Vuosikatsaus 2019

Onpa ollut tapahtumia täynnä tämä vuosi! Työvuoteni kuormittavuus ei blogissani näy, mutta todettakoon tässä, ettei työhöni montaa joutilasta hetkeä mahtunut, vaikka vuoden viimeiset kuukaudet tein 85 %:n työaikaa. Se jatkuu ensi vuonna.

Kokoan perinteiseen tapaan kuluneen vuoden huippuhetkiä. Kyse on satunnaisotannasta, tämän hetken takaumatunnelmasta.

Kotimainen proosa

Linkkaan tähän joulukirjaehdotukseni ja  Finlandia-ehdokkaani. Niissä on jo julkaistu kooste tämän vuoden kirjamieltymyksistäni. Ja minusta Finlandia meni oikeaan osoitteeseen. Onnea vaikuttavalle Bollalle!

Blogijuttujeni lukijaennätyksen saavutin postauksella, jossa Finlandia-palkintokokemukseeni kiedoin haasteen Ylelle: lisää tuoreita kirjallisuusohjelmia! Tässä siis uusintana juttuni: Viestini Ylelle Finlandia-palkintojen jälkeen 2019.

Taitelilijaromaani

Vuoden taiteilijaromaani olkoon Antti Tuurin Levoton mieli (Otava 2019). Se kertoo sietämättömän kuvataitelijan Arvid Bromsin viimeisistä vuosista. Kyllä, sietämätön tyyppi – ja silti kerronta kerää lukijan sympatiat.

20191109_071821_resize_81.jpg

Käännöskirjat

Suosin selvästi kotimaista kirjallisuutta, siksi käännöskirjallisuus jää vähälle. Fred Vargasin ja Kate Atkinsonin uudet suomennokset ovat minulle aina TAPAUS. Tämän vuoden ykkönen taitaa kuitenkin olla Ian McEwanin Kaltaiseni koneet. Sen liukas aikakäsitys, kerronta ja ajatusrakennelma jysäyttivät. Muutakin hienoa luin, esimerkiksi  Kim Thuyn fragmentaarinen proosa säväytti.

Runous

Luin muutaman hienon runokokoelman. Jos yksi täytyy valita, se olkoon Sanna Karlströmin Alepala (Otava 2019). Markettikuvaston ostan oitis, se laajenee shoppailua suuremmaksi. Pakko on lisätä: Heli Laaksonen ilahdutti Aurinko. Vesi. Porkkana -kokoelmalla (WSOY 2019), Savoy-teatterin esityksellä ja lisäksi taidenäyttelyllä.

Runovuoteeni on kuulunut myös Shakespearen sonetit. Hankin Helsingin kirjamessuilta Kirsti Simonsuuren suomentaman ja selittämän sonettikirjan. Luen iltojeni iloksi yhden tai kaksi sonettia, nyt olen edennyt sonettiin nro 90.

Omia runoja pulpahtelee silloin tällöin. Lisättäköön tähän, että monia vuosia työstämäni haiku-tanka-kokoelmani löysi kustantajan, ja Muiston ajastus ilmestyy maaliskuussa 2020 (Reuna Kustannus).

Draamat

Teatterissa olen kokenut hyviä hetkiä. Viimeisin teatterikokemus tapahtui Kom-teatterissa, Making of Lea. Se oli hurmaavaa Hurmetta, näkemyksellinen ja viihdyttävä Aleksis Kivi -kuvaus. Työkiireiden tuoksinassa juttu jäi siitä kirjoittamatta. Valitsen tähän linkattavaksi kokemuksen Kansallisteatterin Sapiens-esityksestä. Siinä uusin ilmaisukeinoin kahlattiin ihmiskunnan historia. Hienoja näyttämökuvia.

20190914_090315_resize_99.jpg

Kulttuurimatkat

Huomaan, että häpeä leijuu matkustuksen ympärillä. Kompensaatiokeinot eivät häivytä matkailijan huonoa ilmasto-omaatuntoa. Silti.

Matka Islantiin oli  kohteena kohokohta. Nuoremman lapsen neljännesvuosisadan saavuttaminen vei äiti-poika-reissulle Reykjavíkiin. Pääkaupunki ja sen lähiseudut tarjosivat luontoelämyksen, jota ei turistijonoissa vaeltelukaan pystynyt himmentämään.

Taiteen perässä kävin Lontoossa ja Hollannissa. Hollantiin veti myös vanhimman poikani tapaaminen hänen uudessa kotimaassaan. Lisäksi mukavia muistoja kertyi kotimaisesta kulttuurimatkasta Mänttään ja kuntolomalta Punkaharjulle. Tämä täytyy myös mainita: Helsinki on hellinyt kahden huipputaiteilijan näyttelyllä: Ellen Thesleff ja Helene Schjerfbeck.

Oma tuotanto

Vietin näemmä tosissani Minna Canthin 175-juhlavuotta. Selkoistin sitä varten Hannan ja AgneksenHannasta kustantaja (Avain 2019) teki suoraan äänikirjan, mikä on selkokirjapiireissä harvinaista. Näin klassikosta kiinnostuneet pääsevät ajattomaan tarinaan kiinni kuunnellen. Agneksen julkaisin vapaasti luettavaksi verkkoon.

Tunnustuspalkinto

Sain Seesam-palkinnon, joka on tunnustus työstä selkokirjallisuuden edistäjänä. Olen kirjoittanut selkokirjoja, jotka tuovat jotain uutta selkokirjallisuuteen (runoja pitkän tauon jälkeen, lyhyitä novelleja, chick lit -tyyppisen romaanin, uusia Canth-selkoistuksia).

Itse pidän kirjailijatyön ohella tärkeänä, että yritän tuoda esille selkokirjoja blogissani, siksi esimerkiksi tänä vuonna olen julkaissut parikymmentä selkokirjajuttua, niiden joukossa Selkotekijä-juttusarjaa. Kehtaan väittää, että juttusarja on ainoa laatuaan: selkotekijöistä ei ole vastaavaa esittelyä ilmestynyt.

Vaikka selkokirjallisuus on vähälevikkistä ja pääosin mediapimennossa, sen merkitys pitää ottaa huomioon: yhä useampi lukija Suomessa pääsisi selkokirjojen avulla kiinni lukuiloon. Siksi jatkan valitsemallani marginaalitiellä. Ja kiitän tunnustuspalkinnosta, kannustaahan se jatkamaan.

Vuoteeni on lisäksi mahtunut monia mukavia kohtaamisia. Eritoten ihastutti se, miten kirjabloggajien kollegajoukko tuli Turun kirjamessujen Seesam-palkintojakotilaisuuteen. Sellainen huomaavaisuus lämmitti, lämmittää vielä pitkään, tästä vuodesta toisiin.

Kiitän blogini seuraamisesta.

Iloitsen, että kirja- ja kulttuurikokemukset löytävät lukijoita.

On erityistä, että saan jakaa niitä kanssanne.

Toivon elämyksellistä vuotta 2020!

 

18 kommenttia

Kategoria(t): Dekkari, Draama, Kirjallisuus, Kirjamessut, kirjapalkinnot, Kulttuurimatkailu, Listaus, omat, Romaani, Runot, Selkokirja, selkotekijä, Taide, Taiteilijaromaani

18 responses to “Vuosikatsaus 2019

 1. Mai Laakso

  Hienoa työtä teet selkokirjojen ja lukuilon saavuttamisen kanssa. Tsemppiä myös ensi vuodelle.

  Onnea uudelle kirjavuodelle ja lukuiloa ⭐️⭐️⭐️

 2. Olipa kiva kooste menneestä vuodesta. Olen samaa mieltä kuin Mai, hienoa ja tärkeää työtä teet selkokirjojen kanssa. Hyvää lukuvuotta 2020 sinulle!

 3. Ihana Tuija! Onnittelut vielä kerran Seesam -palkinnosta ja kiitokset mahtavasta työstäsi selkokirjallisuuden parissa. Sille on totisesti tarvetta ja tilausta, sen tiedän. Palkintotilaisuus jäi minullekin mieleen hienona ja koskettavana hetkenä messuhaipakan lomassa.

  Onnittelut myös tulossa olevasta runokirjasta!

  Hieno vuosi vetää tässä jo viimeisiään. Toivottavasti ensi vuosi on yhtä antoisa meille kaikille kirjallisuusihmisille! Onnea vuoteen 2020, rakas ystäväni!

  Kirsi H.

  • Kirsi, ihana ihminen! Kiitos! Kirjabloggaamisen yksi antoisista puolista on hienojen ihmisten kohtaaminen, sellaisten kuin sinä.

   Sinä olet kovasti pohtinut bloggaamisen mielekkyyttä, mutta kyllä tämän kirjallisuuden vapaaehtoistyön harrastamisen jatkaminen kannattaa. Postauksissa säilyvät omat kirjamietteet, joku lukija saattaa napata niistä ideoita ja tulee välillä vietyä viestiä muuten tuntemattomaksi jäävistä kirjoista. Eli jatketaan! Tavataan!

 4. riittakoo

  Hieno vuosi sinulla, niin kirjallisuuden suhteen kuin muutenkin. Säihkettä ensi vuoteen myös!

  • Riitta, kiitos! Tällainen kirjaus paljastaa, että tavallisen ja välillä raskaan arjen lomassa on tapahtumia, jotka kirkastavat harmaan. Samoin sinulle loiston tunnelmia ensi vuoteen!

 5. Mahtavaa työtä teet selkokirjojen kanssa! Muutenkin vuotesi on kuin lukisi ilotulitusta. Kaikkea kivaa ja ihanaa.

  Hyvää uutta vuotta sinulle!

 6. Lämpimät onnittelut Seesam-palkinnon johdosta! Teet uraauurtavaa ja ehdottomasti tärkeää työtä, jonka ansiosta lukuilo avautuu heillekin, joille sen ovi muutoin pysyisi tiukasti suljettuna.
  Muutoinkin vuosikertomuksesi kuulostaa täydeltä ja hyvältä elämältä. Erityisen herkistävä – näin kahden rakkaan, jo” kärttyisän keski-ikäisen ukon” – äitinä, oli äiti-poika osio:)
  Leppeitä tuulia, uusia kokemuksia, elämyksiä ja ilonpisaroita alkaneelle uudelle vuodellesi:)

  • Kiitos paljon sinulle! Ei sitä oikein käsitä, että omat lapset aikuistuvat – ja silti vielä etsivät elämälleen suuntaa. Mutta niinhän sitä tekee itsekin.

   Ilahdutat kovasti käymällä kommentoimassa juttujani. Toivotan valoisaa alkanutta vuotta!

 7. Sinulla on ollut hieno kirjavuosi 2019! Minulla tuli luettua tosi vähän kotimaisia, lähinnä vain muutamia dekkareita, sarjakuvia ja fantasiakirjoja. Niistä jäi erityisen hienona kirjana mieleen Ellen T. -sarjakuva. Bolla on silti kirja, jolle koetan löytää aikaa tänä vuonna. Onnittelut vielä Seesam-palkinnosta! On hienoa, että selkokirjoja on nostettu viime vuosina esille. Antoisaa kirjavuotta 2020. 🙂

 8. On tämä bloggaus hieno harrastus!
  Minunkin vuosikatsauksessa ylistettiin Bollaa ja Kim Thuyta. Mutta selkokirjoista tuskin tietäsin mitään ilman sinun vahvaa omaa panostasi tai juuri nostamaasi Turun Kirjamessujen tapahtumaa. Olet palkintosi ansainnut!

  Inspiroivaa kulttuurivuotta 2020 ja toivottavasti nähdään useissa tilaisuuksissa!

  • Kirsi, kiitos, bloggaajakollega! Harrastuksen myötä saa paljon, eikä bähiten hienoja tuttavuuksia.

   Tapaamisiin kulttuurikekkereissä, ja toivotan ilahduttavia kokemuksia kuluvana vuotena!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s