Finlandia-ehdokkaani 2018

Esittelen satunnaisessa järjestyksessä kuusi kirjaa, jotka ovat suosikkejani romaanikategorian Finlandia-ehdokkaiksi. Teen sen kaiken uhalla, sillä takana on karvas kokemus esikoispalkintolistauksesta, jossa oikeaan osui 1,5 tarjokastani.

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Poikkeuksellisen lapsen kautta tavoitettu kokemusmaailma 1600-luvulta valloittaa, samalla romaani vie uskomattomalle matkalle Saint Helenalta Lontooseen ja valistuksen vallankumouksellisuuteen. Monikerroksisessa kirjassa riittää lukunautintoa.

Taivaanpallo2

Aki Ollikainen: Pastoraali

Yhdenpäivänromaani tarjoaa kokemuksia kesäisestä itäsuomalaisesta maisemasta, luontokappaleista karitsasta haukeen, kolmen polven rakkauskokemuksista ja elämän arvaamattomuudesta. Kerronta imee tunnelmiin.

20180907_173023.jpg

Minna Rytisalo: Rouva C 

Minna Canthin nuoruuden ja avioliiton fiktiointi tekee tepposet ja lukijana uskon asioiden olleen niin kuin romaani kertoo. Oivaltavaa on kuvata ja kuvitella, mitä oli ennen Canthin kirjallista uraa.

20180916_090010.jpg

Vilja-Tuulia Huotarinen: Niin kuin minä heidät näin

Ehdokaslistani musta hevonen on tässä! Rakenteellisesti vinkeä romaani tyylittelee reippaasti opettajainhuoneessa ja teinitodellisuuksissa, sen lisäksi se loikkii näkökulmista ja aikatasoilta toisiin aina tulevaan asti. Reipasta ja raikasta.

20180921_143855.jpg

Peter Sandström: Äiti marraskuu

Kirja sisältää kahdeksan pohdintoa, mutta olkoon se minun puolestani episodiromaani. Sandströmin proosa innostaa siksi, että se on arvaamatonta, tunnelmaltaan nyrjähtänyttä ja siksi perin inhimillistä. (Kun tietokirjatyyppinen Niemi voitti viime Finlandian, miksei sitten tämä?)

20180821_200130.jpg

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin

Matkakirja, esseekokoelma, tietotekstikooste, autofiktio ja mielikuvituksellinen asiayhdistelyteos – nautittavaa proosaa, joka ankkuroituu vankasti aikoihin ja paikkoihin ja joka elähdyttää. (Kun tietokirjatyyppinen Niemi voitti viime Finlandian, miksei sitten tämä?)

20180926_113139.jpgTietoa Finlandia-palkonnosta Kirjasäätiön sivuilla.

8 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus, Listaus, Romaani

8 responses to “Finlandia-ehdokkaani 2018

 1. Hyviä ehdotuksia. Täytyy sanoa, että en ole lukenut näistä vielä mitään. Mutta listalla on monikin. Tuota Kankimäen kirjan lukemista odotan innolla.

 2. Hieno lista, josta löytyy muutama sama teos kuin minulta. Mietin myös tuota Kankimäen sopivuutta romaaniehdokkaaksi: https://tituma2.wordpress.com/2018/11/01/ehdokkaitani-finlandia-palkintoehdokkaiksi/

 3. Paluuviite: Ehdokkaitani Finlandia-palkintoehdokkaiksi – Nostetaan teksti pöydälle

 4. Ritva Suhonen

  Olli Jalosen Taivaanpallo voitti Finlandia-palkinnon ansaitusti. Se on yksi suomalaisen kaunokirjallisuuden huipputeoksista.
  Arvostin edellisenä vuonna Riitta Jalosen Kirkkautta suuresti ja veikkasin etukäteen sen voittavan ko. palkinnon. Kun purin pettymystäni, sain kuulla, ettei taidetta ole järkevää laittaa kilpailemaan paremmuudesta. Hyväksyin ajatuksen.
  Sensijaan en ymmärrä, että Ylen pääuutisissa haastateltu kulttuuritoimituksen toimittaja Miia Gustafsson ei osannut analysoida voittanutta teosta muuten kuin pitämällä valintaa varmana ja turvallisena, kirjaa helppona lukea jne. Kun luin hänen toimittamansa Ylen kulttuuritoimituksen arviot Finlandia-palkintoehdokkaista, sama sävy toistui:”Angus pääsee pakoon Lontooseen”, ”Jalosen kirja on varsinainen seikkailuromaani” – mutta myös ”kirja on ylistys sivistykselle”.
  Viimeisestä lauseesta olisi ollut hyvä aloittaa ja kiittää syvällisestä, monikerroksista ja humaanista teoksesta, jossa fiktio oli rakennettu faktaan turvautuen.
  Sinua Tui kiitän kaikista blogeistasi. Kaikista kirjoista tai taide-elämyksistä en ole samaa mieltä, mutta kaikki ovat kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä.

  • Ritva, kaunis kiitos sinulta! Ihmettelin myös mainitsemiasi toimittajan kommentteja. Jalosen romaani on monikerroksellinen, kielellisesti ja kerronnallisesi sävykäs – ei kronologisuus ja matksuatminen paikasta toiseen tee siitä simppeliä seikkailukertomusta.

 5. Paluuviite: Tuijatan vuosi 2018 | Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s