tekee puhdasta jälkeä ainakin minun makuuni.

1 piste
Domenico Starnone: Kepponen
Tarkka, riipivä kuvaus vieraantuneen miehen havainnoista, ajattelusta ja toiminnasta suhteessa läheisiinsä.

Blogistania Globalian postaukset kokoaa tänä vuonna Todella vaiheessa -blogi.


Muihin sarjoihin en tänä vuonna osallistu. Blogistania Tiedon postaukset kerää Kirjamies, ja Blogistania Kuopuksen blogi Yöpöydän kirjat. Kaikkien kategorioiden äänestystulokset julkistetaan 2.3.2020.

28 kommenttia

Kategoria(t): haaste, Kirjallisuus, Listaus, Romaani

28 responses to “Blogistania-kirjani 2019

 1. riittakoo

  Hienoa, että sinäkin pidit Kepposesta ja Rakkauden antarktiksesta! Bambi ei sytyttänyt minua ollenkaan tyylinsä vuoksi. Pienen hauen pyydystys oli kyllä mainio. Aikamoinen hajonta näkyy yleisesti olevan.

  • Hajonta on tavallaan hyvä ja äänestyskuntaa kuvaava: makumieltymykset ja luetut kirjat vaihtelevat paljon. Ja Fagerholmista: ihan varmasti tyyli jakaa lukijoita.

 2. Bambi oli myös minulla ykkösenä – Bolla oli niitä jotka karsiutuivat kolmannelta sijalta. Käännöskirjojen osalta vuosi oli minulle huono: en tiedä miten kohdalla osui korkeintaan ihan hyviä kirjoja.

  • No niin, olemme Bambi-porukkaan. Minä arvoin Bollan ja Merenpeiyon välillä – ja näin kävi. Niin erilaisia, niin hienoja. Juu, monikaan käännöskirja ei yltänyt kotimaisten kiinnostavuustasolle.

 3. Iloitsen, että sinulla on McEwan listoilla. Minä päädyin pudottamaan ikirakkauteni McEwanin ulkopuolelle, kun jotenkin yllättäviä kirjoja oli onnistunut tunkeutumaan ihon alle tuota enemmän. Stridsberg näyttää pärjäävän hyvin. En ole ehtinyt sitä vielä lukea, mutta bloggauksien perusteella vaikuttava lukukokemus odottaa.

 4. Stridsbergin kirja sai minultakin pisteitä. Fagerholmia en ehtinyt lukemaan, mutta Amerikkalainen tyttö ja Ihanat naiset rannalla tekivät niin ison vaikutuksen, että luulen aikanaan pitäväni tästä uusimmastakin. Fagerholmin kerronnassa on erikoinen, vangitseva ote.

 5. Tani

  Harmittaa etten itse Fagerholmia ehtinyt lukea. Ihanaa että annoit sille äänesi!

 6. Noista äänestämistäsi olen lukenut vain Fagerholmin kirjan ja se sai minulta 2 pistettä.

  Rakkauden antarktis näyttää keräävän pisteitä, pitääpä laittaa se harkintaan.

 7. Meille samoja näyttäisivät olevan Bolla ja Rakkauden Antarktis. Kaltaiseni koneet olen juuri aloittanut eikä se ehtinyt mukaan tähän äänestykseen.

 8. Kiitkosia äänistä. Globalian äänet on kerätty.

 9. Siis Rakkauden Antarktis oli ihan must♥ Arvaappa mitä, minä muistin McEwanin Kaltaiseni koneet olleen ehdottomasti tältä vuodelta, mutta minkä sitten olisin ottanut pois! Tarkistin äsken, kun mieheni lukee Iania parhaillaan eli tällaista sattuu. Bollaan en ehtinyt…vaikka olisin halunnut.

 10. Fagerholm, Karila ja McEwan lukulistalla, Statovci luettu. Starnoneakin pitänee kokeilla.

  Itse äänestin vain Globaliassa ja vuosi vuodelta tämä on vaikeampaa.

 11. Ihania kirjoja olet lukenut. Yhtään samaa ei meillä ole, mutta sain kyllä hyviä lukuvinkkejä listoistasi. Kirjoistasi olen lukenut ainoastaan Fagerholmin, jäi minulla kyllä suosikkilistan ulkopuolelle.

 12. Niinhän se on, aika muuttaa mieltä, ja vielä on niin monta helmeä lukematta. Ja jo pitäisi pysytellä pinnalla kevään kirjojen tulvassa. Nyt havahduin siihen, että tuo kehumasi McEwankin on vielä lukematta… Hienoa, että Starnone pääsi listallesi, jätin sen lopulta ulkopuolelle.

 13. Jäi tähän osallistuminen, mutta näitä listoja on siitä huolimatta mukava lukea. Näistä sinun valitsemista kirjoista en ole ehtinyt lukea yhtään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s